Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η ώρα... των Θεών!!

Η ώρα του 59ου Ράλι Ακρόπολις έφτασε! Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό «Ράλι των Θεών»! Έπειτα από πέντε αγώνες, λοιπόν, είναι θέμα ωρών για την έναρξη του δικού μας Ράλι Ακρόπολις. Ο 59ος αγώνας θα εκκινήσει αύριο, Παρασκευή (31/5 17:00) από το Ζάππειο, απ' όπου τα πληρώματα θα αναχωρήσουν απευθείας για τις πρώτες ειδικές διαδρομές. Το gazzetta.gr σας παραθέτει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό «Ράλι των Θεών», η δράση του οποίου θα λάβει χώρα κυρίως στην Κορινθία.
Το κέντρο του αγώνα
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κέντρο του αγώνα θα είναι και φέτος το Λουτράκι και το Club Hotel Casino Loutraki, όπως και τα δυο τελευταία χρόνια. Από εκεί τα πληρώματα θα ανεφοδιαστούν για την κατατακτήρια ειδική για να επιστρέψουν το μεσημέρι και να αναχωρήσουν για το Ζάππειο, προκειμένου να δώσουν το παρών στην τελετή εκκίνησης. Επίσης, στο Λουτράκι θα γίνουν οι περισσότεροι ανεφοδιασμοί, όπως και όλα τα σέρβις.
Το επίσημο πρόγραμμα και οι ειδικές
Ενδιάμεσα, βέβαια, θα διεξάγονται οι ειδικές διαδρομές, που φέτος είναι 14 συνολικά. Η οικονομική κρίση σαφώς και έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο παγκοσμίως αθλητικό γεγονός της χώρας μας και γι' αυτό η Βοιωτία και η Φωκίδα απουσιάζουν από το πρόγραμμα, όπως και η ειδική διαδρομή των Αγίων Θεοδώρων. Εν αντιθέσει, έχει παραμένει η νυχτερινή ειδική στην Κινέτα. Συγκεκριμένα, η δράση του φετινού Ακρόπολις θα είναι, κυρίως, στην Κορινθία και λίγο στην Αττική.


Δείτε εδώ τις ειδικές του αγώνα και εδώ τους χάρτες. Από εκεί και πέρα, οι διοργανωτές παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες το επίσημο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ανασκόπηση στους μέχρι τώρα αγώνες του φετινού πρωταθλήματος, τεχνικά χαρακτηριστικά, βαθμολογίες, καθώς και ειδική αναφορά στον Ρόμπερτ Κούμπιτσα!
Το... comeback του Κούμπιτσα
Και μιας και αναφερθήκαμε στον Κούμπιτσα, αξίζει να πούμε δυο λόγια γι' αυτόν. Έπειτα από το σοβαρό ατύχημα που είχε το Φεβρουάριο του 2011 και τις πολλαπλές επεμβάσεις για να επανέρθει το χέρι του στο 100% της φυσικής του κατάστασης, ο Πολωνός συμμετείχε σε κάποιους αγώνες Ράλι, ώστε να πάρει τα... πάνω του.
Μάλιστα, σε έναν εξ' αυτών πανηγύρισε τη νίκη. Ωστόσο, στο Ακρόπολις θα πραγματοποιήσει το επίσημο... comeback στους αγώνες, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ο πρώην πιλότος της Formula1 θα αγωνιστεί στην κατηγορία WRC 2 με ένα Citroen DS3 και ελπίζει αυτή να είναι η αρχή για την επάνοδό του στις πίστες της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Οι συμμετοχές
Μετά από αυτή τη μικρή παρένθεση, μπορούμε να περάσουμε στις συμμετοχές. Εκτός από τον Κούμπιτσα, που θα έχει για συνοδηγό του τον επίσης Πολωνό Μπάραν Μάτσιεκ, το παρών θα δώσουν άλλα 49 πληρώματα, από τα οποία εφτά θα είναι ελληνικά. Ο λόγος για τους Λάμπρο Αθανασούλα-Νίκο Ζακχαίο (επιστρέφουν έπειτα από απουσία δυο χρόνων), Θέμη Χαλκιά-Λεωνίδα Μαχαίρα, Γιάννη Ζούνη-Σπύρο Δεμερτζή (οι πυροσβέστες), Γιώργο Κλουβάτο-Ανδρέα Βλαχογένη, Πάνο Κωνσταντάκο-Θοδωρή Σιδεράκη, Χάρη Καλτσούνη-Ανδρέα Περίδη και «RO-NI»-Νίκο Ιντζόγλου.
Ωστόσο, υπάρχουν δυο μεγάλοι απόντες που δεν είναι άλλοι από τον Σεμπαστιάν Λεμπ και τον αγαπημένο όλων των Ελλήνων, Πίτερ Σόλμπεργκ. Ο εννιάκις παγκόσμιος πρωταθλητής αποφάσισε να συμμετάσχει σε συγκεκριμένους αγώνες όντας μακριά από το... άγχος της υπεράσπισης των σκήπτρων, τη στιγμή που ο δεύτερος δε βρήκε τα χρήματα που έπρεπε για να είναι γι' ακόμα μια φορά παρών.
Το Ελληνικό Πρωτάθλημα
Βέβαια, οι προαναφερθέντες μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες θα δίνουν συνάμα τη δική τους μάχη στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Σε αυτό θα προσμετρήσουν οι 8 από τις 14 ειδικές, με τους οδηγούς να έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς για τον δεύτερο και τρίτο γύρο του πρωταθλήματος. Μάλιστα, όσοι συμμετάσχουν σε αυτό θα βρεθούν και στην τελετή εκκίνησης αύριο.
Οι νικητές
Από εκεί και πέρα, αξίζει μια αναδρομή στο παρελθόν και το τι έχει γίνει στα μέχρι τώρα Ράλι Ακρόπολις από το 1973 και μετά, όταν συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο καλεντάρι του WRC με εξαίρεση το 1974, το 1995 και το 2010. Πολυνίκης του θεσμού είναι ο αείμνηστος Κόλιν ΜακΡέι με 5 νίκες και ακολουθούν οι Σεμπαστιάν Λεμπ και Κάρλος Σάινθ με 3. Δείτε εδώ αναλυτικά τους νικητές του αγώνα ανά χρονιά και ανά οδηγό.
Ποδήλατα και φέτος
Για το τέλος αφήσαμε μια ξεχωριστή δράση των διοργανωτών, που ξεκίνησε πέρυσι και θα συνεχιστεί και φέτος σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία κατασκευής ποδηλάτων Fidusa. Πρόκειται για τα ποδήλατα, που είναι βαμμένα στα χρώματα των ομάδων και που θα δημοπρατηθούν στην ιστοσελίδα www.ricardo.gr, με τα έσοδα να πηγαίνουν στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ). Πέρυσι ήταν τρία τα συλλεκτικά κομμάτια, τα οποία μπήκαν στη δημοπρασία, ενώ φέτος θα είναι τέσσερα λόγω του ερχομού της Volkswagen και μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Πηγή:  gazzeta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: