Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Μέσι ή Νεϊμάρ;

Ο Τάσος Κολλίντζας ψάχνει την απάντηση στο ερώτημα: τελικά ποιος από τους δύο θα κερδίζει περισσότερα στην Μπαρτσελόνα;
Στην Ισπανία η κόντρα μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης ενόψει της νέας σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει – τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο – με αφορμή το Νεϊμάρ. Η απόκτηση του “the next big thing” του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ήδη αποτελεί μια πρώτη (μικρή ή μεγάλη θα το δείξει ο χρόνος) νίκη των μπλαουγκράνα αφού τον παίκτη διεκδικούσε και η Ρεάλ.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι εφημερίδες τις Μαδρίτης ξεκίνησαν μία εκστρατεία για να παρουσιάσουν τον Νεϊμάρ όχι ως μία μεταγραφική βόμβα αλλά ως μία βόμβα που έρχεται να διαταράξει τις ισορροπίες και το καλό κλίμα στο εσωτερικό της Μπαρτσελόνα. Ναι, μην εκπλήσεστε - συμβαίνουν παντού αυτά. Όχι με τον ίδιο φανατισμό ή με τους ίδιους εμετικούς και γεμάτους σεξουαλικά υπονοούμενα τίτλους των δικών μας “φυλλάδων” αλλά συμβαίνουν.
Κάπως έτσι προέκυψε το θέμα ότι ο Νεϊμάρ θα πληρώνεται πάρα πολλά χρήματα. Υπερβολικά πολλά. Περισσότερα και από τον Μέσι! Η πρώτη μου αντίδραση όταν διάβασα το τίτλο στο σχετικό άρθρο της “AS” ήταν: “Δεν μπορεί. Αποκλείεται να έχει κάνει τέτοιο έγκλημα η διοίκηση της Μπαρτσελόνα!”. Σύμφωνα με το κομμάτι της μαδριλένικης εφημερίδας, ενώ επισήμως ο Βραζιλιάνος θα λαμβάνει 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως συν μπόνους (λιγότερα δηλαδή από τα 13 εκατομμύρια ευρώ του Μέσι ή τα 10 εκατομμύρια των Τσάβι και Ινιέστα), τα 40 εκατομμύρια που θα εισπράξει συνολικά για τη συμφωνία ο πατέρας και αντζέτης του, είναι ουσιαστικά χρήματα που θα πάρει  - ως συγκαλυμένο μισθό -  ο ίδιος ο Νεϊμάρ.
Συνεπώς, και από τη στιγμή που κανένας παίκτης στην ιστορία της Μπαρσελόνα δεν έχει εισπράξει τόσο πολλά χρήματα τόσο σύντομα, οι “μπλαουγκράνα” δεν πρόσθεσαν στο δυναμικό τους έναν παικταρά αλλά έναν μπελά κι έναν πονοκέφαλο που έρχεται να κάνει άνω κάτω τα αποδυτήρια της ομάδας. Με αφορμή αυτό το άρθρο και πιθανότατα στη λογική του “να τονιστεί παρασκηνιακά και σχολιογραφικά”, διαβάζει κανείς καθημερινά πια υπονοούμενα και “μπηχτές” περί εμφυλίου που έχει ήδη μένεται στο εσωτερικό της Μπαρτσελόνα.
Η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί και οι όροι της συμφωνίας για τη μεταγραφή του παίκτη δεν είναι ξεκάθαροι. Ως συνήθως, οι περιπτώσεις Βραζιλιάνων και Αργεντινών παικτών κρύβουν  ιδιαιτερότητες με πολλά χρήματα να πηγαίνουν προς τρίτους. Η Μπαρτσελόνα υποστηρίζει ότι η μεταγραφή θα της στοιχίσει 57 εκατομμύρια ευρώ όμως η Σάντος λέει ότι θα πάρει μόνο 17 εκατομμύρια και η DIS (η εταιρία που έχει το 40% των δικαιωμάτων του παίκτη) υποστηρίζει ότι έχει λάβει μόνο 9,6 εκατομμύρια (κι ενώ της αναλογούν περίπου 22). Φημολογείται μάλιστα ότι η DIS απειλεί να καταγγείλει την Μπαρτσελόνα στην ΟΥΕΦΑ για τη μυστικότητα που έχει επιδείξει στην όλη υπόθεση.
Επιστρέφοντας όμως στα λεφτά του Νεϊμάρ, με βάση τα επίσημα στοιχεία και σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της “El Mundo Deportivo” της Βαρκελώνης, όχι μόνο δεν θα παίρνει περισσότερα από τον Μέσι αλλά θα βρίσκεται χαμηλότερα και από τους υπόλοιπους σταρ της ομάδας. Για την ακρίβεια θα είναι ο έκτος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας και θα ανήκει στην τρίτη μισθολογική κλίμακα. Πίσω από τον Μέσι, που είναι μια κατηγορία μόνος του, βρίσκονται οι Τσάβι, Ινιέστα και Βίγια που ανήκουν στη δεύτερη κλίμακα και ακολουθούν οι Πικέ, Πουγιόλ, Βίκτορ Βαλντές και Ντάνι Άλβες που βρίσκονται στην τρίτη (αναμένεται να μπει σύντομα σε αυτή και ο Μπουσκέτς). Ο Νεϊμάρ μπαίνει στην ομάδα στην έκτη θέση πίσω από τον Πικέ κάτι που σημαίνει ότι θα κερδίζει περισσότερα από παίκτες όπως ο Φάμπρεγας, ο Αλέξις Σάντσες ή ο Πέδρο.
Η αλήθεια, ως συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν υπολογίσουμε κάποια μπόνους που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα (όπως για παράδειγμα το να προκριθεί η Μπαρτσελόνα από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ή το να παίξει ο Νεϊμάρ το 40% των αγώνων της ομάδας μέσα στη χρονιά), ο μισθός του νέου σταρ της Μπαρτσελόνα θα ξεπεράσει αυτούς των Τσάβι, Ινιέστα και Βίγια, θα πλησιάσει αυτόν του Μέσι αλλά δεν θα τον ξεπεράσει. Μαζί με αυτά τα μπόνους υπολογίζεται ότι ο Μέσι φτάνει περίπου τα 16 εκατομμύρια.
Η ουσία είναι ότι η Μπαρτσελόνα έχει επιδείξει οργάνωση και μεθοδικότητα στη μισθολογική της πολιτική όλα αυτά τα χρόνια. Οι ηγέτες της ομάδας, όπως ο Ροναλντίνιο παλιότερα και ο Μέσι τώρα, έφτασαν σταδιακά στο σημείο να εισπράξουν τα “χοντρά” πακέτα. Έτσι θα πρέπει να γίνει και με τον Νεϊμάρ. Στη Βαρκελώνη δεν είναι τρελοί. Το “χρυσό” συμβόλαιο που του δόθηκε ήταν το δέλεαρ για να υπογράψει στους “μπλαουγκράνα” και όχι κάπου αλλού. Αν θέλει όμως να λογίζεται (και να αμοίβεται) ως ο “numero uno”, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κερδίσει με τη δουλειά του και με το σπαθί του μέσα στο γήπεδο.
(Προσωπικά, γι' αυτό έχω της επιφυλάξεις μου. Οι φαντεζί ντρίπλες, τα τσαλιμάκια και τα ζογκλερικά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να με πείσουν. Αλλά αυτή είναι μια κουβέντα που θα κάνουμε κάποια άλλη στιγμή).
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: