Η Ντόρτμουντ έκανε τη μεγάλη ανατροπή, βρίσκεται στα ημιτελικά του
Champions League και ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης υποκλίνεται στην
ικανότητα του Γίργκεν Κλοπ να δίνει κίνητρο στους παίκτες του.
Στην αντεπίθεση της Μάλαγα στο 82’ ο Ελισέου κάνει το 2-1 για τους
Ισπανούς στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ» και οι φωνές στις εξέδρες ξαφνικά
λιγοστεύουν. Έχοντας δει το παιχνίδι και πολλά ακόμη της Ντόρτμουντ
φέτος, ήταν εμφανές ότι κάτι δεν πήγαινε καλά… Χωρίς ταχύτητα, χωρίς
αυτοματισμούς, η γνωστή «σπίθα» των Βεστφαλών δεν ήταν αναμμένη. Όλα
έμοιαζαν χαμένα, όμως τα πιτσιρίκια του Κλοπ δεν τα παρατούν ποτέ. Είναι
το σημαντικότερο μάθημα και η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που θα μπορούσε
να τους δώσει.«Αν κάποιος γεμίσει ένα μπουκάλι με το κίνητρό μου, τότε να είστε σίγουροι ότι θα βρεθεί στη φυλακή αν προσπαθήσει να το πουλήσει», δήλωνε λίγο πριν η Μπορούσια κατακτήσει το δεύτερο σερί της πρωτάθλημα πέρυσι. «Το να έχεις ταλέντο είναι ένα πράγμα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις τι να κάνεις με αυτό, πώς να το διαχειριστείς και σε ό,τι αφορά αυτόν τον τομέα, πιστεύω ότι τα έχουμε πάει καλά τα τελευταία δύο χρόνια», είχε πει ο Κλοπ πριν από λίγες εβδομάδες.
Τον περασμένο Νοέμβριο στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μάιντς η Ντόρτμουντ βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 4’, όμως μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους είχε ήδη κάνει την ανατροπή, για να φύγει τελικά νικήτρια 2-1 (με δύο γκολ του Λεβαντόφσκι) και ο Κλοπ καθιέρωσε τον όρο «Monsters of Mentality», όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Όπου «Monsters», «Τέρατα» και όπου «Mentality» μία έννοια που το νόημά της δεν αποδίδεται πλήρως στα ελληνικά. Είναι το κίνητρο, η ψυχική κατάσταση που σου επιτρέπει να κάνεις τη διαφορά, η νοοτροπία.
«Νομίζω ότι ήταν μετά το παιχνίδι με την Μάιντς όταν καθιέρωσα αυτόν τον όρο. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι οι παίκτες μου δεν τα παρατούν ποτέ. Στη σεζόν που διανύουμε έπρεπε να αντεπεξέλθουν σε πολλές προκλήσεις. Συνήθως – όχι πάντα, αλλά συχνά – το κατάφεραν εξαιρετικά. Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλεις σε ένα παιχνίδι της Μπουντεσλίγκα, μόλις λίγες ημέρες μετά από μία εκπληκτική εμφάνιση στο Champions League (νίκη 4-1 επί του Άγιαξ στο Άμστερνταμ), δείχνεις ότι έχεις πολλά να αποδείξεις ακόμα για το ποια είναι τα όριά σου… Ε, λοιπόν, για μένα αυτό δείχνει εξαιρετική νοοτροπία (mentality). Τα παιδιά δούλεψαν και κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι. Για την ακρίβεια, αυτό είναι που με συναρπάζει στο ποδόσφαιρο και κυρίως με την ομάδα μου», είχε σχολιάσει ο Κλοπ.
Με το τέλος της περσινής Μπουντεσλίγκα το γερμανικό περιοδικό Stern… έχρισε τον κόουτς της Μπορούσια «πρόσωπο της τέχνης του κινήτρου», διότι ο τρόπος που προσεγγίζει και δίνει κίνητρο στους παίκτες του είναι πραγματικά μοναδικός. Το μονοπάτι στο οποίο βαδίζουν πλέον στη Βεστφαλία βρέθηκε στην πορεία και σιγά-σιγά ο Κλοπ κατάφερε να τελειοποιήσει αυτήν την… τέχνη, πριν όλα δουλέψουν σε απόλυτη αρμονία.
«Ήταν πριν από 3,5 περίπου χρόνια που επιλέξαμε το μονοπάτι στο οποίο τώρα βαδίζουμε. Τρέχαμε ένα αρνητικό σερί 6 αγώνων χωρίς νίκη στην Μπουντεσλίγκα, παρόλο που δεν παίζαμε τόσο άσχημα. Με 10 παιχνίδια να απομένουν μέχρι τη χειμερινή διακοπή, αποφάσισα να συγκεντρώσω τους παίκτες μου και να τους τάξω έξτρα τριήμερο ρεπό στις ημέρες των εορτών αν ως ομάδα κάλυπταν πάνω από 118 χιλιόμετρα σε κάθε ένα από τα 10 αυτά παιχνίδια.
Το έκανα γιατί αυτή η έξτρα προσπάθεια άμεσα μεταφράστηκε σε περισσότερη ζωντάνια και ενέργεια στο γήπεδο και οι παίκτες πέρασαν κατά πολύ το όριο που έθεσα. Ήμασταν πιο αποφασιστικοί στο γήπεδο και βελτιωθήκαμε σχεδόν σε όλους τους τομείς». Λόγια του Κλοπ, του οποίου το δόγμα είναι αντίστοιχο με εκείνο της Μπαρτσελόνα τα προηγούμενα χρόνια. Πίεση ψηλά και όταν χάνεις την μπάλα… ματώνεις να την ξανακερδίσεις. «Ο καλύτερος τρόπος άμυνας είναι αυτή να ξεκινάει από την επίθεση», δήλωσε ο Μάρκο Ρόις, όταν ρωτήθηκε για το δόγμα του προπονητή του.
Ο Μπλέικ Γούστερ, στέλεχος της Prozone, μιλώντας στο συνέδριο Science + Football είχε τονίσει τη σημασία της… ποιότητας του πόσο τρέχει μία ομάδα σε σχέση με την… ποσότητα. «Εξετάζουμε παράγοντες όπως η διάρκεια των σπριντ που κάνει ένας παίκτης, το που το κάνει – αν είναι στην άμυνα ή στην επίθεση – το αν το κάνει όταν έχει την μπάλα ή όχι, το διάστημα που μεσολαβεί από το ένα σπριντ μέχρι το επόμενο κ.ο.κ.». Τα σπριντ των επιθετικών και των μέσων της Ντόρτμουντ για παράδειγμα είναι ως επί το πλείστον για να φέρουν σε δύσκολη θέση τους αντίπαλους αμυντικούς με στόχο να κερδηθεί η μπάλα όσο πιο γρήγορα γίνεται. «Αυτό μας βοηθάει πολύ, καθώς χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος και λιγότερη προσπάθεια για να φτάσουμε ξανά στην αντίπαλη περιοχή», σχολίασε ο Ρόις.
Όσο για το αν αυτή η τακτική ενέχει ρίσκο; «Καθόλου, καθώς αυτό γίνεται μακριά από την περιοχή μας. Το μόνο πρόβλημα με αυτή την επιλογή είναι ότι δεν μπορείς να την ακολουθείς ως τακτική στην προπόνηση. Δεν μπορείς να λες στους παίκτες στην προπόνηση «εσύ θα στέκεσαι εδώ, εσύ εκεί και αν αυτό συμβεί εσύ εκεί κι εσύ εκεί…». Αντιθέτως, σε αυτό που μπορείς και θα πρέπει να δουλέψεις είναι το ένστικτο. Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι ενστικτώδεις, ώστε να περάσεις σε θέση για να κερδίσεις την μπάλα όταν τη χάσεις. Δεν μπορείς να το διδάξεις αυτό. Προσπαθείς να διδάξεις τον τρόπο ώστε να εξελιχθεί σε ένστικτο και φυσική αντίδραση», ήταν η απάντηση του Κλοπ.
Ο Γερμανός αναδεικνύεται σε... μάστορα της ψυχολογίας και της διαχείρισης ενός νεανικού και σχετικά άπειρου ρόστερ, σε κορυφαία προσωπικότητα σε ό,τι αφορά την... τέχνη του κινήτρου και εμείς δεν μπορούμε παρά να του βγάλουμε το καπέλο (κάτι που σπανίως κάνει ο ίδιος)...
πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου