Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Αυτός είναι ο Ντομίνγκος!

ΓΡΑΦΕΙ Ο: Γιώργος Μάντζιος

Ντομίνγκος Ζοσέ Πασιένσια Ολιβέιρα, ή απλά Ντομίνγκος όπως είναι γνωστός στο κοινό της Πορτογαλίας και όχι μόνο. Ένας πρώην Πορτογάλος επιθετικός με καριέρα στην Πορτο και την Εθνική Πορτογαλίας, ένας φιλόδοξος τεχνικός φλερτάρει με τον πάγκο του ΠΑΟΚ. Παρότι ποδοσφαιρικά ήταν από τους καλούς επιθετικούς στην εποχή του, πανηγυρίζοντας μάλιστα ως παίκτης του Φερνάντο Σάντος, δύο κύπελλα Πορτογαλίας με την Πόρτο, παρόλα αυτά προπονητικά έδινε και δίνει έμφαση στην τακτική πειθαρχία και στην άμυνα.

Στις ομάδες που δούλεψε και ιδιαίτερα στην Μπράγκα, όπου για τα δεδομένα της ομάδας πραγματοποίησε μια υπέρβαση, του άρεσε να κλείνει καλά τους χώρους μπροστά από τη δική του περιοχή και να «χτυπάει» με αντεπιθέσεις την αντίπαλη άμυνα. Κάπως έτσι έφτασε πριν από δύο χρόνια με την άσημη Μπράγκα μέχρι και τον τελικό του Europa League, εκεί όπου ο Φαλκάο δεν του επέτρεψε να..πει νερό από την κούπα.

Δεν είναι και λίγο πράγμα να αφήνεις εκτός στα νοκ άουτ παιχνίδια τη Λίβερπουλ, τη Ντιναμό Κιέβου και τη Μπενφίκα, ομάδες με μεγαλύτερο βάρος στη φανέλα τους. Εκείνη η επιτυχία τον εκτόξευσε προπονητικά, αφού εκείνη η Μπράγκα ήταν δικό του δημιούργημα.

Ομάδα – συνόλου, με καλή φυσική κατάσταση, συνεχές πρέσινγκ στον αντίπαλο, εντυπωσίασε τους πάντες φτάνοντας στον τελικό του Δουβλίνου. Οι μέσοι Κουστόδιο, Ούγκο Βιάνα και Βαντίνιο «έτρωγαν σίδερα» στη μεσαία γραμμή, ενώ ήταν το ίδιο καλοί και στο δημιουργικό κομμάτι και η Βραζιλιάνικη τριπλέτα Άλαν – Λίμα – Σέζαρ ήταν αχτύπητη στην επίθεση.

Νέος, φιλόδοξος και εργατικός


Το 4-3-3 είναι και το αγαπημένο σύστημα του Ντομίνγκος, επηρεασμένος ιδιαίτερα από τον Ζοσέ Μουρίνιο. Οι δυο τους είχαν συνεργασία στην Πόρτο, όταν οι «δράκοι» έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του Champions League, αφού ο Ντομίνγκος τότε ήταν τεχνικός στην β΄ ομάδα της Πόρτο. Στο Οπόρτο έμεινε μέχρι το 2005 για να ακολουθήσουν δύο εξαιρετικές χρονιές σε Λεϊρία και Ακαδέμικα, ομάδες μικρομεσαίες που τερμάτισαν στην 7η θέση, με τεχνικό τον Ντομίνγκος.

Η διετία στην Μπράγκα ήταν ότι καλύτερο στην προπονητική του καριέρα, αφού την μεν πρώτη χρονιά ήρθε δεύτερη, αφήνοντας πίσω της την Πόρτο κι έχοντας υποστεί μόλις 3 ήττες σε 30 αγωνιστικές, τη δε δεύτερη έφτασε στον τελικό του Europa League. Η Σπόρτινγκ του χτύπησε την πόρτα στη συνέχεια, αλλά η φιλοσοφία του πρώην (πλέον) προέδρου της ομάδας της Λισσαβόνας, δεν ταίριαξε με αυτή του Ντομίνγκος κι έτσι ο Πορτογάλος τον Φεβρουάριο του 2012 αποτέλεσε παρελθόν.

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια πριν από λίγους μήνες (εκεί δούλεψε για ενάμιση περίπου μήνα) δεν στέφθηκε επίσης με επιτυχία, αλλά βρήκε την ομάδα της Γαλικίας (που παρεμπιπτόντως παλεύει ακόμη για την παραμονή της) σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν μπορούσε να αλλάξει πολλά. Αυτό είναι το προφίλ του Ντομίνγκος που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από την προσεχή Δευτέρα θα είναι ο επόμενος τεχνικός του ΠΑΟΚ. Μάλιστα ο 44χρονος αναμένεται να φέρει στην Τούμπα και τον Ζοάο Κόστα που ήταν ο γυμναστής του ΠΑΟΚ επί Φερνάντο Σάντος.metrosport  gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: