Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Δεν τον μικραίνει το «εκτός Ευρώπης», αλλά το Μάριμπορ!!

Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για το… κέρδος που έχει «αυτός ο Παναθηναϊκός» από την μη Ευρωπαϊκή του παρουσία! 
Οι φίλοι του Παναθηναϊκού, από την στιγμή που η ομάδα τους έκανε το… καθήκον της με την νίκη στο μπαράζ επί της Ξάνθης κλείνοντας με νίκη μια… ντροπιαστική σεζόν, είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο θέμα των αδειοδοτήσεων!
Για την ακρίβεια το τι θα συμβεί ακριβώς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αφού την δική του θέση επωφθαλμιούσαν για να βρεθούν και την επόμενη σεζόν σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ως γνωστό βάση βαθμολογίας το «τριφύλλι» μετά από περίπου 17 χρόνια δεν κατάφερε να κερδίσει ένα από τα 5 Ευρωπαϊκά εισιτήρια και βρέθηκε σε… λίστα αναμονής για το αν θα ανέβαινε στο τρένο!
Τελικά ο… κύβος ερρίφθη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης σε μια συνεδρίαση-θρίλερ στα γραφεία της ΕΠΟ και ο Παναθηναϊκός πήρε την άδεια, αλλά και ο ΠΑΣ Γιάννινα, κάτι που σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα παίξει σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση…
Από την άλλη το «τριφύλλι» για τουλάχιστον ένα χρόνο θα περιοριστεί στις εγχώριες διοργανώσεις προσπαθώντας με χτίσει κάτι καινούριο. Άλλωστε η «νίκη» με την αδειοδότηση δίνει στον Γιάννη Αλαφούζο και τους συνεργάτες του την ευκαιρία να φτιάξουν από την αρχή μια ομάδα που δεν θα θυμίζει σε τίποτα το… συνοθύλευμα της φετινής σεζόν!
Είναι προφανές ότι οι… νέες γενιές Παναθηναϊκών θεωρούν ταπεινωτικό για την ομάδα τους αν μια σεζόν  δεν καταφέρει να βγει εκτός συνόρων. Η αλήθεια είναι όταν μιλάμε για έναν από τους δύο μεγαλύτερους ελληνικούς συλλόγους, που μάλιστα επί σειρά ετών φέρει και τον τίτλο του «Πρέσβη» δεν είναι και ό,τι καλύτερο ο… καναπές μεσοβδόμαδα.
Όμως έτσι δεν μικραίνει ένας σύλλογος. Θυμίζω ότι πριν μερικές εβδομάδες, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2011 Ίντερ δεν κατάφερε στο Καμπιονάτο να εξασφαλίσει το Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Φυσικά κανείς δεν θα πει ότι η φανέλα των «Νερατζούρι» έγινε ξαφνικά ισοβαρής με αυτή της… Πεσκάρα!
Ο Παναθηναϊκός το 1997 σε μια χρονιά εξίσου… λίγη σαν την φετινή (κι αφού προηγήθηκε το πρωτάθλημα και τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1996) με το γκολ του Κουτσουπιά… έμεινε Ελλάδα!
Εκείνο το… χαστούκι όμως καθόλου δεν μίκρυνε Ευρωπαϊκά το «τριφύλλι». Ακολούθησε η ονειρεμένη πορεία της σεζόν 2001-2002 όταν ο Παναθηναϊκός πέρασε από 2 ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ και έφτασε μερικά… εκατοστά (το σουτ του Βλάοβιτς μέσα στο Καμπ Νου) από τον ημιτελικό.
Την επόμενη επίσης σημαντική πορεία στο ΟΥΕΦΑ και αποκλεισμός στην παράταση από την μετέπειτα κάτοχο του τίτλου Πόρτο του Μουρίνιο. Και πιο πρόσφατα η πρόκριση με διπλά σε Μιλάνο και Βρέμη, αλλά και το… έπος της Ρώμης.  Εκείνες τις νύχτες ο Παναθηναϊκός… μεγάλωνε ακόμη περισσότερο Ευρωπαϊκά δικαιολογώντας απόλυτα και τον τιμητικό τίτλο του «Πρέσβη». Ποιος θυμόνταν τότε ότι υπήρξε και μια σεζόν που η ομάδα δεν βγήκε στην Ευρώπη; Κανείς…
Αντίθετα υπάρχουν και βραδιές που ο Παναθηναϊκός έγινε… νάνος. Όταν μέσα σε 20 μέρες έφαγε δύο… ηχηρά χαστούκια από Οντένσε και Μακάμπι. Ή όταν φέτος στην αρχή της σεζόν γύρισε από το… σλοβένικο χωριό, το Μάριμπορ με μια ξεγυρισμένη τριάρα. Ναι, αυτά τα βράδια το «τριφύλλι»… μίκρυνε!
Δεν υπήρχε λοιπόν κανένας λόγος, οι φίλοι των «πράσινων» να… προσεύχονταν να μην πάρει άδεια ο ΠΑΣ για να πάρει την θέση του η ομάδα τους. Ακόμη και τώρα που οριστικά ο Παναθηναϊκός δεν θα βγάλει Ευρωπαϊκό εισιτήριο, το ξαναλέω, δεν μικραίνει…
Αντίθετα ας κάνουμε ένα υποθετικό σενάριο! Να… αναγκάζονταν για παράδειγμα να παίξει από Ιούνιο μήνα σε… ψαροχώρια της Σκανδιναβίας ή σε πόλεις-φαντάσματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και να γνώριζε κάποιο κάζο! Τότε θα υπήρχε πρόβλημα και θα… ξεθώριαζε το «Ελλάς-Ευρώπη-Παναθηναϊκός»!
Υπό αυτή την έννοια ίσως και να είναι… κέρδος (όσο κι αν πληγώνει το πρεστίζ) για αυτόν τον Παναθηναϊκό που θα έχει όλο το καλοκαίρι καθαρό μπροστά του χωρίς να υπάρχει βιασύνη για μεταγραφές και προετοιμασία.
Από την άλλη ο ΠΑΣ Γιάννινα με το… σπαθί του θα μπει στο αεροπλάνο και θα περάσει τα σύνορα. Εκεί θα προσπαθήσει εν πολλοίς να αποδείξει ότι φέτος «δεν έτυχε, αλλά πέτυχε»! Σίγουρα οι Γιαννιώτες μπορούν με περηφάνια πλέον να λένε πως η… δική τους φανέλα πήρε μερικά εκατοστά παραπάνω σε μέγεθος!

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: