Ο Βασίλης Γαλούπης γράφει για όσα ισχύουν σχετικά με τους ελέγχους ντόπινγκ στο πρωτάθλημα και το κύπελλο, αλλά και κατά πόσο επιτρέπεται από τους κανονισμούς οι ίδιες οι ομάδες να ζητάνε τεστ.
Μετά το πρώτο παιχνίδι για τα ημιτελικά κυπέλλου στην Τούμπα, ο προπονητής του Αστέρα Τρίπολης, ο Σάκης Τσιώλης έκανε μια δήλωση σχετική με τα ντόπινγκ κοντρόλ: «Είμαστε η μοναδική ομάδα που έχουμε δύο ντόπινγκ κοντρόλ στα τελευταία ματς. Έχουμε τα περισσότερα ντόπινγκ κοντρόλ απ’ όλες τις ομάδες. Λέμε, λοιπόν, τώρα με τα πλέι οφ να γίνουν έλεγχοι σε όλα τα ματς».
Προχθές Δευτέρα, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΠΑΟΚ, πήρε θέση και ο ιδιοκτήτης του δικεφάλου, ο Ιβάν Σαββίδης. Αρχικά δεν έκρυψε την έκπληξή του: «Προσφάτως έμεινα έκπληκτος από την απουσία ελέγχου ντόπινγκ μετά το πέρας της αναμέτρησης με τον Αστέρα Τρίπολης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ».

Και στη συνέχεια ο Σαββίδης έκανε έκκληση για την ρεβάνς του Σαββάτου: «Προχωρούμε σε ακόμη μια επίσημη έκκληση στα αρμόδια όργανα να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο ντόπινγκ τουλάχιστον στον επαναληπτικό ημιτελικό, που θα διεξαχθεί στην Τρίπολη. Κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα εξαφανίσει τις όποιες φήμες και υποψίες και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα είναι καθαρά αθλητικό. Αν το πρόβλημα είναι οικονομικό, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε τη διαδικασία!».
Το ζήτησαν και οι δυο, αλλά το ΕΣΚΑΝ δεν έκανε
Και οι δυο ομάδες, λοιπόν, ζήτησαν ντόπινγκ κοντρόλ στον α’ ημιτελικό του κυπέλλου, όμως το ΕΣΚΑΝ δεν έστειλε κλιμάκιο για να γίνει ο έλεγχος. Ας δούμε, όμως, κατ’ αρχάς τι ισχύει βάσει νόμων και κανονισμών.
Τι λέει ο νόμος για το κύπελλο Ελλάδας
Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς στη συνέχεια από την σχετική φωτοτυπία «ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, ο έλεγχος διεξάγεται σε δυο τουλάχιστον αθλητές κάθε ομάδας σε ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ τουλάχιστον κάθε αγωνιστικής και κάθε φάσης αυτού, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού αγώνα».
Ο νόμος, λοιπόν, ορίζει ότι ντόπινγκ κοντρόλ πρέπει να γίνει το λιγότερο σε ένα ματς σε κάθε αγωνιστική κάθε φάσης. Και οπωσδήποτε στον τελικό.
Έγινε στο Ολυμπιακός – Πανθρακικός
Το ΕΣΚΑΝ από τους δυο ημιτελικούς αγώνες που γίνανε την περασμένη εβδομάδα έκανε τεστ στο ματς Ολυμπιακού – Πανθρακικού. Τυπικά, δηλαδή, το Εθνικό Συμβούλιο Αντιντόπινγκ είναι εντάξει απέναντι σε ό,τι ορίζει ο νόμος.
Σε ένα ματς, τουλάχιστον, θα πρέπει να γίνει έλεγχος και στις ρεβάνς. Φυσικά, αν υπήρχε κοντρόλ και στα τέσσερα παιχνίδια συνολικά, θα ήταν το καλύτερο απ’ όλα.
Στην Σούπερ Λίγκα μπορεί μια ΠΑΕ να ζητήσει τεστ
Εδώ, όμως, υπάρχει και κάτι άλλο. Ως γνωστόν, διοργανώτρια του πρωταθλήματος είναι η Σούπερ Λίγκα και διοργανώτρια του κυπέλλου η ΕΠΟ.
Στην Σούπερ Λίγκα υπάρχει εδώ και χρόνια η πρόβλεψη να μπορεί μια ομάδα να ζητάει έλεγχο για κάποιο παιχνίδι πρωταθλήματος, αναλαμβάνοντας φυσικά και το ανάλογο κόστος.
Από τον Αύγουστο του 2006
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2006 η Σούπερ Λίγκα αποφάσισε ότι κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει τρείς φορές μέσα στην σεζόν να γίνει ντόπινγκ κοντρόλ σε παιχνίδια της. Με την προϋπόθεση να πληρώσει τα έξοδα ελέγχου (δειγματολήπτες, εργαστηριακή ανάλυση κλπ.) η ΠΑΕ που κάνει το αίτημα. Ένα αίτημα που πρέπει να γνωστοποιείται 48 ώρες πριν τον αγώνα, προκειμένου να ενημερωθεί και ο αντίπαλος.
Με κόντρες Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού
Αυτό είχε συμφωνηθεί τότε στην Σούπερ Λίγκα κι αφού είχαν προηγηθεί μερικά σκηνικά έντασης, ειδικά από το 2004 και μετά, όταν ένα από τα πολλά… γήπεδα κόντρας των δυο αιωνίων Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού είχε γίνει και το αντιντόπινγκ, με τη διαμάχη να φουντώνει σχεδόν πάντα πριν από τα μεταξύ τους ντέρμπι.
Ειδικά τα πρώτα χρόνια από την απόφαση στην Σούπερ Λίγκα τα αιτήματα ήταν συχνότατα, όμως στη συνέχεια φαίνεται να ατόνησε κάπως η όλη διαδικασία.
Πουθενά αλλού κάτι τέτοιο!
Όπως και να έχει, όμως, τότε είχαν προκληθεί κι αρκετές αντιδράσεις από γνώστες του αντιντόπινγκ, αφού επρόκειτο για παγκόσμια πατέντα. Με την έννοια ότι κάτι παρόμοιο δεν υπήρχε πουθενά αλλού στον αθλητισμό διεθνώς, ούτε προβλεπόταν κάτι αντίστοιχο από τον κώδικα της WADA, για να ζητάει π.χ. έλεγχο ο ίδιος ο ελεγχόμενος για κάποιον αγώνα του. Για χίλιους ευνόητους λόγους…
1. Όπως, για παράδειγμα, επειδή έτσι χάνεται για τις αρμόδιες αρχές το (βασικό για το αντιντόπινγκ) πλεονέκτημα αιφνιδιασμού, ακόμα και σε τακτικό έλεγχο, αφού οι όποιες ομάδες γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα ελεγχθούν, αλλά και ποια μέρα και ώρα.
2. Και παράλληλα, επειδή καλλιεργείται και κλίμα καχυποψίας σε διοργανώσεις. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν πριν από έναν αγώνα στίβου κάποιος αθλητής ζήταγε έλεγχο για συγκεκριμένους αντιπάλους του ή πριν από ένα ματς τσάμπιονς λιγκ γινόταν σχετικό αίτημα ή σε έναν αγώνα μουντιάλ;
Με… ιδιαιτερότητες
Παρά ταύτα, προφανώς για να διατηρηθεί η ομαλότητα και η ηρεμία στο ελληνικό πρωτάθλημα με τις γνωστές… ιδιαιτερότητές του (για να το πούμε κομψά), προτιμήθηκε αυτή η πρωτοφανής – ειδικά τότε - για τα παγκόσμια αθλητικά χρονικά λύση.
Δεν προβλέπεται στο κύπελλο!
Όπως είπαμε, όμως, το κύπελλο είναι αρμοδιότητας ΕΠΟ, όχι Σούπερ Λίγκας. Και στην ΕΠΟ δεν υπάρχει κάποιος σχετικός κανονισμός για να μπορεί η κάθε ομάδα να ζητάει έλεγχο, όπως στην προκειμένη κάνανε πριν τον ημιτελικό ο ΠΑΟΚ και ο Αστέρας Τρίπολης. Και δεν θα γινόταν να υπάρχει, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται πουθενά από την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ, όπως ήδη είπαμε.
Με τα κιτάπια
Φυσικά, η κουβέντα έχει να κάνει με νομοθεσίες, κανονισμούς, καταστατικά κλπ. Παρά ταύτα, ειδικά σε τέτοια ζητήματα, και ειδικά τόσο λεπτά και πολύπλοκα όπως το αντιντόπινγκ, όλα αυτά που λέμε παίζουν τον ρόλο τους. Το ΕΣΚΑΝ, η Σούπερ Λίγκα, η ΕΠΟ οτιδήποτε κι αν κάνουν πρέπει ή θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τα κιτάπια. Διαφορετικά, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Όπως, βέβαια, είναι σημαντικό και το αντιντόπινγκ να υπακούει σε κάποιους βασικούς κανόνες κι όχι ουσιαστικά να αυτοκαταργείται, ξέροντας όλοι εκ των προτέρων ποιους θα ελέγξει.
Εννοείται ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν πλέον και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που έχουν σαν συνέπεια να γίνεται πια το μίνιμουμ ελέγχων ντόπινγκ σε πρωτάθλημα, κύπελλο, αλλά και σ’ όλο τον ελληνικό αθλητισμό γενικά. Αν κι ακόμα κι έτσι δεν λείπουν κατά καιρούς διάφορα παρατράγουδα.
Αιφνίδιοι στις προετοιμασίες!
Από εκεί και πέρα, αν πραγματικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει σοβαρή διάθεση για να ενισχυθούν και να αυξηθούν οι έλεγχοι αντιντόπινγκ, τότε θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη, αλλά κι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ώστε να υπάρχουν αιφνίδια κι απροειδοποίητα τεστ και στις προετοιμασίες ή στις προπονήσεις των ομάδων, όπως γίνεται σε άλλα σπορ (αλλά και από την ΟΥΕΦΑ στο τσάμπιονς λιγκ τα τελευταία χρόνια).
Αιφνίδια τεστ έχουν να γίνουν χρόνια στις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Είχε ξεκινήσει κάποτε σαν μέτρο, αλλά στην συνέχεια δεν προχώρησε…
Όπως, βέβαια, αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να γίνονται έλεγχοι, όπως και πιο παλιά, σε περισσότερα από δυο ματς κάθε αγωνιστικής, αλλά και σε μεγαλύτερη γκάμα (π.χ. όχι μόνο αναλύσεις σε ούρα, αλλά και σε αίμα κλπ).
Έτσι γίνεται…
Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να συμφωνούνται έγκαιρα, με συνεννόηση όλων των φορέων και με προσανατολισμό πάντα την ενίσχυση του αντιντόπινγκ. Κι όχι να υπάρχει φασαρία μέσα στην σεζόν ή μόνο πριν από κρίσιμα ματς, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια από πάρα πολλές ομάδες, διότι τότε το αντιντόπινγκ γίνεται κι αυτό κομμάτι του παιχνιδιού εντυπώσεων… Και το πρόβλημα του ντόπινγκ, γενικά και παγκοσμίως, για να μην ξεχνιόμαστε..., δεν είναι μόνο ζήτημα τι λένε οι κανονισμοί ή τι γίνεται με το φερ πλέι, αλλά πρωτίστως υγείας!