Η εφαρμογή του 4-2-3-1
Ο Γιούπ Χάινκες κέρδισε κατά κράτος την μάχη των πάγκων και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση της ομάδας του στην επόμενη φάση. Είναι σίγουρο ότι ο διάδοχος του, Πέπε Γκουαρντιόλα, θα βρει ένα σύνολο που μπορεί να πιέζει επί ενενήντα λεπτά, να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους, να αναπτύσσεται από τα πλάγια δημιουργώντας ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Πιθανόν , με τις όποιες προσθήκες του καλοκαιριού, θα προσπαθήσει να βελτιώσει το passing game.Το 4-2-3-1 της Μπάγερν επικράτησε του 3-5-2 των Ιταλών και ανέδειξε την ηγετική μορφή του Σβαϊστάιγκερ, του συνδετικού κρίκου μεταξύ των γραμμών άμυνας και επίθεσης. Η υπεροπλία σε ποιότητα αλλά και αριθμητική υπεροχή που δημιουργούσαν στα πλάγια οι Γερμανοί είχε ως αποτέλεσμα να αποσυντονίσουν την άμυνα των αντιπάλων και να επιβάλλουν τον ρυθμό του παιχνιδιού, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Το αξιοσημείωτο των αυτοματισμών της Μπάγερν είναι οι παράλληλες κινήσεις των παικτών που αποτελούν την τετράδα στις επιθετικές ζώνες (Ριμπερί, Μίλερ, Ρόμπεν, Μάντζουκιτς). Κάθε υπερφόρτωση μίας πλευράς συνοδευόταν με κίνηση μέσα στην περιοχή των Μάντζουκιτς, Μίλερ και κάθετη κίνηση του πλάγιου παίκτη , από την πλευρά του οποίου παιζόταν η μπάλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, δεδομένης της ταχύτητας των παικτών, να βγαίνουν στην πλάτη της άμυνας και να δημιουργούν με συρτές πάσες μέσα στην περιοχή, εξουδετερώνοντας την τριάδα της άμυνας. Απέφευγαν τις σέντρες , εκεί που οι Ιταλοί ήταν καλύτεροι, και έβρισκαν κενά στην άμυνα για να απειλήσουν. Χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης στο παιχνίδι, των Γερμανών είναι οι 21 ευκαιρίες που δημιούργησαν, το καλύτερο ρεκόρ τους φέτος στο θεσμό, σε αγώνα για την φάση των «8» , απέναντι σε ιταλική άμυνα.
- Σχηματισμός 4-2-3-1
- Επιθετική άμυνα σε όλο το γήπεδο
- Τοποθέτηση της άμυνας ψηλά, για πίεση όσο το δυνατό πιο κοντά στην περιοχή των Ιταλών.
- Συνεχή πίεση στον Πίρλο για να μην μπορέσει να οργανώσει το παιχνίδι
- Overlap των πλάγιων αμυντικών
- Συνεχείς παράλληλες και κάθετες κινήσεις των παικτών από την μέση και μπροστά
- Κάθετη ανάπτυξη παιχνιδιού με προσπάθεια αποφυγής μεγάλων μεταβιβάσεων
Στέρεψε από λύσεις
Στην παρουσίαση των αγώνων για την φάση των «8» από το overlap.gr, είχαμε τονίσει ότι περιμένουμε να δούμε πως θα αμυνθεί η Γιουβέντους στα πλάγια και πως θα λειτουργήσει επιθετικά. Και στους δύο τομείς έχασε.Πλάγια άφησε μόνους τους Λιχτστάϊνερ και Πελόσο να τα βάλουν με Αλάμπα, Ριμπερί και Λαμ Ρόμπεν αντίστοιχα, κάνοντας αλληλοκάλυψη όταν η μπάλα έφτανε έξω από την περιοχή με τον έναν από τους τρεις του κέντρου, ενώ επιθετικά ,τα δίδυμα που χρησιμοποίησε ο Κόντε είτε με Μάτρι και Ακουαλιαρέλλα, είτε Βούτσινιτς Τζιοβίνγκο, χάθηκαν στην γενική μετριότητα . Δεν κατάλαβα τι εξυπηρέτησε η παρουσία κοντού, ψηλού φορ και στα δύο τα δίδυμα. Ο Βούτσινιτς έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει all around και να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας , κάτι που είχε μεγάλη ανάγκη η Γιουβέντους στο παιχνίδι. Η Γιουβέντους εμφάνισε ένα κακό λειτουργικό πρόσωπο, απόρροια της μεγάλης πίεσης που δέχτηκε, αλλά φάνηκε και η έλλειψη προσωπικοτήτων στην ομάδα. Πέρα του Μπουφόν και του Πίρλο ουδέν.
Ο Κόντε θέλησε να παίξει με τους όρους που ξέρει η ομάδα του εδώ και χρόνια χωρίς να κάνει κάποιες αναγκαίες προσαρμογές για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Για άλλους θεμιτό, για άλλους παράλογο. Χαρακτηριστικό της επιμονής στον τρόπο παιχνιδιού ήταν η άνευ λογικής πρώτη πάσα στον αμυντικό από τον τερματοφύλακα, παρότι οι επιθετικοί τη Μπάγερν έκλειναν σχεδόν με man to man κάθε παίκτη της Γιουβέντους. Αποτέλεσμα η «γιόμα» του αμυντικού προς την επίθεση χωρίς στόχο, άρα χωρίς ορθολογική ανάπτυξη. Μάταια ο Πίρλο προσπαθούσε να ηρεμήσει και να παίξει με την μπάλα στα πόδια.
- Σχηματισμός 3-5-2
- Οι τρεις της άμυνας σε ευθεία γραμμή χωρίς λίμπερο.
- Οι δύο πλάγιοι σε ρόλους full backs, που όμως δεν βγήκαν οι προσπάθειες τους
- Βιντάλ και Μαρκήσιο , έτρεξαν αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τους κρυφούς κυνηγούς στην επίθεση και έχασαν πολλές μονομαχίες από τους αντιπάλους τους.
- Πολλές λάθος μεταβιβάσεις που δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο την αμυντική συνοχή, γιατί δεχόταν πίεση σε πολύ γρήγορο χρόνο
- Επιθετικά Μάτρι και Ακουαλιαρέλλα περισσότερο προσπαθούσαν να αμυνθούν στο κέντρο , παρά να βρουν τρόπους να ξεμαρκαριστούν.
Συμπέρασμα
Η επικράτηση της Μπάγερν, με τον τρόπο που έγινε και σε σχέση με το αποτέλεσμα , δείχνει ποιος είναι το φαβορί του ζευγαριού. Ο αγώνας στο Τορίνο θα έχει οπωσδήποτε τις δυσκολίες του, η Γιουβέντους θα παρουσιαστεί πιο έτοιμη, αλλά νομίζω ότι όλα πλέον εξαρτώνται από τους Γερμανούς.Το ποδόσφαιρο το αγαπήσαμε για τις ανατροπές των δεδομένων και επειδή συμβαίνουν, περιμένουμε με ανυπομονησία τον επαναληπτικό.
πηγή: overlap.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου