Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

«Βομβαρδισμένη» πόλη η Κωνσταντινούπολη!!

Νέες διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

«Βομβαρδισμένη» πόλη η Κωνσταντινούπολη
Νέες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν είναι προγραμματισμένες για σήμερα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Για τρίτη συνεχή ημέρα αναμένονται χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Πόλης, όπου θα συμμετέχουν στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη δεκατριάχρονη περίοδο διακυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού.

Μετά τα γεγονότα της Παρασκευής, όπου δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να απωθήσουν το πλήθος με βίαιο τρόπο από την Ταξίμ, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας μέσα σε μερικές ώρες. Στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο οι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 50.000.

Ο Ταγίπ Ερντογάν με δημόσια δήλωσή του κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν και αναγνώρισε ότι «έγιναν λάθη και ακραίες ενέργειες από την πλευρά της αστυνομίας».

Μάλιστα συνέκρινε τις κινητοποιήσεις με αντίστοιχες της δεκαετίας του ’50 και του ’80, κάτι που αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο πως για τη γενιά των τριαντάρηδων – οι οποίοι κατά κύριο λόγο συνθέτουν το προφίλ των διαδηλωτών – αυτό που γίνεται τούτες τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Το βράδυ του Σαββάτου πλήθος κόσμου παρέμενε στην πλατεία, ανάβοντας φωτιές, περπατώντας και χορεύοντας. Ο φόβος επιστροφής των αστυνομικών δυνάμεων δεν έδειξε να τους παρασύρει για να εγκαταλείψουν την Ταξίμ. Αντίθετα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κοιμήθηκαν στην πλατεία.

Νέες ταραχές τη νύχτα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Εν τω μεταξύ, νέα επεισόδια σημειώθηκαν αργά τη νύχτα και στην Άγκυρα, εκεί όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του Ερντογάν στις δύο πόλεις.

Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες ενώ κατέστρεψαν διαφημιστικές πινακίδες, φανάρια και έσπασαν τζάμια των γύρω καταστημάτων.

Όλη τη νύχτα στο διαδίκτυο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσαν πληροφορίες για συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας, για μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων – υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν φορτηγά του στρατού να φτάνουν στη Σμύρνη αργά τη νύχτα.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα.

Στην Ανδριανούπολη οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο Twitter κυκλοφόρησαν και πληροφορίες για τουλάχιστον δύο ακόμα νεκρούς, όχι από νέες συγκρούσεις αλλά από τραυματίες των επεισοδίων της Παρασκευής που υπέκυψαν στα τραύματά τους ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους επτά. Μάλιστα έχουν αναρτηθεί και σχετικές φωτογραφίες, πλην όμως όλες αυτές οι πληροφορίες είναι ακόμα ανεπιβεβαίωτες.

Παράλληλα τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που απεικονίζει ένα θωρακισμένο όχημα της Τουρκικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην πόλη της Κωνσταντινούπολης το οποίο φέρεται να παρασέρνει έναν διαδηλωτή. Ο διαδηλωτής προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το οδόφραγμα για να αποφύγει τις ρίψεις νερού από το όχημα, το οποίο, όμως, φαίνεται να τον παρασέρνει ενώ άγνωστη παραμένει η κατάσταση της υγείας του διαδηλωτή.

Πηγή: Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: