Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Αστέρας Τρ. – Π.Α.Ο.Κ : 0-2 | Συστημική ψυχολογία και αλλαγή θέσης!!

Σύμφωνα με την συστημική ψυχολογία, η πανανθρώπινη ανάγκη του »ανήκειν» ,και μάλιστα σε ισοτιμία σε μία ομάδα που ονομάζουμε σύστημα, επιμένει στην ολότητα του συστήματος μέσα από τη διαδικασία του »δούναι και λαβείν» ανάμεσα στα μέλη της. Κυρίαρχη προβάλει η σημασία της θέσης-αδιαπραγμάτευτη-στο χώρο, το χρόνο: όταν ένα μέλος του συστήματος παραγκωνιστεί ή ξεχαστεί, η συστημική τάξη παρεμβαίνει και ωθεί ένα άλλο μέλος-νεώτερο συνήθως να υπενθυμίσει και να ανακαλέσει την παρουσία του αποκλεισμένου. Θυσιάζοντας όμως την δική του πορεία, και πολύτιμα κομμάτια του. Αυτή η ασυνείδητη ταύτιση και ανάληψη των βαρών καθώς και απόπειρα επανάληψης της ζωής ενός προγόνου ονομάζεται εμπλοκή και αποτελεί την γενεσιουργό αιτία μεγάλου μέρους του ανθρώπινου πόνου….
Η ομάδα του Π.Α.Ο.Κ που εμφανίστηκε στο γήπεδο της Τρίπολης, η ίδια που σε δύο προηγούμενους αγώνες ενώ είχε την τύχη στα χέρια της για τη νίκη και την χάρισε στον αντίπαλο, κυριευμένη από φόβους και αδιέξοδα, αυτή τη φορά έδειξε απελευθερωμένη και υγιής. Οι μέρες που μεσολάβησαν με τις πρώτες φωνές αναφοράς στον προηγούμενο προπονητή, η εφαρμογή όσων θετικών κομματιών δουλειάς άφησε και η σωστή επιλογή και διαχείριση των μελών της χάρισαν την ηρεμία και τη διάθεση που είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη νίκη και την επιστροφή στην αισιοδοξία για το μέλλον του οργανισμού στη φάση των play off…

Οι αλλαγές του Π.Α.Ο.Κ

Mε σχηματισμό 1-4-4-1-1 και αλλαγή-ανακατανομή προσώπων και καταμερισμού της εργασίας στον αγωνιστικό χώρο παρουσίασε όλα τα στοιχεία που την έφεραν στη δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος:
  • με τη χρησιμοποίηση του Σαλπιγγίδη στην κορυφή της επίθεσης, απαλλαγμένου από το βάρος της »βρώμικης» δουλειάς της αναχαίτισης των αντίπαλων ακραίων μπακ. Σίγουρη πίεση στον άξονα και προσφορά επιθετικών λύσεων.
  • με τη χρησιμοποίηση στο αρχικό σχήμα ενός παίκτη με πνεύμα »νικητή», με πείσμα και άγνοια κινδύνου, του Βούκιτς.
  • την αλλαγή των ακραίων χαφ-χρήσιμη ανάσα για όλες τις λειτουργίες σε αυτούς τους χώρους.
  • την επιλογή του πάγκου για τον Αθανασιάδη (κίνηση αποφόρτισης) και την είσοδο του στο κρίσιμο σημείο του αγώνα.
Κατάφερε από την αρχή να επιβάλει το ρυθμό του, κρατώντας σταθερά την κατοχή της μπάλας (60%-40% ),με υπομονή και κινητικότητα σε κάθε έκφραση. Βρίσκοντας αυτή τη φορά με απλές κινήσεις πλήθος επιθετικών λύσεων είτε από τον άξονα είτε από τα άκρα με την άψογη συνεργασία των υποομάδων στα άκρα αλλά και με την αρμονική συνύπαρξη των δύο κεντρικών χαφ. Πάτησε πολλές φορές στην αντίπαλη περιοχή , φορτώνοντας τον άξονα στην δεύτερη ζώνη επίθεσης, με τους ακραίους μέσους να κλείνουν και να ελευθερώνουν χώρους για τους ακραίους μπακ.

Οι αδυναμίες του Αστέρα

Απέναντι σε μία ομάδα (σχηματισμός 1-4-2-3-1) που έδειχνε ανήμπορη να απαντήσει και με καμία διάθεση ή δυνατότητα απάντησης με εξαίρεση τον στόπερ και πολύτιμο μέλος της Σανκαρέ. Που στο πρώτο μέρος με καίριες επεμβάσεις (4) κράτησε το μηδέν για την άμυνα του, ενώ είχε άμεση συμμετοχή στη φάση που κατάφερε η ομάδα του για λίγα λεπτά να διεκδικήσει την ισοπαλία.
  • χωρίς σχέδιο ανάπτυξης-πέρα από μεγάλες μεταβιβάσεις απροσδιορίστου τύχης και στόχου στην πρώτη ζώνη είτε από τους κεντρικούς μπακ, είτε από τον τερματοφύλακα .Με εξαίρεση τις λιγοστές φορές που αναζητήθηκε ο κεντρικός φορ -πάντα ανάμεσα σε δύο αντιπάλους.
  • με πρώτη τελική προσπάθεια από στατική φάση στο 60′ του αγώνα και τελική προσπάθεια προϊόν δημιουργίας στη ροή του παιχνιδιού στο 80′.Πρώτο κερδισμένο κόρνερ στο 75′,στο ίδιο διάστημα 4 (αποτυχημένα) γεμίσματα….
  • χωρίς διάθεση πίεσης σε καμία ζώνη του γηπέδου και με χαμένο μεγάλο ποσοστό μονομαχιών.
Τα τελευταία λεπτά του αγώνα αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι της βραδιάς, χρήσιμο για σεμινάρια και ανάλυση-σε πολλές παραμέτρους:
  • παίκτης του Π.Α.Ο.Κ χτυπά τον αντίπαλο εκτός φάσης, μέσα στην περιοχή, ενώ η μπάλα απομακρύνεται…
  • ο επόπτης -πολύ σωστά-εισβάλει σχεδόν στο γήπεδο διακόπτοντας τη ροή- για να ενημερώσει τον διαιτητή.
  • πολύ σωστά επίσης αποβάλλεται ο παίκτης-οι συμπαίκτες του αντί να τον απομακρύνουν ή να χρεώσουν σε αυτόν την ακατανόητη ενέργεια που τους αφήνει με δέκα παίκτες και με πιθανό γκολ εις βάρος τους σε κρίσιμο σημείο, αντιδρούν έντονα προς τον διαιτητή, χάνουν την ψυχραιμία τους με επικεφαλής τον αρχηγό της ομάδας, με κίνδυνο νέας αποβολής.
  • δέχονται το γκολ πέναλτυ, αντιδρούν με νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς καθαρό μυαλό, κινδυνεύοντας να χάσουν στις καθυστερήσεις ότι έκτισαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα….

Συμπέρασμα

Και οι δύο ομάδες αξίζουν πολλά περισσότερα από όσα οι ίδιοι οι οργανισμοί τους -μπλοκαρισμένοι από έλλειψη ψυχορρύθμισης -τους επιτρέπουν. Ο Π.Α.Ο.Κ της εσωστρέφειας και του φόβου έδειξε να χάνεται χθες βράδυ ,εμφανίζοντας νέο πρόσωπο….η αδικημένη από (εξωγενείς παράγοντες) αλλά και από δικές της επιλογές λειτουργίας σε αγωνιστικό επίπεδο, φιναλίστ το βράδυ του τελικού, θα προλάβει να σκύψει μέσα της ώστε να βρει τον καλό της χαμένο εαυτό;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο τερματοφύλακας του Π.Α.Ο.Κ Γλύκος, δείχνει να είναι ο πρώτος σε υψηλό επίπεδο (τού σήμερα, προηγήθηκε πολλά χρόνια πριν ο Ηλίας Ατματζίδης, πρωτοπόρος) Έλληνας που ταιριάζει στην εμφάνιση της νέας τάσης του ποδοσφαίρου. Όπου ο τερματοφύλακας αποτελεί σημαντικό μέρος της ασφαλούς ανάπτυξης από την πρώτη ζώνη άμυνας, δεν αποφεύγει την μπάλα σαν »καυτή» πατάτα όταν έρχεται στα πόδια του, δεν »εκβιάζει» την επιθετική λειτουργία της ομάδας του με μεγάλη μεταβίβαση στο άγνωστο, χαρίζοντας την κατοχή στον αντίπαλο. Ενώ δεν φοβάται να ρισκάρει βγαίνοντας από την περιοχή του, λειτουργώντας ως λίμπερο στην άμυνα ζώνης…..
Πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: