Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τα δύο εξώδικα του Παναθηναίκού στην ΕΠΟ!!

Το φως της δημοσιότητας είδαν δύο εξώδικα που έστειλε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ζητώντας να σταματήσουν να υπάρχουν στους πίνακές της, ονόματα διαιτητών που εμπλέκονται με την υπόθεση των στημένων παιχνδιών.

Αναλυτικά:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Της Ποδοσφαιρικής Ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Αθλητικός Όμιλος Π.Α.Ε. που εδρεύει στο Μαρούσι, στην οδό Λ. Κηφισίας 168 και Σοφοκλέους και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΚΑΤΑ
1. Της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.) που εδρεύει στην Αθήνα , Πάρκο Γουδί και εκπροσωπείται νόμιμα.
2. Του Προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο) κ. Γ. Σαρρή.
3. Την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας που εδρεύει στην Αθήνα, Πάρκο Γουδί νομίμως εκπροσωπουμένης.

******

Κύριοι,
Από καιρού είχαμε επιστήσει την προσοχή σας αλλά και την προσοχή των αρμοδίων αρχών για την εφαρμογή των νόμιμων διαδικασιών στο χώρο του ποδοσφαίρου στη χώρα μας για φαινόμενα που τουλάχιστον προκαλούν εύλογες απορίες και για πρακτικές που περιήλθαν σε γνώση του πανελλήνιου φίλαθλου κόσμου προκαλώντας τουλάχιστον υπόνοιες αδιαφάνειας.

Μέχρι σήμερα αν και έχουμε καταγγείλει επώνυμα τις ανωτέρω πρακτικές ΟΥΔΕΝ έγινε προς προστασία της αρχής του ευ αγωνίζεσθαι στο πρωτάθλημα της Σουπερ Λίγκας και στη διασκέδαση των όποιων αρνητικών εντυπώσεων έχουν δημιουργήσει οι ως άνω πρακτικές. Είχαμε επί παραδείγματι τονίσει κατ? επανάληψη ότι διαιτητές που εμπλέκονται ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ τρόπο στη μεγάλη υπόθεση των «στημένων αγώνων» και στο σκάνδαλο των παράνομων στοιχηματισμών, ζητήματα που ερευνώνται από την τακτική ποινική δικαιοσύνη της χώρας μας, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΠ? ΟΥΔΕΝΙ να μετέχουν στους πίνακες των διαιτητών και των παρατηρητών του πρωταθλήματος.

Η ανωτέρω άποψη είναι τουλάχιστον αυτονόητη σε όσους αναγνωρίζουν το ηθικό υπόβαθρο των αρχών του αθλητισμού και σε όσους πιστεύουν ότι αυτές δεν απόλλυνται από τον επαγγελματικό του χαρακτήρα. Στην ερώτηση λοιπόν αν οι διαιτητές μπορούν να δώσουν «ρεσιτάλ διαιτησίας» η απάντηση απαιτεί ως προϋπόθεση οι Διαιτητές αυτοί να θέλουν πραγματικά να το κάνουν και στο γήπεδο και όχι μόνο στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους με υποδίκους για κακουργηματικές πράξεις.

Μετά τα προαναφερόμενα και επειδή σας είναι ήδη γνωστό ότι:
Α) Οι πίνακες διαιτητών βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας είναι «στημένοι» σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ και πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Χρήστος Σάββας, ο οποίος μια ημέρα μετά τον καταρτισμό των πινάκων, στις 14 Αυγούστου, υπέβαλε την παραίτηση του από την επιτροπή υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Με την διαδικασία-παρωδία, που αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, τα δύο μέλη της ΚΕΔ (Δούρος, Μπριάκος), απόντος του τρίτου μέλους (Βασάρας) ανακοίνωσαν τους νέους πίνακες διαιτητών και παρατηρητών όπως τους είχαν παραδοθεί από τον ενορχηστρωτή της παρωδίας, τον κύριο Σαρρή, πρόεδρο της ΚΕΔ».

Β) Το μέχρι πρώτινος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ και μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA, Κύρος Βασάρας, εξέφρασε εγγράφως ότι διαφωνεί πλήρως με την διαδικασία του καταρτισμού των πινάκων διαιτητών λέγοντας ότι «Στην αδιάλλακτη αυτή στάση των δύο μελών (σ.σ. εννοεί του κ.κ. Δούρο και Μπριάκο) η απάντησή μου ήταν ότι διαφωνώ πλήρως με αυτή τη διαδικασία όταν όπως διαπιστώθηκε έχει προέλθει μία προεργασία δύο ανθρώπων με την defacto αποδοχή των αξιολογήσεων χωρίς την πρόθεση της αλλαγής της γνώμης τους, ούτε στο ελάχιστο».
Επειδή από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι πίνακες διαιτητών καταρτίστηκαν μειοψηφικά από τους κ.κ. Δούρο και Μπριάκο, χωρίς την συμμετοχή των άλλων τριών μελών της ΚΕΔ στη λήψη των αποφάσεων.

Γ) Επιπρόσθετα είναι γνωστό ότι ο κ. Χρήστος Σάββας κατήγγειλε για την συγκεκριμένη υπόθεση το νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας, Θεοδώρο Κουρίδη και προσωπικό σύμβουλό σας, ως «αρχινταβατζή της ΕΠΟ». Επειδή η υπόθεση των «στημένων πινάκων» έχει προκαλέσει την εισαγγελική παράμεση του κ. Αριστείδη Κορέα και βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρτική εξέταση στην οποία έχετε κληθεί ως μάρτυρας.

Δ) Επειδή πολλοί διαιτητές από αυτούς που είναι στους υπό διερεύνηση για τη νομιμότητά τους πίνακες διαιτητών, είχαν οριστεί στο πρόσφατο παρελθόν σε αγώνες οι οποίοι και για την UEFA, αλλά και για την Ελληνική Δικαιοσύνη θεωρούνται με διαβαθμίσεις ύποπτοι χειραγώγησης για στοιχηματικούς λόγους, ήτοι οι: Γιάχος, Αμπάρκιολης, Κομίνης, Ιωαννίδης, Δελφάκης, Δημητροπουλος και άλλοι συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του διαιτητή του ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, Σταύρου Μάνταλου, ο οποίος πέρσι υποβιβάστηκε λόγω της εμπλοκής του στους διαλόγους που αφορούν την υπόθεση των «στημένων αγώνων».

Ε) Επειδή ο τέταρτος διαιτητής που ορίσατε στο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, κ. Γιάννης Σπάθας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για γενικότερους λόγους που καλώς γνωρίζετε.

Στ) Επειδή στις 13 πρώτες αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος υπάρχουν κακές διαιτησίες με αποκορύφωμα, την διαιτησία του Αρετόπουλου στο αγώνα Πλατανιάς - Παναθηναϊκός αλλά και ενδεικτικά των Σιδηρόπουλου στους αγώνες Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα και ΑΕΚ - Ολυμπιακός, του Αμπάρκιολη στον αγώνα Ολυμπιακός - ΟΦΗ του Γιάχου στον αγώνα ΑΕΚ -Λεβαδειακός και του βοηθού διαιτητή Τσολάκη ο οποίος στον αγώνα της πρεμιέρας, Βέροια - Ολυμπιακός, ακύρωσε κανονικό γκολ των γηπεδούχων.

Μετά τα ανωτέρω και παρά την ουσιαστική βασιμότητα των καταγγελιών, ΟΥΔΕΙΣ κάνει το παραμικρό με αποτέλεσμα τον ορισμό των ανωτέρω διαιτητών στο μεταξύ της ομάδος μας και της ομάδος του Ολυμπιακού Πειραιά αγώνος που έχει οριστεί να διεξαχθεί την 9/12/2012.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ
Για τον ορισμό των συγκεκριμένων διαιτητών στον ως άνω αναφερόμενο αγώνα και για τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκαν οι πίνακες των διαιτητών και παρατηρητών από την αρμόδια επιτροπή.

ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
Α) Ότι θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένοι διαιτητές λόγω των προαναφερομένων ΔΕΝ μπορούν να εγγυηθούν την αμερόληπτη άσκηση των καθηκόντων τους, ο δε ορισμός τους (εν γνώσει των ανωτέρω) είναι τουλάχιστον ύποπτος.

Β) Ενδεχόμενη αλλοίωση του αποτελέσματος του αγώνος σε βάρος της ομάδος μας, (άλλωστε μόνο σε βάρος μας θα μπορούσε να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα πρακτική), θα αποτελέσει πλέον αιτία έκρηξης οργής του αγανακτισμένου φιλάθλου. Η έκρηξη αυτή την οποία θεωρούμε ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ για τον πολιτισμό μας, αποτελεί αποτέλεσμα απροκάλυπτης και κατάφωρης αδικίας που δικαίως νιώθει ο φίλαθλος της ομάδος μας από την αρχή του πρωταθλήματος. Για την πρακτική που γέννησε αυτά τα φαινόμενα ΟΥΔΕΝ ΠΡΑΞΑΤΕ έως τώρα.

Γ) Τέλος για όλα τα παραπάνω που ασφαλώς σας είναι ήδη γνωστά, Σας καθιστούμε υπεύθυνους των συνεπειών της πρακτικής που άλλοι μεν εκθρέψατε άλλοι δε ανέχεσθε μέχρι σήμερα ως μη έδει για άλλους άγνωστους σε εμάς και γνωστούς σε εσάς λόγους.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει την παρούσα σε όσους απευθύνεται, για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.
Αθήνα 7/12/2012
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΩΣ ΔΗΛΟΥΣΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Α.Ε. Π.Α.Ο».

Η απάντηση της ΕΠΟ

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με δικό της εξώδικο απάντησε στον Παναθηναϊκό αναφέροντας: «Κύριε Παναγόπουλε,

Λάβαμε, ως "εγκαλούμενοι", την εξώδικη διαμαρτυρία σας, και επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι αυτή δεν παρήγαγε καμία έκπληξη, αν και είναι πρωτοφανής ενέργεια από μία ομάδα με τη διαδρομή και την ιστορία του Παναθηναϊκού στο ελληνικό και στο διεθνές ποδόσφαιρο.
Άλλωστε, η εβδομαδιαία τηλεοπτική αναπαραγωγή του περιεχομένου της δεν αφήνει κανένα περιθώριο να εκπλαγεί κανείς.

Παραμερίζοντας το γεγονός, πως επιλέξατε να επικοινωνήσετε μαζί μας με εξώδικο, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε, εξαρχής, ότι η οποιαδήποτε εκτροπή παρατηρηθεί στην οργάνωση και διεξαγωγή μεταξύ των ΠΑΕ Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, θα αντιμετωπιστεί με βάση τους ισχύοντας κανονισμούς.
Αντιλαμβάνεστε, υποθέτουμε, ότι αυτό επιτάσσει η ισοτιμία των ΠΑΕ έναντι των κανονισμών, που διέπουν παγκοσμίως το άθλημα, για την εφαρμογή των οποίων δεν απαιτείται αλληλογραφία μέσω εξωδίκων.

Επί της ουσίας τώρα:
Οι αιτιάσεις, τις οποίες επικαλείστε, για να προβείτε σε μία απαράδεκτη ενέργεια, με προφανή σκοπό να δυναμιτίσετε το κλίμα ενόψει του ως άνω αγώνα, να δημιουργήσετε συνθήκες ψυχολογικής πίεσης στους διαιτητές, στη διοργανώτρια αρχή και στην Ομοσπονδία, είναι παντελώς αβάσιμες, έως απίθανες.

Συγκροτούνται, δε, στη βάση κάποιων απολύτως αναληθών δηλώσεων τις οποίες έχετε ήδη, ως "ειδικοί", αποδεχθεί χωρίς να καν να περιμένετε την έκβαση της δικαστικής διαδικασίας (έρευνα κ. Κορέα), την οποία με τόση επιμέλεια συνεχώς αναφέρετε.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποκρούει, στο σύνολο τους, τις αιτιάσεις της εξώδικης διαμαρτυρίας σας ως αβάσιμες και αναληθείς και σας καλεί να διασφαλίσετε πλήρως, σε συνεργασία με τη διοργανώτρια αρχή, την ομαλή, χωρίς κανένα πρόσκομμα, διεξαγωγή του αγώνα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των διαγωνιζόμενων ομάδων, των διαιτητών και των φιλάθλων.

Είναι βέβαιη για την ορθή κρίση των υγιών φιλάθλων και παραγόντων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που θα βρεθούν στο γήπεδο θα εκπροσωπούν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, μια ομάδα με μεγάλη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τέλος, είναι αναγκασμένη, για να προφυλάξει το άθλημα, να διαβιβάσει την εξώδικη διαμαρτυρία σας, λόγω των τεραστίων προβλημάτων που είναι πολύ πιθανό μα δημιουργηθούν στην ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος, στην UEFA και στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Με εκτίμηση,
ο Πρόεδρος Γιώργος Σαρρής».

Η απάντηση της απάντησης

Με την σειρά τους οι «πράσινοι» με νέο εξώδικο απάντησαν στην ΕΠΟ τονίζοντας: «Προς ΕΠΟ Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2012 Πάρκο Γουδή Ενταύθα Αρ. Πρωτ. 1710/08-12-2012
Υπ? όψιν Προέδρου ΔΣ
Κ. Γ. Σαρρή

Κύριε,
Λάβαμε με μεγάλη απορία το από 7/12/2012 έγγραφό σας με τον χαρακτηρισμό «Προσωπικό – Εμπιστευτικό», ως απάντηση των καίριων ζητημάτων που θέτουμε με το εξώδικό μας, το οποίο ούτε προσωπικό ούτε εμπιστευτικό είναι. Επί της ουσίας, η απάντησή σας σε κανένα σημείο δεν αίρει τις έντονες και εύλογες ανησυχίες που εκφράζουμε στην εξώδικη δήλωσή μας. Αντίθετα μάλιστα επιβεβαιώνει τους φόβους μας.

Το μόνο θετικό σημείο της απάντησης σας είναι ότι θα διαβιβάσετε την εξώδικη δήλωσή μας προς την UEFA και προς τον Εισαγγελέα. Διότι εκεί επιτέλους θα κριθείτε όπως αρμόζει να κριθείτε και θα ξεκινήσει η επιτακτική πλέον διαδικασία της κάθαρσης στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Αυτονόητο είναι για εμάς ότι δεν πρόκειται να κοινοποιηθεί πριν από το ντέρμπι το περιεχόμενο του εξωδίκου και των σχετικών εγγράφων, διότι δεν είναι δικός μας στόχος να οξύνουμε περαιτέρω τα πνεύματα, εν όψει του αγώνα της Κυριακής.
Με τιμή,

Χρήστος Παναγόπουλος
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: