Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δάσκαλος Γκουαρντιόλα ή «νέος Μπενίτεθ»;

Ο Δημήτρης Ευαγγελάτος γράφει για το δύσκολο έργο του Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε νέο… Ράφα Μπενίτεθ.
Η Μπάγερν έφτιαξε περισσότερες φάσεις, υποσκέλισε την Ντόρτμουντ, πήρε δικαίως την κούπα, μέχρις εδώ όλα καλά και όλα ωραία. Η αλαζονική βαυαρική σχολή (με την ασύλληπτης σκληρότητας και βαρβαρότητας επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Γκέτσε) έφτασε ουκ ολίγες φορές στην πηγή, μέχρι πρότινος δεν έπινε νερό, τελικά το ήπιε.
Και τώρα τι γίνεται; Εδώ σε θέλω καρδιά μου ή μάλλον εδώ σε θέλω Πεπ. Αλήθεια, πώς θα είναι την επόμενη σεζόν η Μπάγερν χωρίς το μάτι που γυαλίζει (έχοντας «ξεχαρμανιάσει» με την φετινή κούπα), χωρίς το «eye of the tiger», που ακόμα και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του κλιπ του τραγουδιού Ρόκι Μπαλμπόα, κατά κόσμον Σιλβέστερ Σταλόνε, το... έχασε στο Rocky 3 και συνετρίβη από τον σκληροτράχηλο αντίπαλό του μέχρι που τελικά επέστρεψε, αργότερα, στο βάθρο;
Θα αποδειχθεί ο Γκουαρντιόλα ένας άξιος συνεχιστής ή ένας «νέος Μπενίτεθ», δηλαδή ο προπονητής που κατέστρεψε στην Ιντερ μέσα σε μία μέρα όσα καταπληκτικά είχε οικοδομήσει εκεί ο μέγας Μουρίνιο; Μπορεί ο Πεπ να κάνει την Μπάγερν δυναστεία; Γι' αυτό το τελευταίο επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω ζωηρά. Αλήθεια, τι σημαίνει δυναστεία; Να σαρώσεις τις κούπες στο Τσάμπιονς Λιγκ, την μία μετά την άλλη; Συγνώμη, αλλά αυτό δεν το έκαναν άλλες κι άλλες ομάδες, με μεγαλύτερη ποιότητα από την τωρινή Μπάγερν, μου μοιάζει κομματάκι δύσκολο να το επιτύχουν τώρα οι Βαυαροί.
Ας μην παραμυθιαζόμαστε από το φετινό «φεγγάρι» της παντοκρατορίας των Γερμανών. Του χρόνου θα υπάρχουν περισσότεροι αληθινά «σκληροί» αντίπαλοι από φέτος. Η Τσέλσι θα έχει τον («γυρνάω εκεί που με αγαπάνε») Μουρίνιο, η Ρεάλ ίσως έχει τον (μετρ των Τσάμπιονς Λιγκ) Αντσελότι, τον Καβάνι και δεν ξέρω κι εγώ ποιον ακόμα, η Γιουβέντους γενικώς ΕΡΧΕΤΑΙ. Ο Γκουαρντιόλα έχει να επιτελέσει δύσκολο έργο.
Αν υπάρχει ένας σε ολόκληρο τον «οργανισμό Μπάγερν» που αισθάνθηκε κάπως άβολα με την κατάκτηση του τροπαίου, αυτός είναι ο εξής ένας: Πεπ Γκουαρντιόλα. Ας μην γελιόμαστε, ξέρουμε καλά όσοι ζούμε σε καθημερινή βάση στον ευρύτερο χώρο του ποδοσφαίρου, ότι κάπως έτσι σκέφτονται οι άνθρωποι. Ο Γκουαρντιόλα και ο κάθε Γκουαρντιόλα θα προτιμούσε να έχει την αποκλειστικότητα της κούπας από το να επιτελεί τον ρόλο ενός συνεχιστή. Πήγε στην Μπάγερν, μην έχοντας τίποτα να χάσει. Στη λογική ότι στην Γερμανία το πρωτάθλημα θα το έπαιρνε ούτως ή άλλως εύκολα λόγω δυναμικής και ρόστερ, άρα θα του έμενε να κάνει το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Μέσα σε λίγους μήνες το «κάτι παραπάνω» κάηκε. Ξεπεράστηκε, είναι πια παρωχημένο. Πλέον, ο Πεπ έχει πράγματα να χάσει. Πολλά. Με πρώτο όλων την πολυδιαφημισμένη του ικανότητα να «παράγει» την τελειότητα.
Πηγή: SportDay.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: