Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Νέος στόχος της Μπάγερν, η... Ευρωλίγκα!!

Οι λόγοι του δυναμικού “μπασίματος” της νέας κατόχου του Champions League στο μπάσκετ, ο αποχαιρετισμός της Ευρωλίγκα στο Λονδίνο και η στροφή της στην αγορά της Γερμανίας. Το gazzetta.gr αναλύει.
Αν η Μπάγερν Μονάχου κατακτήσει το πρωτάθλημα μπάσκετ στην Γερμανία και εξασφαλίσει την παρθενική της συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, τότε ο πρόεδρός της και παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, Ούλι Χένες, θα είναι ένας από τους πιο ευτυχισμένους παράγοντες στον παγκόσμιο αθλητισμό! Πολύ απλά, γιατί θα έχει βάλει φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του σε όλες τις εφετινές επιτυχίες του βαυαρικού συλλόγου!
Έδιωξε τον Χριστόπουλο (!) και πήρε τον Πέσιτς!
Ας πάρουμε πράγματα, όμως, με τη σειρά. Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ο 61χρονος παράγοντας ήρθε σε συμφωνία με πατέρα του general manager του τμήματος μπάσκετ, Μάρκο Πέσιτς και η αντικατάσταση του Γιάννη Χριστόπουλου από τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, έφερε την Μπάγερν από το 5-11 και την 12η θέση της 11ης αγωνιστικής, στο 21-13 και την 4η θέση με τη λήξη της κανονικής περιόδου! Εν συνεχεία, οι Βαυαροί “σκούπισαν” με 3-0 στην προημιτελική φάση των πλέϊ-οφ την άλλοτε κραταιά Άλμπα Βερολίνου και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, βρίσκονταν στο 1-1 με την πρωταθλήτρια Μπάμπεργκ, στην ημιτελική σειρά των πλέϊ-οφ του πρωταθλήματος.
Και Γκουαρντιόλα και... “treble”;
Πριν τα Χριστούγεννα, ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής ομάδας, ήταν ο άνθρωπος που μεθόδευσε το επιτυχημένο, όπως εξελίχθηκε, ραντεβού με τον πλέον περιζήτητο ελεύθερο προπονητή της ποδοσφαιρικής αγοράς στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτέλεσε την απαρχή της μετέπειτα συμφωνίας της Μπάγερν με τον Πεπ Γκουαρντιόλα! Παράλληλα, η ομάδα του ποδοσφαίρου έφτασε με τον πλέον “ξεκούραστο” τρόπο στην κατάκτηση της Bundesliga για 23η φορά στην ιστορία της, χθες το βράδυ στο Λονδίνο, “έβαλε” το 5ο Champions League στην τροπαιοθήκη της και το ερχόμενο Σάββατο (01/06) περιμένει την Στουτγκάρδη στον τελικό του γερμανικού Κυπέλλου, για να γευθεί για πρώτη φορά το νέκταρ του “treble”!
Oι χορηγίες του ποδοσφαίρου μεταβιβάζονται στο μπάσκετ!
Ως εδώ, όμως, όσον αφορά στο ποδόσφαιρο! Ο Ούλι Χένες είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της μεγάλης επένδυσης που θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι ο σύλλογος στο τμήμα μπάσκετ με απώτερο στόχο την δημιουργία μίας ομάδας που σταδιακά – μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια – θα μπορέσει να εδραιωθεί στην ελίτ της Ευρωλίγκα, έτσι ώστε το γερμανικό μπάσκετ μεγαλύτερα έσοδα από σπόνσορες και διαφημίσεις, γιατί τα γήπεδα ούτως ή άλλως είναι γεμάτο! Κρυφός πόθος του Γερμανού παράγοντα, είναι να δημιουργήσει τις ανάλογες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να πείσει τον Ντιρκ Νοβίτσκι να “κλείσει” την καριέρα του στην ιδιαίτερη πατρίδα του και να αναγκάσει την Ευρωλίγκα, να αναθέσει και πάλι το φάϊναλ-φορ της διοργάνωσης. Η Μπάγερν Μονάχου, άλλωστε, φέτος θα κλείσει τη σεζόν με κέρδος περισσότερα από 400 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ τα έσοδα που έχει από χορηγούς, όχι απλά φτάνουν και περισσεύουν για το πολύ ακριβό ποδόσφαιρο, αλλά της επιτρέπουν να μεταβιβάζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος τους στον προϋπολογισμό του μπάσκετ!
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να “καθαρίσει” το κούτελό του!
Μοναδική μελανή στιγμή για τον Ούλι Χένες, μέσα στο 2013, ήταν η πρόσφατη αποκάλυψη των γερμανικών αρχών, ότι το “αφεντικό” της Μπάγερν φοροδιέφευγε συστηματικά εδώ και χρόνια και διατηρούσε έναν κρυφό τραπεζικό λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα με καταθέσεις που αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια Ευρώ (όλα αδήλωτα) και υπό την απειλή της φυλάκισης, αναγκάστηκε να παραδεχθεί το λάθος και να καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό στην γερμανική εφορία. Έστω κι αν οι τόνοι έχουν πέσει (στο Λονδίνο πάντως αποδοκιμάστηκε έντονα από τους οπαδούς της Ντόρτμουντ), η υπόθεση δεν έχει “κλείσει” και μόνο αν ο 61χρονος παράγοντας, πάντως, δεν έχει περαιτέρω μπλεξίματα με την δικαιοσύνη, θα μπορέσει να αφιερωθεί, ψυχή τε και σώματι, στο νέο μεγάλο του χόμπι, το μπάσκετ.
Που θα γίνει το επόμενο F4
Η συνεργασία της Ευρωλίγκα με την εταιρία AEG (Anscutz Entertainment Group), που έχει την διαχείριση των “O2 Arena” σε Αγγλία και Γερμανία, πάντως, δεν θα επεκταθεί και στη νέα σεζόν παρά την προοπτική ανανέωσης που είχαν και οι δύο πλευρές και παρ' ότι η περίπτωση της “O2 Arena” του Βερολίνου, έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων για το φάϊναλ-φορ του 2014, η διοργανώτρια αρχή δεν θέλησε να “κάψει” πρόωρα το χαρτί της πολλά υποσχόμενης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, γερμανικής αγοράς! Το σίγουρο είναι ότι το Λονδίνο θα αργήσει να φιλοξενήσει ξανά το κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ και οι υποψήφιες πόλεις που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν το τουρνουά, είναι σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr, το Βίλνιους, το Κάουνας από τη Λιθουανία, το Μπιλμπάο και η Μαδρίτη από την Ισπανία, το Βελιγράδι από τη Σερβία και το Ζάγκρεμπ από τη Λιθουανία, με τις δύο τελευταίες περιπτώσεις να εξετάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της αδιαμφισβήτητης μπασκετικής παιδείας που χαρακτηρίζει αμφότερες τις τοπικές κοινωνίες... Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα ξέρουμε σίγουρα...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: