Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Το κοντέρ για Ντόρτμουντ – Μπάγερν!!

Ποια από τις δυο φιναλίστ στο τσάμπιονς λιγκ τρέχει περισσότερο; Τι δείχνουν οι μετρήσεις σε ΟΥΕΦΑ, αλλά και μπουντεσλίγκα; Γράφει ο Β. Γαλούπης. 

Πριν από τους ημιτελικούς τσάμπιονς λιγκ στο blog δημοσιεύθηκε ένα κομμάτι σχετικά με τα τρεξίματα των τεσσάρων ομάδων (http://www.gazzetta.gr/podosfairo/article/389777-mono-i-ntortmoynt-trexei-etsi), με την πάντα απαραίτητη επισήμανση, βέβαια, ότι εδώ μιλάμε για ποδόσφαιρο κι όχι για στίβο. Δεν πάει να πει, δηλαδή, ότι κερδίζει όποιος τρέχει περισσότερο. Επίσης, ένας τόσο γενικός πίνακας των χιλιομέτρων κάθε ομάδας δεν είναι πάντα ενδεικτικός καλά – καλά ούτε για τους δείκτες φυσικής κατάστασης.
Από εκεί και πέρα, όμως, αφού υπάρχουν διαθέσιμα τα ενδιαφέροντα στοιχεία από την ΟΥΕΦΑ, καλό είναι να τα παραθέτουμε κι αυτά, ώστε ο καθένας να βγάζει τα δικά του συμπεράσματά του και να έχει μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Η Ντόρτμουντ στο τσάμπιονς λιγκ
Η Ντόρτμουντ, λοιπόν, που χαρακτηρίζεται εκτός όλων των άλλων από το ομαδικό της πνεύμα, την εκρηκτικότητα και την δίψα της να φτάσει ψηλά στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, έχει σπάσει τα κοντέρ με τα τρεξίματά της στο φετινό τσάμπιονς λιγκ, δίνοντας υψηλό ρυθμό στους περισσότερους αγώνες της.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει ο πίνακας με τις σχετικές μετρήσεις. Μετά και τον δεύτερο ημιτελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο μέσος όρος της Ντόρτμουντ διαμορφώθηκε στα 121,4 χλμ. (ο κορυφαίος μ.ο. των τελευταίων ετών για φιναλίστ). Κι αυτό όταν στο τσάμπιονς λιγκ οι περισσότερες ομάδες κυμαίνονται συνήθως στα 112 – 113.5 χλμ.
Τα τρεξίματα της Μπάγερν
Πάνω από τον γενικό μέσο όρο είναι και η Μπάγερν, που κι αυτή έχει άκρως ικανοποιητικούς δείκτες στα τρεξίματα. Είναι, άλλωστε, μια σαφέστατα καλοδουλεμένη και καλογυμνασμένη ομάδα. Η έμπειρη, «δεμένη», στιβαρή, γρήγορη και με παίκτες – προσωπικότητες Μπάγερν, έχει μέσο όρο στο φετινό τσάμπιονς λιγκ στους αγώνες που έχει δώσει ως τώρα τα 114,5 χλμ. Ναι μεν τρέχει λιγότερο από την Ντόρτμουντ, αλλά οι «επιδόσεις» της Μπάγερν θεωρούνται πολύ καλές.
Χωρίς διακυμάνσεις
Σημαντικό να αναφερθεί ότι και οι δυο φιναλίστ δεν είχαν ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα σ' αυτόν τον τομέα των χιλιομέτρων κατά την διάρκεια της σεζόν. Διατήρησαν, δηλαδή, σταθερότητα από την αρχή της περιόδου ως τώρα στο φινάλε. 
Τα στοιχεία από μπουντελίγκα
Ενδιαφέρον έχει να ρίξουμε μια ματιά και στα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν πλέον και από την μπουντεσλίγκα. Δυστυχώς, από τις συναντήσεις των δυο ομάδων για το κύπελλο Γερμανίας δεν έχουν δημοσιευθεί τέτοιες μετρήσεις.
Στο πρωτάθλημα Γερμανίας, λοιπόν, τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε, όσον αφορά τα χιλιόμετρα (σε παρένθεση τα σκορ):
19 Νοεμβρίου 2011: Μπάγερν – Ντόρτμουντ (0-1) 110,9 χλμ. – 121,4 χλμ.
11 Απριλίου 2012: Ντόρτμουντ – Μπάγερν (1-0) 121,4 – 116,5
1 Δεκεμβρίου 2012: Μπάγερν – Ντόρτμουντ (1-1) 116,5 – 118,7
4 Μαϊου 2013: Ντόρτμουντ – Μπάγερν (1-1) 111,3 – 106,3
Η ψαλίδα
Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι και στα τέσσερα ματς (το τελευταίο, πάντως, ήταν μάλλον και το πιο αδιάφορο - άτονο απ' όλα τα άλλα) η Ντόρτμουντ, που πέρυσι ήταν πρωταθλήτρια, έτρεξε περισσότερο από την Μπάγερν. Η ομάδα του Κλοπ, άλλωστε, έχει και φέτος στην μπουντεσλίγκα έναν εξαιρετικό μέσο όρο που αγγίζει τα 117,5 χλμ.!
Παρά ταύτα στα δυο παιχνίδια της σεζόν 2012-13 (όπου η Μπάγερν κατέκτησε πανεύκολα τον τίτλο) φαίνεται σα να έχει κλείσει αρκετά η ψαλίδα σ’ αυτόν τον τομέα των χιλιομέτρων.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: