Ο Βασίλης Γαλούπης φέρνει στο φως ισολογισμούς – ντοκουμέντα των ΠΑΕ, ακόμα κι από την έναρξη κιόλας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου το 1979, για να κάνει ο καθένας τις συγκρίσεις του με το σήμερα.
Συνολικές ζημίες προ φόρων 44,78 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες 264,7 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι 14 ΠΑΕ στην Σούπερ Λίγκα το 2011/2012, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την δημοσιοποίηση μελέτης των ισολογισμών που συνέταξε η εταιρεία «Direction Business Reports» και μπορείτε να δείτε στο πινακάκι (1). Μεταξύ άλλων, όπως ίσως ήδη έχετε διαβάσει:

● Τα συνολικά έσοδα των ΠΑΕ μειώθηκαν κατά 4,52%.
● Τα συνολικά έξοδα των ΠΑΕ μειώθηκαν κατά 19,00%.
● Οι ΠΑΕ σημείωσαν αρνητικό συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα.
● Δύο μόνο ΠΑΕ (Ολυμπιακός και Δόξα Δρ.) είχαν κέρδη προ φόρων το 2011/2012.
● Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι συνολικές συσσωρευμένες ζημίες που καταγράφουν οι εταιρείες φτάνουν τα 265 εκατ. ευρώ το 2011/2012.
Πριν από δυο χρόνια…
Τέτοια εποχή πάνω – κάτω, στις 27 Φεβρουαρίου 2011 η Ελευθεροτυπία (μπορείτε να δείτε και το σχετικό πινακάκι 2) δημοσίευε τα στοιχεία για τις ομάδες στην Σούπερ Λίγκα για την σεζόν 2009/10.

Συμπερασματικά, το κείμενο της εφημερίδας ανέφερε:
● Στα 309 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συσσωρευμένες ζημιές των 11 ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών (ΠΑΕ) που έχουν σταθερή παρουσία στη Super League τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιες ομάδες πέρυσι είχαν έσοδα 145 εκατ. ευρώ και ζημιές 62,6 εκατ. ευρώ.

● Αυτά τα 309 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο τις ζημιές από τη λειτουργία τους, καθώς υπάρχουν και οφειλές των ΠΑΕ προς το Δημόσιο άνω των 220 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο του 2010 ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλ. Σαχινίδης.
● Το χρέος του Δημοσίου είναι στο 152% του ΑΕΠ. Οι ζημιές των ΠΑΕ στο 213% των ετήσιων εσόδων τους.
Και πιο πίσω…
Για να υπάρχουν περισσότερα συγκριτικά στοιχεία μπορούμε να πάμε ακόμα πιο πίσω, στο σχετικό δημοσίευμα των Νέων στις 5 Μαϊου 2004. Πέρα από το πινακάκι 3 που μπορείτε να δείτε, βγαίνει και το εξής ρεζουμέ από το δημοσίευμα:

● Στο ποσό των 275,2 εκατομμυρίων ευρώ έχουν φτάσει τα συσσωρευμένα χρέη των ΠΑΕ της Α’ εθνικής, από 202,93 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος της περυσινής αγωνιστικής περιόδου!!!
● Κατά της διάρκεια της φετινής σεζόν οι ζημιές των ΠΑΕ Α’ εθνικής εκτινάχθηκαν από 23,94 εκατ. ευρώ στα 82,57 εκατ. ευρώ, δηλαδή σημείωσαν αύξηση πάνω από 300%!
Και με δραχμή…
Ας δούμε, όμως, τι γινόταν κι επί δραχμής. Με δυο δημοσιεύματα ενδεικτικά για κάθε δεκαετία από το 2000 και πίσω.
Ξεκινάμε από την δεκαετία του ’90. Με δημοσίευμα στις 9 Σεπτεμβρίου 1993, οπότε υπάρχει και το σχετικό πινακάκι 4. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας:

● Στις 31 Δεκεμβρίου 1992 το παθητικό 22 ΠΑΕ ήταν 24 δισ. δραχμές, ενώ το μετοχικό τους κεφάλαιο μόλις ξεπερνούσε τα 7 δισ. δραχμές. Το παθητικό τους, δηλαδή, ήταν 3,5 φορές πάνω από το μετοχικό τους κεφάλαιο! Και οι αριθμοί θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακοί, αν δεν υπήρχαν ΠΑΕ που επί σειρά ετών δεν έχουν καταθέσει τους ισολογισμούς τους (περιέργως λειτουργούν).

● Όλα, όμως, ξεκίνησαν – αναφέρει το δημοσίευμα της πολιτικής εφημερίδας – το 1979, όταν θεσμοθετήθηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι ΠΑΕ γεννήθηκαν με συγγενή αμαρτήματα. Φορτώθηκαν τα βάρη των ερασιτεχνικών σωματείων, από τα οποία προήλθαν.
Έμπαινε «μέσα» με το καλημέρα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο!
Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 1986 βλέπουμε το εξής δημοσίευμα: «Πνιγμένο! 1 δισ. δραχμές «μέσα» σε 7 χρόνια όλες οι ΠΑΕ!».
● Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι καταχρεωμένο, αναφέρει το δημοσίευμα. Όλες οι ΠΑΕ είναι προβληματικές εταιρείες και τα ελλείμματα που παρουσιάζουν τεράστια. Η Πολιτεία από την τέταρτη περίοδο του επαγγελματικού πρωταθλήματος (σεζόν 1982-83) διέγνωσε πως το πρόβλημα των ΠΑΕ – όχι το μοναδικό – ήταν και το οικονομικό. Έτσι «άνοιξε» το κεφάλαιο επιχορήγηση.
● Εν κατακλείδι, από τα σχετικά πινακάκια 5-6-7 μπορεί να διακρίνει κανείς ότι από την πρώτη κιόλας σεζόν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (1979-80) οι ΠΑΕ κατέγραφαν ζημίες. Μπαίνανε «μέσα» με το καλημέρα, δηλαδή. Στο ζύγι έσοδα – έξοδα, σχεδόν πάντα ο λογαριασμός ήταν μείον. Στον «ιστορικό», κατά κάποιον τρόπο, αυτόν πίνακα βλέπουμε ότι μόνο ο Απόλλων Αθηνών την σεζόν 1982-83 είχε κάποια κέρδη, ενώ λίγο αργότερα κάποια στιγμή ήταν στο συν και η Λάρισα με τον Παναθηναϊκό.



Με λίγα λόγια, ό,τι ξεκινάει στραβά, δύσκολα ισιώνει στην πορεία… Εμείς, λοιπόν, παρουσιάσαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του χθες και του σήμερα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την γενική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.


πηγή: gazzetta.gr