Σάββατο 25 Μαΐου 2013

«Αυτοψία» μπασκετικού μεγαλείου!!

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα μαθήματα ήθους και το μήνυμα…ειρήνης που πέρασαν ενόψει των τελικών της Α1, και όχι μόνο, στην εκπομπή «αυτοψία» οι Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Παπανικολάου και Σλούκας.

«Αυτοψία» μπασκετικού μεγαλείου
Υπερηφάνεια, θαυμασμός, μεγαλείο και ελπίδα. Με αυτές τις τέσσερις λέξεις μπορεί κανείς να περιγράψει το συναίσθημα που πλημύρισε τις καρδιές των φιλάθλων που είδαν και άκουσαν όσα δήλωσαν οι τέσσερις πρωταθλητές Ευρώπης Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη χθεσινή εκπομπή του Alpha, «αυτοψία». Η κεντρική ιδέα του εξαιρετικού –και μπασκετικού- συναδέλφου, Αντώνη Σροϊτερ, μπορεί να ήταν η εξέλιξη του αθλήματος από το 1987 και μετά, όμως η εκπομπή κατάφερε να περάσει πολλά μηνύματα. Μακάρι κάποιοι να τα έλαβαν και να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση με αυτή που χάραξαν Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Παπανικολάου και Σλούκας.


Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του μπάσκετ, γνωρίζουν ότι οι παίκτες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα –εκτός από 40 λεπτά- και είναι φίλοι εκτός παρκέ. Είναι επαγγελματίες, αλλά και άνθρωποι που έχουν ζήσει πολλά από τη συνύπαρξή τους στις Εθνικές και τους συλλόγους. Ίσως οι υπόλοιποι και ιδιαίτερα οι οπλισμένοι με ακατανόητο μίσος οπαδοί, να αγνοούσαν το αυτονόητο. Με τα λεγόμενα και το επίπεδο αυτών των παιδιών όμως, έγινε μία μεγάλη αρχή ή αλλιώς δόθηκε μία ευκαιρία αλλαγής. Αυτή που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία που πηγαίνει στα γήπεδα, αλλά και το κομμάτι του κόσμου που δεν πάει, λόγω της ύπαρξης των προαναφερθέντων παρείσακτων στοιχείων.

«Φυσικά και υποστήριζα τον Ολυμπιακό στο Final Four», δήλωσαν Διαμαντίδης και Τσαρτσαρής, «ασφαλώς και θα ήθελα να το πάρει ο Παναθηναϊκός γιατί είναι η ελληνική ομάδα και σε αυτή παίζουν φίλοι μου», αποκρίθηκαν οι Παπανικολάου και Σλούκας. Αν αυτό δεν είναι η πιο τρανή απόδειξη του τι αντιπροσωπεύει το ελληνικό μπάσκετ, τότε ποια είναι; Οι παίκτες μίλησαν από καρδιάς και άνοιξαν έναν δύσκολο δρόμο, που στο τέρμα του υπάρχει πινακίδα που αναγράφει: «εξυγίανση της κερκίδας και του επιπέδου του κοινού που θα παρακολουθεί από εδώ και πέρα τους τελικούς». Τα…καύσιμα και το όχημα για να τον διαβούμε, θα πρέπει να τα βάλουν οι διοικήσεις, η Πολιτεία και ο Τύπος.

Οι δύο ΚΑΕ, μόνο όφελος θα έχουν αν στηρίξουν την κίνηση-λεγόμενα των παικτών τους, ενώ τα έντυπα που…φυτοζωούν από την κόντρα, θα αλλάξουν άμεσα ρότα αν η πελατεία, τους γυρίσει τη πλάτη. Ο,τιδήποτε άλλο θα είναι μεσοβέζικη λύση και η ευκαιρία θα χαθεί πάλι. Ήδη κάποιοι, έχουν αρχίσει να ειρωνεύονται τις δηλώσεις και να ψάχνουν φαντάσματα προπαγάνδας και δημιουργίας κλίματος υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς ενόψει των τελικών. Μόνο το γέλιο όσων αγαπούν πραγματικά το μπάσκετ προκαλούν. Μία εκπομπή κατάφερε να αναδείξει στο μέγιστο βαθμό το μεγαλείο των παιδιών που υπηρετούν το άθλημα και μας κάνουν σταθερά υπερήφανους τα τελευταία χρόνια. Τους αξίζει ένα καλύτερο κοινό και μεγαλύτερος σεβασμός. Και όχι όταν παίζουν να έχουν το νου τους αν θα τους έρθουν κροτίδες και φαλτσέτες στα κεφάλια και στο σώμα…

Η πρώτη ύλη –οι χαρακτήρες δηλαδή- υπάρχει, ας βάλουμε όλοι –παράγοντες, δημοσιογράφοι, κόσμος, Πολιτεία και διαιτητές- το χέρι μας, για να βοηθήσουμε και να «χτίσουμε» ακόμα πιο δυνατά τα θεμέλια του μακράν κορυφαίου αθλήματος στην Ελλάδα. Λάθη έχουν κάνει όλοι –ακόμα και οι παίκτες με κάποιες συμπεριφορές τους- όμως ποτέ δεν είναι αργά για να απομακρυνθεί οριστικά αυτή η μικρή μάζα ανθρώπων που υπάρχει στα γήπεδα του μπάσκετ για να βγάζει καφρίλα και τσάμπα μαγκιά. Ας γίνει αυτή η «αυτοψία», το εφαλτήριο για τους πιο υγιείς τελικούς που θα έχουμε παρακολουθήσει ποτέ, όπως ταιριάζει άλλωστε στο αγωνιστικό μεγαλείο των δύο ομάδων… Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: