Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Η απώλεια, τα μεταγραφικά, το οπαδικό και ο Γκαρσία

Το να μη κερδίσεις τον Ατρόμητο στη Τούμπα είναι αποτυχία. Το να μη σου βγούνε τα τρικ που δοκίμασες, είναι κακιά βραδιά. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.
Ωστόσο από τον τρόπο που έπαιξαν οι δύο ομάδες, εγώ θεωρώ πως η παρουσία του Ατρομήτου είναι ντροπιαστική και μειώνει την αξία του ρόστερ του. Του ΠΑΟΚ λιγότερο, γιατί δεν τιμώρησε μία ομάδα που ήρθε για να καταστρέψει το παιχνίδι στη Τούμπα.
Θεωρώ πως ο οπαδός του Ατρομήτου θα πρέπει να αισθάνεται προσβεβλημένος για αυτό που είδε από την ομάδα του στη Τούμπα. Ακόμη και ο Άρης πήρε περισσότερα ρίσκα, αν και στο τέλος μέτρησε τέσσερα. Ίσως και αυτή να ήταν η φοβία του Αναστόπουλου και αυτό τιμά τον ΠΑΟΚ… εμμέσως.
Το γιατί δεν καταφέραμε να κερδίσουμε είναι απλό. Όπως και το γιατί δεν καταφέραμε να κάνουμε φάσεις. Πρώτον, αντιμετωπίσαμε μία ομάδα που έμεινε πίσω. Είχε πέντε παίκτες εντός περιοχής και τα χαφ της απ έξω να πιέζουν. Πολλές βοήθειες μεταξύ τους στη πλευρά του Λίνο, τη στιγμή που εμείς είχαμε ένα καθαρό 8άρι για ένα ημίχρονο. Μετά τον τραυματισμό του Λάζαρ, δεν είχαμε κανένα.
Το τρικ με τον Σταφυλίδη απέτυχε όχι γιατί ο μικρός δεν είχε διάθεση ή γιατί δεν προσπάθησε να βγάλει τις φάσεις, αλλά γιατί δεν ξέρει τις κινήσεις και άργησε να βρει ρυθμό. Ο Κλάους απομονωμένος και ανάμεσα σε πολλούς αντιπάλους, όταν βρήκε τη φάση ήταν πολύ κρύος για να την τελειώσει. Είχε ελάχιστες επαφές μέσα στο παιχνίδι.
Την ίδια στιγμή, ο Αποστολόπουλος που πάει πολύ καλύτερα απ ότι περιμέναμε, πήρε περισσότερες μπάλες στα πόδια του από αυτές που σηκώνουν οι παραστάσεις του. Λογικό είναι να χαλάσει και αρκετές προσπάθειες ανάπτυξης της ομάδας του.
Η παρουσία του Κατσουράνη στην άμυνα, ήταν σίγουρα ότι καλύτερο είδαμε, αλλά έκανε τη μισή δουλειά. Ο ΠΑΟΚ με τον αρχηγό της εθνικής πίσω, κατάφερε να διασπάσει με χαρακτηριστική ευκολία την αρχική διάθεση πρέσινγκ του Ατρομήτου και να περάσει τη μπάλα στη ζώνη πίεσης της άμυνάς του. Εκεί, θα χρειαζόμασταν άλλον έναν Κατσουράνη για να κάνει το απρόβλεπτο. Και να κλείσει επιτέλους αυτή τη κουβέντα περί ποιότητας, γιατί πλέον καταλαβαίνουν όλοι που παρακολουθούν το πώς σκέφτομαι το ποδόσφαιρο, τι είναι ποιότητα.
Ο Κατσουράνης κακά τα ψέματα, δείχνει τον δρόμο για το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί ο ΠΑΟΚ. Χρειάζεται τουλάχιστον από έναν τέτοιο σε κάθε γραμμή. Αν ο Σίλντεφελντ μπορεί να δώσει αυτό το κύρος στο κέντρο της άμυνας, θα πρέπει να βρεθεί και ένας ακραίος υψηλού επιπέδου για να τελειώνει το παραμύθι για φέτος και να κοιτάξουμε το καλοκαίρι για παραπέρα.
Σύντομα θα ξεκινήσει η κουβέντα για τους λόγους που δεν βρήκαμε ακραίο ακόμη. Το γιατί νομίζω είναι προφανές. Μετά το ραντεβού που έγινε στη Τούμπα με τον Σαββίδη, διέρρευσαν τρία ονόματα τα οποία όμως κόστιζαν και πολλά. Του Βιεϊρίνια, του Λάζοβιτς και του Λούκας.
Ο τελευταίος μας απέμεινε και στο μιλητό τα έχουν βρει οι δύο πλευρές. Η δήλωση του ατζέντη του για ομάδα που δίνει 1,5εκατ. ευρώ για να πάρει τον Λούκας, αφορά τον ΠΑΟΚ. Το θέμα λοιπόν είναι απλό. Ο Σαββίδης θέλει να προχωρήσει σε αγορά ή όχι;
Ο Σαββίδης είναι το απόλυτο κουμάντο του ΠΑΟΚ και όλα αυτά τα παιχνίδια εξουσίας που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες, μάλλον ήταν για λαϊκή κατανάλωση. Εγώ θα δικαιολογήσω τον μεγαλομέτοχο αν δεν αγοράσει, προτιμώντας λύσεις δανεισμών έτσι ώστε να τσεκάρει και να αγοράσει μετά, αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω το τάιμινγκ που συμβαίνουν όλα αυτά.
Θα μπορούσε να έχει ξεκαθαρίσει από πολύ πιο νωρίς το τι συμβαίνει στα μεταγραφικά, να μη στόχευε κανένας σε αγορά και να είχε κλειστεί κάποιος δανεικός. Το γιατί υπήρξε αυτή η αλλαγή σκέψης, στάσης κτλ, δεν μπορώ να το γνωρίζω.
Το μόνο που γνωρίζω είναι πως η ομάδα θα μπορούσε να έχει ήδη έναν ποιοτικό ακραίο και να έχει πάρει ένα – δύο καλύτερα αποτελέσματα μέσα στον Γενάρη.
Και πάμε στο κομμάτι των οπαδών. Υπάρχει ένας εκνευρισμός γιατί υπάρχουν πολλοί φυλακισμένοι οπαδοί της ομάδας, που οι κατηγορίες που έχουν φορτωθεί είναι κάπως κατασκευασμένες. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες που μπορεί να μην είναι, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γελοίο να μπαίνουν θεσμικά όργανα στη λογική «μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά».
Στην Ελλάδα που ζούμε, είναι λογικό να αμφισβητούμε τα θεσμικά όργανα. Δηλαδή, για κανέναν μας δεν είναι παράξενο το ότι δημιουργήθηκε η ανάγκη κατασκευής κατηγοριών μετά από μία μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας. Και αυτή θα πρέπει να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τις πρακτικές που ακολουθεί δεκαετίες τώρα.
Η φυλακή, είναι άσχημα πράγμα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για αρκετούς πιτσιρικάδες που πλησιάζουν τον χρόνο μέσα σε αυτή. Υπάρχουν μάλιστα ιδιαίτερες περιπτώσεις με προβλήματα υγείας, με οικογένεια που οι γονείς είναι κωφάλαλοι και διάφορα άλλα που θα έπρεπε να υπάρξει μία ευαισθησία.
Κανένας δε λέει να αθωωθούν άπαντες, αλλά η προφυλάκιση είναι μία υπερβολή που αντιλαμβανόμαστε όλοι. Ας βγούνε και ας δικαστούν και τότε θα φανεί το κατά πόσο ισχύουν τα περί σύστασης συμμορίας και όλα όσα γράφονται στο κατηγορητήριο.
Άλλωστε, γνωρίζω καλά πως στα… ευρήματα υπήρχε ένα μαχαίρι διακοσμητικό τύπου Θάντερκατς, ένα πηλήκιο αστυνομικού που ήταν του πατέρα ενός από αυτούς που πιάσανε, δολάρια τα οποία τα άλλαξε από ευρώ η μητέρα ενός παιδιού τρομοκρατημένη από τα όσα άκουγε για την έξοδο της χώρας από το ευρώ και άλλα πολλά που άμα τα αναλύσουμε θα γελάσουμε με την διάθεση δημιουργίας εντυπώσεων από την αστυνομία εκείνη τη περίοδο. Την ώρα που εμείς βέβαια θα γελάμε, κάποιοι θα είναι στη φυλακή.
Ας σταματήσει η δικαιοσύνη να έχει τιμή και να αφήνει έξω όλα τα λαμόγια που διέλυσαν το κράτος, όλους αυτούς που αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους, που διαλύουν οικογένειες, που μας οδηγούν στα άκρα.
Όσο για την ΠΑΕ και το συγκεκριμένο θέμα, μου είναι ξεκάθαρο πως θέλει να μείνει αποστασιοποιημένη. Είναι επιλογή της.
ΥΓ Διαπιστώνω μία ένταση για τη μη χρησιμοποίηση του Γκαρσία. Εγώ θυμάμαι πως πριν μία εβδομάδα, βγάλαμε τον μάνατζέρ του και δεν άφησε μισό υπονοούμενο για την συμπεριφορά του προπονητή του απέναντι στον Ουρουγουανό. Εγώ προσωπικά δε βιάζομαι να τον δω, γιατί τον θέλω εκεί που καίει η μπάλα. Το κακό στη προκειμένη περίπτωση, είναι πως η μπάλα θα καεί λίγο νωρίτερα απ ότι περιμέναμε, μετά το κάζο στο Ελ Πάσο.
Πηγή: paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: