Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ακόμη και πρώτος!!

Ακόμη και πρώτος
Άργησε λίγο, αλλά ο Ολυμπιακός αρχίζει να παίζει σαν την ομάδα που κατέκτησε την κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης μόλις πριν πέντε μήνες. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν-μετά το Μιλάνο-σαν σίφουνας και από τη Βιτόρια απέναντι στην Κάχα Λαμποράλ πιστοποιώντας την αγωνιστική τους άνοδο. Σε συνδυασμό, δε, με τα αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα στον τρίτο όμιλο, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορεί να κάνει όνειρα ακόμη και για την πρώτη θέση του γκρουπ.

Αυτό που πριν δύο εβδομάδες έμοιαζε αδύνατο, όταν ο Ολυμπιακός προερχόταν από τις συντριβές από Αναντολού Εφές και Ζαλγκίρις ενώ αγκομαχούσε να κερδίσει στο ΣΕΦ την Τσεντεβίτα, μοιάζει πλέον απολύτως εφικτό. Όχι όμως κι εύκολο… Οι Πειραιώτες υποδέχονται την ερχόμενη Πέμπτη την Αναντολού Εφές με στόχο τη νίκη και τη ρεβάνς για το -26 της Πόλης, ενώ ακολουθεί το παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, απέναντι στην οποία επίσης έχουν… χρωστούμενα από το -18 στο Φάληρο. Με 2/2 στα ματς αυτά, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κορυφή, δίχως να θεωρεί κανείς ότι η αξιόμαχη Τσεντεβίτα στην Κροατία και η απρόβλεπτη Αρμάνι στο ΣΕΦ στα δύο τελευταία ματς θα είναι εύκολες λείες.

«Κλειδί» η άμυνα

Τι άλλαξε στον Ολυμπιακό μέσα σε δύο εβδομάδες και μεταμορφώθηκε; Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε ένα στοιχείο, δεν είναι άλλο από την άμυνα. Η ομάδα που στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια, τρία εκ των οποίων ήταν στο ΣΕΦ, δεχόταν 83,7 πόντους κατά μέσο όρο, στα δύο τελευταία-σε δύσκολες έδρες-έχει παθητικό μόλις 71,5 πόντων ανά αγώνα. Η άμυνά του έχει γίνει πιο επιθετική και αποτελεσματική θυμίζοντας ώρες-ώρες το όπλο που του χάρισε τους δύο μεγάλους περσινούς τίτλους.

Και με αφετηρία την καλή λειτουργία στα μετόπισθεν, ο Ολυμπιακός είναι αισθητά βελτιωμένος και στο δημιουργικό κομμάτι. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μόλις 12,2 ασίστ ανά αγώνα, ενώ σε Μιλάνο και Βιτόρια είχαν 20 και 21 αντίστοιχα. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κυκλοφορούν καλύτερα και ταχύτερα την μπάλα στην επίθεση και βρίσκουν πιο εύκολα σουτ. Έτσι από το πολύ φτωχό 43,7 στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας (73/167) στα δύο τελευταία ματς το ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα έχει εκτοξευτεί σε 54,5% (42/75). Μεγάλη πρόοδος έχει παρουσιαστεί και στα τρίποντα, όπου από το 38,2% (31/81) ο Ολυμπιακός απέναντι σε Αρμάνι και Κάχα Λαμποράλ είχε 43,7% (21/48).

Ο παράγοντας Πάουελ

Ένα από τα πολλά κέρδη του Ολυμπιακού στο χθεσινό ματς ήταν ο Τζος Πάουελ. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ μετά τις μέτριες πρώτες δύο εμφανίσεις του, χθες έδειξε πως μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και με… διαφορετικό τρόπο από τον Τζόι Ντόρσεϊ. Μπορεί να μην είναι τόσο δυναμικός στην άμυνα όσο ο προκάτοχος της θέσης του, αλλά κάνει αρκετά καλή δουλειά στα μετόπισθεν (4 ριμπάουντ και 2 τάπες χθες), ενώ είναι πολύ καλύτερος επιθετικά (12 πόντους με 2/3 βολές, 5/6 δίποντα).

Σε αντίθεση με τον Ντόρσεϊ που πετύχαινε μόνο έτοιμα καλάθια, ο Πάουελ έδειξε πλουσιότερο ρεπερτόριο, με καλή εφαρμογή του πικ εν ρολ, γρήγορη προσαρμογή στα συστήματα και καλό μακρινό σουτ. Κι όλα αυτά με μόλις τρεις εβδομάδες στην Ελλάδα και… χωρίς γκρίνια στα αποδυτήρια και ψυχολογικές μεταπτώσεις.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: