Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αφεντικό της Ρώμης!

Τριπλή ευτυχία για τους «λατσιάλι» στο «Ολίμπικο»! Νίκησαν την μισητή γειτόνισσα Ρόμα, κατέκτησαν το Κόπα Ιτάλια για έκτη φορά στην ιστορία τους και παράλληλα κέρδισαν το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας τους «τζιαλορόσι» εκτός Ευρώπης!
Όλα αυτά, χάρη σε ένα απόλυτα δίκαιο 1-0 στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, τον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων της Ρώμης στην 65χρονη ιστορία του θεσμού!
Η ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, πιστή στο πλάνο της από την αρχή ως το τέλος, ήταν ανώτερη και δίκαια πήρε το τρόπαιο.
Οι «λατσιάλι», έπαιξαν ομαδικά, εκμεταλλεύτηκαν τους κενούς χώρους, με ποδοσφαιριστές που θυσιάζονταν για τους συμπαίκτες του, ξεκινώντας από τον Μίροσλαβ Κλόζε.
Ο Πέτκοβιτς «είδε» την αδυναμία της αριστερής πλευράς της Ρόμα και «χτύπησε» εκεί με τους Κονκό και Καντρέβα, με τον δεύτερο να δημιουργεί και το μοναδικό γκολ του ματς.
Σκόρερ ο 27χρονος Βόσνιος Σέναντ Λούλιτς, ο οποίος ότι και να κάνει από εδώ και πέρα στην καριέρα του στην Ιταλία, θα έχει μία ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Λάτσιο χάρη στη φάση του 72ου λεπτού.
Η Ρόμα από την άλλη παρουσιάστηκε ανέτοιμη για το μεγάλο ραντεβού, βασιζόμενη κυρίως στις εξάρσεις του Τότι, χωρίς σαφές αγωνιστικό πλάνο και με τον επιθετικό Ντέστρο ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού.
Πώς ξεκίνησαν
Ο Αουρέλιο Αντρεατσόλι προτίμησε το 4-2-3-1. Ο Λόμποντ κάτω από τα δοκάρια, στο δεξί άκρο της άμυνας ο Μαρκίνιος, στο αριστερό ο Μπαλτσαρέτι, Μπουρδίσο και Καστάν στο κέντρο της άμυνας. Οι Ντε Ρόσι και Μπράντλεϊ αμυντικά χαφ, ο Λαμέλα στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, ο Μαρκίνιο στο αριστερό και ο Τότι πίσω από τον προωθημένο Ντέστρο.
Ο Βλάντιμιρ Πέκοβιτς από την άλλη προτίμησε το 4-1-4-1. Ο Μαρκέτι ήταν κάτω από τα δοκάρια, οι Κονκό (δεξιά) και Ράντου (αριστερά) στα άκρα της άμυνας, οι Μπιάβα και Τσάνα σέντερ μπακ. Ο Λεδέσμα αμυντικό χαφ, ο Καντρέβα στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, ο Λούλιτς στο αριστερό, οι Ονάζι και Ερνάνες συνδετικοί κρίκοι με τον μοναδικό προωθημένο Κλόζε.
Καλύτερη η Λάτσιο στο α'
Όπως αναμενόταν για ένα τέτοιο ντέρμπι στο οποίο κρίνεται τρόπαιο, η ένταση ήταν μεγάλη στον αγωνιστικό χώρο του «Ολίμπικο», ήδη από το πρώτο ημίχρονο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο 45λεπτο ο διαιτητής Ορσάτι έδειξε πέντε κίτρινες κάρτες, όλες για σκληρά μαρκαρίσματα, δείγμα του πάθους των δύο ομάδων για νίκη.
Αγωνιστικά ωστόσο η Λάτσιο ήταν αυτή που ξεχώρισε, έχοντας την εδαφική πρωτοβουλία αλλά και τις καλύτερες ευκαιρίες.
Στο 4' ο Κλόζε αστόχησε από κοντά, στέλνοντας τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων μετά το πρώτο σουτ του Λούλιτς που απέκρουσε ασθενώς ο Λόμποντ.
Ο Γερμανός στράικερ έχασε και τη μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους στο 35', όταν ο Λούλιτς τον βρήκε με σέντρα από αριστερά, αλλά ο Κλόζε με κοντινή κεφαλιά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Λόμποντ που απέκρουσε ενστικτωδώς.
Η Λάτσιο είχε επίσης ένα μακρινό σουτ του Λεδέσμα στο 21' που πέρασε πολύ άουτ.
Η Ρόμα περιορίστηκε σε αντεπιθέσεις, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τους Λαμέλα και Ντέστρο. Στο 9' ο Τότι επιχείρησε το πρώτο σουτ, που μπλόκαρε εύκολα ο Μαρκέτι.
Ένα λεπτό αργότερα ο Μπράντλεϊ βρέθηκε μέσα στην περιοχή αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε λίγο άουτ, ενώ τα σουτ των Λαμέλα (18') και Τότι (25') δεν είχαν τύχη.
Οι «τζιαλορόσι» πάντως λίγο έλειψε να κάνουν τη ζημιά δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του πρώτου μέρους, με τον Ντέστρο να στέλνει τη μπάλα άουτ με κοντινή κεφαλιά.
Τρελός ρυθμός στο β'
Η Ρόμα μπήκε πιο αποφασιστικά στο δεύτερο μέρος, με τα σουτ των Μαρκίνιος (50'), Μαρκίνιο (51') και Ντέστρο (52') όμως να μην απειλούν.
Η Λάτσιο έκανε την πρώτη της ευκαιρία με σουτ του Καντρέβα στο 58', ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Τότι είχε ένα καλό σουτ έξω από την περιοχή που κατέληξε άουτ.
Από εκεί και πέρα το ματς πήρε τρελό ρυθμό, με τις επιθέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά τη Λάτσιο να είναι πιο αποτελεσματική.
Στο 64' ο Τότι με εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα πολλά μέτρα άουτ.
Τέσσερα λεπτά αργότερα η Λάτσιο έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Λούλιτς από δεξιά έκανε τη σέντρα, ο Μάουρι  επιχείρησε τη σέντρα-σουτ στο δεύτερο δοκάρι, όμως ο Κλόζε δεν πρόλαβε για χιλιοστά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.
Στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Μαρκέτι μπλόκαρε σουτ του Τότι, με τον τρελό ρυθμό να διατηρείται αμείωτος.
Στο 70' ο Ντέστρο βρέθηκε σε καλή θέση μέσα στην περιοχή για τη Ρόμα, γύρισε το σώμα του αλλά ο Μαρκέτι ήταν έτοιμος και μπλόκαρε.
Στο 72', ήρθε η φάση που τελικά έκρινε το ματς: ο Καντρέβα μπήκε από τη δεξιά πλευρά, έκανε την παράλληλη σέντρα, ο Λόμποντ δεν μπόρεσε να αλλάξει την πορεία της μπάλας και ο Λούλιτς με προβολή στην κενή εστία έγραψε το 1-0 για τη Λάτσιο.
Το «θρίλερ» δεν είχε τελειώσει εκεί: δύο λεπτά αργότερα ο Τότι εκτέλεσε φάουλ έξω από την περιοχή, ο Μαρκέτι απόκρουσε και έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, με τους παίκτες της Ρόμα να μην μπορούν να τη σπρώξουν στα δίχτυα και τον τερματοφύλακα της Λάτσιο τελικά να μπλοκάρει!
Αφού οι «τζιαλορόσι» δεν μπόρεσαν να ισοφαρίσουν εκεί, τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα γι' αυτούς στη συνέχεια, με τη Λάτσιο να αποδεικνύεται ψύχραιμη ως το τέλος και να πανηγυρίζει την κατάκτηση του ιστορικού τίτλου.
Οι «τζιαλορόσι» ήταν από την άλλη φανερά εκνευρισμένοι, με τον Παναγιώτη Ταχτσίδη να αποβάλλεται από τον πάγκο για διαμαρτυρία. Ήταν και η μοναδική ελληνική παρουσία στον τελικό μια και ο Βασίλης Τοροσίδης έμεινε εκτός αποστολής.
Ρόμα - Λάτσιο 0-1 (72' Λούλιτς)
Διαιτητής: Ορσάτο
Κίτρινες: Μπαλτσαρέτι, Μαρκίνιο, Καστάν, Τότι, Μπουρδίσο - Ερνάνες, Λεδέσμα, Κλόζε, Λούλιτς.
ΡΟΜΑ (Αντρεατσόλι, 4-2-3-1): Λόμποντ - Μαρκίνιος, Μπουρδίσο, Καστάν, Μπαλτσαρέτι (76' Οσβάλντο)- Ντε Ρόσι, Μπράντλεϊ - Λαμέλα, Τότι, Μαρκίνιο (83' Ντοντό) - Ντέστρο.

ΛΑΤΣΙΟ (Πέτκοβιτς, 4-1-4-1): Μαρκέτι - Κονκό, Μπιάβα, Τσάνα, Ράντου - Λεδέσμα (54' Μάουρι) - Καντρέβα, Ονάζι (90' Σιανί), Ερνάνες (84' Γκονζάλες), Λούλιτς - Κλόζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: