Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η μέρα που "έσβησε" ο Λόραντ

Μια μέρα σαν την σημερινή, πριν από 32 χρόνια (31/5/1981), είναι βαθιά χαραγμένη στο ημερολόγιο των φίλων του ΠΑΟΚ. 
Ο Γκιούλα Λόραντ, που οδήγησε τον «Δικέφαλο του Βορρά» στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, «έσβησε» από ανακοπή καρδιάς στη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.

Γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου του 1923 στην Ουγγαρία, ακολούθησε καριέρα ποδοσφαιριστή (μεσοαμυντικός), ενώ ήταν μέλος της σπουδαίας «αράντσιπατ» της δεκαετίας του 50 και συμπαίκτης των Πούσκας, Κότσις, Χιντεγκούτι.

Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική, με μεγάλη θητεία στην Γερμανία, μεταξύ πολλών άλλων ομάδων και στην Μπάγερν Μονάχου.

Το 1974 ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΟΚ και δουλεύοντας με την εξαιρετική φουρνιά παικτών που διέθεταν τότε οι Θεσσαλονικείς, πέτυχε να μπει σφήνα στο ΠΟΚ, κατακτώντας δυο χρόνια αργότερα το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου. Έφυγε για να ξανάρθει τη σεζόν 1980-81.

Σε ένα από άσχημα παιχνίδια της μοίρας έμελλε να είναι ο τραγικός πρωταγωνιστής. Στο 15ο λεπτό του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα καταρρέει προδομένος από την καρδιά του. Το ματς διακόπτεται προσωρινά, για να συνεχιστεί λίγο αργότερα και τους παίκτες του να παίρνουν τη νίκη και αργότερα να μαθαίνουν ότι ο «μέντοράς» τους άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 χρόνων. sportdog gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: