Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Έ-ε-έρχεται από Μαδρίτη!!

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει για την πρώτη δυνατή μεταγραφή του Ιουνίου που θα στείλει «ψυχολογικά» και ουσιώδη μηνύματα για το νέο Ολυμπιακό 2013-14 Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία - και ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που οι καιροί έχουν αλλάξει και δεν είναι εποχές για πέταμα χρημάτων – για τις «έξυπνες μεταγραφές». Μια κεφαλαιώδης προοπτική στο σχεδιασμό κάθε ποδοσφαιρικής εταιρίας που υπάρχει, λειτουργεί και εξελίσσεται στο «ποδοπατημένο» ευρωπαϊκό forum από την μπότα του μνημονίου.
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι η Ισπανία της (επίσης) υπερμεγέθους ανεργίας, η Πορτογαλία, η Ιταλία, χώρες τις οποίες αν καλοεξετάσει κανείς, θα διαπιστώσει ότι δεν είναι και πολλές οι ομάδες – για να μην πω λίγες – που επιμένουν να ρίχνουν λεφτά με τη σέσουλα στις ποδοσφαιρικές αγορές, «εκτελώντας» αδιακρίτως ό,τι ενδιαφέρον κινείται. Ακόμα και στη Γερμανία ή την Αγγλία, η σπατάλη αστρονομικών ποσών για αποκτήσεις παικτών έχει πάψει να υφίσταται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, συλλόγων και super star της μπάλας.
Ένας λόγος παραπάνω για τις δυνατότητες των εκπροσώπων του ποδοσφαίρου σε τούτη την πολυβασανισμένη γωνιά της Μεσογείου, όπου ο λαός βιώνει πρωτοφανή επίπεδα φτώχειας και τα περιβόητα μπάτζετ των ΠΑΕ συρρικνώνονται, ακολουθώντας μοιραία το ντόμινο της ελαχιστοποίησης των μηναίων και ετήσιων εσόδων τους.
Μολαταύτα, στον Ολυμπιακό του Μαρινάκη, το επιμελές κοσκίνισμα του δυναμικού των πρωταθλητών και κυπελλούχων, που θα αποφέρει σημαντικές, ποικίλες και καθοριστικές αλλαγές στην «κοινωνία Ρέντη», είναι δρομολογημένο. Οι «ερυθρόλευκοι» άλλωστε αποτελούν τη φωτεινή εξαίρεση στη γενική μίζερη πραγματικότητα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφού κακά τα ψέματα, ευτύχησαν να εξακολουθούν να απολαμβάνουν προνόμια «παχιών αγελάδων», χάρη στην ομαλή μετάβαση από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Δηλαδή από έναν ισχυρότατο, μεγάλο επιχειρηματία, σε έναν κροίσο της παγκόσμιας ναυτιλίας, που τυγχάνει να οραματίζεται τον σύλλογο του οποίου ηγείται, με τα μάτια του πιο φιλόδοξου οπαδού του!
5 + 3 ή 5 = 8 ή και 10 κινήσεις
Με το «καλό μήνα» στον Πειραιά, ανοίγει ταυτόχρονα η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος επισήμως και μπαίνουν στην τελική ευθεία οι πρώτες τακτοποιήσεις παικτών που έρχονται, αλλά και φεύγουν.
Για όσους το λησμονούν, ο Ολυμπιακός έχει πάρει κιόλας την υπογραφή από 5 ποδοσφαιριστές (Ντε Βινσέντι, Ολαϊτάν, Σάμαρης και των δύο νεαρών από τον Εργοτέλη, Μπουχαλάκη και Τζανακάκη), ενώ στον «αέρα» βρίσκονται και μερικές ακόμα περιπτώσεις «δανεικών» με μείζονα ζητήματα κατά πρώτιστο λόγο, αυτά των Τάτου, Ζαραδούκα, για τους οποίους γίνονται σκέψεις επανένταξης τους. Θέματα τα οποία θα ξεκαθαρίσουν αφού ο Μίτσελ δοκιμάσει τους παίκτες και σχηματίσει τελική γνώμη ύστερα από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.
Πέραν τούτων πάντως οι Πειραιώτες λέγεται ότι θα αποκτήσουν επιπλέον 3 με 5 νέα μέλη για το ρόστερ τους, ο τελικός αριθμός των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από το αν θα παραχωρηθούν ένας ή δύο βασικοί της ομάδας, εφόσον προκύψει συμφέρουσα και γερή πρόταση από το εξωτερικό.
Επεξηγηματικά, θα πω, ότι αν λ.χ. η Μαρσέιγ ή κάποια άλλη ομάδα (όχι απαραίτητα γαλλική) «ρίξει» μπόλικο χρήμα στο τραπέζι, για έναν εκ των δύο Αλγερινών, φυσικά τότε δεν θα είναι αρνητικός ο Ολυμπιακός. Ωστόσο στη συνέχεια θα κληθεί να καλύψει τη θέση τους με την αγορά ενός παραπάνω επιθετικού και όχι μόνο με έναν ποδοσφαιριστή να παίζει στα άκρα που αναζητά αυτή την εποχή.
Όπως επίσης, αν πουληθεί ο Μασάντο ή ο Φέισα ή ο Γκρέκο – γιατί για Μανωλά, όπως και για Μήτρογλου είναι πολύπλοκο το πράμα αφού σωστά οι συγκεκριμένοι παίκτες, που είναι ηλικιακά μικροί, έχουν συμβόλαια και μέλλον μπροστά τους, κοστολογούνται πολύ υψηλά με βάση και τις ρήτρες τους… - αυτονόητα προκύπτει ανάγκη για μεταγραφή κι άλλου παίκτη μεσαίας γραμμής, αν κρίνει ο προπονητής μέσα στον Ιούλιο ότι ο Σάμαρης ή ο Ολαϊτάν δεν μπορούν, ακόμα τουλάχιστον, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
Τα «ερυθρόλευκα»… σπίτι τους
Ο κόφτης στο κέντρο και ο οργανωτικός νους του παιχνιδιού του νέου Ολυμπιακού της σεζόν 2013-14 είναι οι μεταγραφές που η «ερυθρόλευκη» διοίκηση δεν σκοπεύει να πειραματιστεί. Υπό την έννοια της «έξυπνης κίνησης» για εξεύρεση λύσεων με μεταπωλητική αξία, που σημαίνει έξυπνη μεταγραφή με το βλέμμα στο μέλλον.
Γι’ αυτές τις δύο θέσεις, επιθυμεί και προσωπικά ο πρόεδρος των νταμπλούχων να κλείσει παίκτες φτασμένους και έμπειρους, πρωτοκλασάτα ονόματα, έτοιμα να πάρουν την «ερυθρόλευκη» στολή στο… σπίτι, σηκώνοντας την ομάδα στις πλάτες. Έχω μάλιστα την αίσθηση ότι ο ένας εξ’ αυτών θα είναι και το πρώτο «δυνατό χτύπημα» του Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, το πολύ στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, για τρεις λόγους:
-Μεταγραφή ψυχολογίας, με μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση (εντός και εκτός λιμανιού)
-Μεταγραφή που θα καλύψει μια από τις βασικές ανάγκες του καλοκαιριού γρήγορα και αποτελεσματικά
-Μεταγραφή που θα αβαντάρει τα εισιτήρια διαρκείας της νέας σεζόν, οι ελκυστικές τιμές και παροχές των οποίων, πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα, πλησίον χρονικά με το «όνομα» που θα ντυθεί στα «ερυθρόλευκα»…
Έχω επιπλέον τη σιγουριά ότι (τουλάχιστον) η μία από τις προαναφερθέντες θέσεις-κλειδιά στο χτίσιμο της νέας ομάδας θα προέρχεται από την ισπανική αγορά και, μάλιστα, από το «χαρτοφυλάκιο έμψυχων μετοχών» της Ρεάλ. Αποστολή που έχει αναλάβει και εγγυάται προσωπικά ο Μίτσελ, λόγω του ομφάλιου λώρου που τον συνδέει με την οικογένεια των Καστιγιάνων. Ζήτημα που έχει πάρει «επί προσωπικού» ο προπονητής του Ολυμπιακού, για να «ισοφαρίσει» την απογοήτευση που ο ίδιος περισσότερο δοκίμασε, με την ανατροπή στα σχέδιά του από την προ μηνών εισήγηση για τον (απαράδεκτο απέναντί του, όπως αποδείχτηκε εκ του χειρισμού του) Μπόατενγκ…
Υ.Γ.: Επιμένω ότι θα πρόκειται για έκπληξη – και καθαρά για δώρο του προέδρου στον παίκτη που τον εκτιμά και τον σέβεται στον υψηλότερο βαθμό – αν ο Ιμπαγάσα δεν πάρει το δρόμο του αποχωρισμού, μαζί με τον Μοντέστο και, βέβαια, τους Πάντελιτς, Ντιακιτέ.
Υ.Γ.1: Τεράστια κίνηση της διοίκησης η κυοφορούμενη συνεργασία με τον Κριστιάν Καρεμπέ. Το μυαλό, το «μάτι», οι γνωριμίες και το συνολικό status του Γάλλου, τον καθιστούν μέχρι και… υπουργό εξωτερικών του Ολυμπιακού! Δεν είναι μόνο για τον Πλατινί αξιοσέβαστη προσωπικότητα…
Υ.Γ.2: Της… «πράσινης αγωγής» το… κάγκελο. Στα πολιτικά δικαστήρια θα τρέξουν τώρα, λέει και τον αρνητικό εισηγητή για την περιβόητη αδειοδότηση του Παναθηναϊκού. Έχουν προηγηθεί η ΚΕΔ, η ΕΠΟ και ποιος ξέρει ακόμα τι έπεται για την ικανοποίηση της «εξώδικο-λαγνείας»! Ε, πάθη είναι αυτά. Λαγνείες είναι αυτές!πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: