Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Μώραλης: «Συστράτευση όλων για να βγει από την κρίση το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Το 13ο Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Αθλητισμού (ΕλλΕΔΑ) και το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διοίκησης Αθλητισμού (ΕΙΔΑ) στη Σπάρτη, άνοιξε χθες (7/12) τις... πύλες του.
Οι εργασίες του φετινού συνεδρίου, το οποίο έχει ως θέμα: «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Αθλητισμό: H απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», ξεκίνησαν με την τελετή έναρξης, χαιρετισμούς από τους διοργανωτές και τους καθηγητές του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συνεχίστηκαν με βραβεύσεις, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της σχολής της Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και την πρώτη στρογγυλή τράπεζα (με θέμα «Κρίση στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο & η Προοπτική Αναδιοργάνωσής του»), κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των καλεσμένων και των φοιτητών του τμήματος.
Στο πάνελ βρέθηκαν: ο Πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής, Στέλιος Σφακιανάκης, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας Νέων της Εθνικής, Κώστας Τσάνας, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, Μάνθος Πουλινάκης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (UEPS), Γιάννης Δάρας και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Σωτήρης Τριανταφύλλου.
Τη συζήτηση στην στρογγυλή τράπεζα συντόνισε ο ειδικός σύμβουλος της ΟΠΑΠ International και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Dr. Τάκης Αλεξόπουλος, ο οποίος έκανε μια αναφορά στις στοιχηματικές δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Α.Ε. και συνέχισε λέγοντας: «Η ΟΠΑΠ Α.Ε. διαχειρίζεται μόνη της το στοίχημα με πολύ καλές προοπτικές και καλά αποτελέσματα.
Το 2002 άνοιξε την πόρτα της Εθνικής ομάδας με την πρώτη χορηγική σύμβαση. Μέχρι το 2007 ήταν η πιο επιτυχημένη, αφού είδαμε την Εθνική ομάδα να κατακτά το ευρωπαϊκό Κύπελλο στα γήπεδα της Πορτογαλίας, το 2004. Το 2008 ιδρύθηκε η ΟΠΑΠ International, η οποία διαχειρίζεται το στοίχημα.
Αρκετοί απόφοιτοι του τμήματος εργάζονται ήδη στην ΟΠΑΠ, αλλά και σε ξένες στοιχηματικές εταιρίες, κάτι το οποίο μας κάνει αρκετά υπερήφανους».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Τάκης Αλεξόπουλος ανέλυσε το μοντέλο λειτουργίας για την ανακοίνωση των αποδόσεων (odd making), ενώ επεσήμανε πως για πρώτη φορά στα χρονικά ο αθλητικός στοιχηματισμός εντάχθηκε ως μάθημα σε Πανεπιστήμιο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής, Στέλιος Σφακιανάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το ποδόσφαιρο νοσεί. Δεν νοσεί, όμως, από τους παράγοντες και τα «στημένα» παιχνίδια. Η πολιτεία δεν προσπάθησε ν’ αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Super League, Γιάννης Μώραλης, τόνισε: «Δεν είμαι απαισιόδοξος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δε νομίζω ότι ακολουθεί μια πιο πτωτική πορεία απ’ την αντίστοιχη που ακολουθεί η χώρα μας. Η κρίση που βιώνουμε είναι περισσότερο κρίση θεσμών, αξιών, παιδείας και πολιτισμού. Πρέπει να συστρατευτούμε όλοι μας για το καλό του ποδοσφαίρου. Η ΕΠΟ, η πολιτεία και η αστυνομία πρέπει ν’ αλλάξουν τις στάσεις τους»
Μιλώντας για τα φαινόμενα βίας, ο Γιάννης Μώραλης, τόνισε: «Από την αρχή του πρωταθλήματος, φέτος, δεν έχει γίνει τίποτα. Ένα περιστατικό είχαμε στην Κρήτη, όπου και συνελήφθη ο δράστης. Με ενοχλεί να χαλάνε τη γιορτή 500 καθυστερημένοι», ενώ για το αυριανό ντέρμπι, στο ΟΑΚΑ, ευχήθηκε να γίνει ένα καλό παιχνίδι χωρίς ακρότητες.
Για το θέμα των «στημένων» αγώνων ο Πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ευχή μου είναι αυτή η ιστορία με τις κασέτες να ολοκληρωθεί και να ξέρουμε αν για παράδειγμα ο κ. Μώραλης ή ο οποιοσδήποτε άλλος στοιχημάτιζε παράνομα. Δεν είμαστε απατεώνες στο ποδόσφαιρο. Έγιναν σφάλματα, αλλά υπάρχουν και καλοί επενδυτές και αυτό πρέπει να το λέμε».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς το αμφιθέατρο, παρότρυνε τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ώστε να επανδρώσουν το ποδόσφαιρο που πάσχει από έλλειψη ικανών επαγγελματικών στελεχών.
Τέλος, ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ ανακοίνωσε ότι η Λίγκα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το πανεπιστήμιο προσκαλώντας τους φοιτητές να εξασκήσουν την πρακτική τους στις επαγγελματικές ομάδες της πρώτης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, Μάνθος Πουλινάκης, επανέλαβε την πρόταση της κρητικής ομάδας για την απόσβεση των χρεών των ομάδων με τη διαδικασία της εφαρμογής πολλών δόσεων από την πολιτεία και εξέφρασε την αγωνία του από την έλλειψη εσόδων που δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητα της ΠΑΕ.
Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας Νέων, Κώστας Τσάνας, ανέλυσε το πλάνο ανάπτυξης του Φερνάντο Σάντος, εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Νέων, έτσι ώστε να φθάσει στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων, κάτι το οποίο έδωσε το «εισιτήριο» για το Μουντιάλ των Νέων, στην Τουρκία. «Οι Εθνικές ομάδες είναι το πιο υγιές κομμάτι της Ελλάδας. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε γι ακόμη μεγαλύτερα πράγματα.», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, αναφερόμένος στην ευθύνη του δημοσιογραφικού κόσμου, τόνισε πως δεν είναι δεοντολογικό οι επαγγελματίες αθλητικοί συντάκτες να εμφανίζονται ως ελεγκτές και ελεγχόμενοι. Δηλαδή, να εργάζονται σε γραφεία Τύπου ομάδων ή Ομοσπονδιών και παράλληλα να είναι επιφορτισμένοι με το ίδιο ρεπορτάζ στα Μέσα που εργάζονται.
Σε ό,τι αφορά στην κρίση του ελληνικού ποδοσφαίρου χαρακτήρισε σωστή την κίνηση των ομάδων να στραφούν στις ακαδημίες και την οργάνωση ποδοσφαίρου. «Η κρίση γεννά ευκαιρίες», χαρακτηριστικά δήλωσε.
Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων αθλητικών συντακτών, Γιάννης Δάρας, μιλώντας για την κρίση που μαστίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τόνισε πως ο μοναδικός δρόμος είναι να εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι, ενώ παρότρυνε τους φοιτητές να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό της διάθεσης για γνώση από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, ήταν πως η συζήτηση κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας ολοκληρώθηκε τα... μεσάνυχτα .
Η πιο ενδιαφέρουσα, ωστόσο, από τις στρογγυλές τράπεζες του συνεδρίου ήταν αυτή που αφορούσε την «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό», την οποία συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Θανάσης Κριεμάδης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
Στην ομιλία του τόνισε εξήρε το ρόλο του Τμήματος τονίζοντας χαρακτηριστικά
«Tο Τ.Ο.Δ.Α μέσω της παροχής γνώσης φιλοδοξεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση άρτιων και ενάρετων προσωπικοτήτων, που θα κινούνται στα πλαίσια ενός ηθικού απόηχου και ως εκ τούτου θα είναι ικανοί να διαλέγουν σε κάθε  περίπτωση το δέον, τόσο προς όφελος των ιδίων και των οργανισμών στους οποίου  εργάζονται, όσο και προς όφελος της ίδιας της πατρίδας μας για την οποία αποτελεί παράγοντα νευραλγικής σημασίας. Σύμφωνα με τον κ. Κριεμάδη, μέσω του οράματος του ΤΟΔΑ ρίχνεται άπλετο φως σε χαρακτηριστικά όπως είναι η συμμετοχή, η δημιουργία, η βελτίωση και η καινοτομία, καθώς και η ανάγκη για αλλαγή και πρόοδο, η σύνδεση των οποίων συνδράμουν την καθιέρωση ενός καλύτερου αύριο».
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Κυριακή (9/12) με την ανάπτυξη θεμάτων όπως η βία, η οργάνωση των ομάδων, το marketing και πολλά άλλα θέματα.
Γαλανόλευκο χρώμα από τον «Φάρο»
Οι σύνεδροι και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν τα μοναδικά εκθέματα του μουσείο της Εθνικής ομάδας του συλλόγου «Γαλανόλευκος Φάρος», τα οποία μεταφέρθηκαν από τα Χανιά.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
  1. Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού, Δημήτρης Γαργαλιάνος βράβευσε τον Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Καθηγητή, Κωνσταντίνο Μουντάκη
  2. Ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γεώργιος Τζέτζης, βράβευσε τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΛΛΕΔΑ Καθηγητή Αθανάσιο Κριεμάδη.
  3. Ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής, Γεώργιος Κώστας, βράβευσε την επιστήμονα της χρονιάς, κα Καπλανίδου.
  4. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού, Γεώργιος Γκανάτσος, βράβευσε τον manager of the year, Μιχάλη Αναγνώστου.
  5. Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΛΛΕΔΑ Καθηγητής Αθανάσιο Κριεμάδης βράβευσε τον πρώτο Πρόεδρο του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Καθηγητή, Θεόδωρο Αυγερινό
  6. Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΛΛΕΔΑ Καθηγητής, Αθανάσιο Κριεμάδης, βράβευσε τον πρόεδρο της ΟΠΑΠ Α.Ε. Κωνσταντίνο Λουρόπουλο. Λόγω κωλύματος του κου Λουρόπουλου το βραβείο του παρέλαβε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Παναγιώτης Αλεξόπουλος.
  7. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Μουντάκης, βράβευσε τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων και Εταιρικών Σχέσεων της Εταιρείας ΕΚΟ, Άγγελο Στράνη. Λόγω κωλύματος του κου Στράνη το βραβείο παρέλαβε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Παναγιώτα Αντωνοπούλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: