Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Κλίμα οργής στην πλατεία Ταξίμ!

Χιλιάδες διαδηλωτές γιορτάζουν την «νίκη» τους επί του Ερντογάν.

Κλίμα οργής στην πλατεία Ταξίμ
Λίγα λεπτά μετά την οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων η πλατεία «πλημμύρισε» από κόσμο/ Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Στην πλατεία το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του «πατέρα» της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι όμως εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την «ισλαμοποίηση» της τουρκικής κοινωνίας.

«Η κυβέρνηση μας πιέζει για τα πάντα: να κάνουμε τρία παιδιά και όχι δύο, να μην πίνουμε, να μην καπνίζουμε, να μην κρατιόμαστε από το χέρι με τον αγαπημένο μας. Εγώ, είμαι τέκνο του Ατατούρκ και διαφωνώ. Όλοι εδώ συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη και για αυτό είμαστε εδώ», δήλωσε μια συνταξιούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ το περίμενε. Οι άνθρωποι επαναστατούν για να εμποδίσουν μια σειρά από απαγορεύσεις που επιβάλει μια κυβέρνηση που δεν μας καταλαβαίνει», είπε από την πλευρά του ένας φοιτητής, που επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Παρά την ευφορία στην ατμόσφαιρα, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η «νίκη» θα έχει και απτά αποτελέσματα, για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση.

«Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πολύ χαρούμενη. Σήμερα, η αστυνομία επιτέλους αποσύρθηκε», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπερκ Σεντούρκ.

"Η μάχη μας δεν τελείωσε. Μας κυβερνά ένας πρωθυπουργός που πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι πρόβατα και ο ίδιος είναι ο σουλτάνος", είπε οργισμένος ένας 19χρονος φοιτητής, ο Μπατουχάν Καντάς.

Νωρίτερα σήμερα στο διάγγελμά του ο Ερντογάν τόνισε ότι οι συντριπτικές εκλογικές νίκες του κόμματός του δεν συνιστούν «εισιτήριο για να επιβάλει τη θέληση της πλειοψηφίας στη μειοψηφία». Η δήλωσή του όμως δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους διαδηλωτές.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: