Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Σπάστε τα καλάθια… άφοβα!!

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο www.sport-fm.gr πώς η καλή άμυνα της Εθνικής τής δίνει το δικαίωμα να κερδίζει ακόμη κι όταν... σπάει τα καλάθια.

Σπάστε τα καλάθια… άφοβα
Σάββατο 24/8: Η Εθνική με 22/41 δίποντα και 10/18 τρίποντα γνωρίζει την ήττα με 90-84 από τη Βοσνία και όλοι μιλούν για το πασιφανές πλέον αμυντικό πρόβλημα, μία ανοικτή πληγή που πρέπει να κλείσει προτού να είναι αργά.

Τετάρτη 28/8: Η Εθνική με 2/18 τρίποντα συντρίβει με 80-62 τη Λιθουανία δείχνοντας πως έχει βρει τη γιατρειά.

Το μπάσκετ είναι πολύ απλό στην πολυπλοκότητά του. Η ελληνική ομάδα διδάχτηκε εγκαίρως στο Ουλμ πως το αστείρευτο επιθετικό ταλέντο που διαθέτει δεν της αρκεί να νικήσει ακόμη και μέτριους αντιπάλους, έστω και σε μία βραδιά με καλά ποσοστά ευστοχίας, αν «μπάζει» από παντού στα μετόπισθεν.

Έκτοτε η βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι ήταν σταδιακή. Δικαίως ήμασταν επιφυλακτικοί βλέποντας τα βήματα προόδου απέναντι σε μία «χαμηλοτάβανη» ομάδα όπως η Γερμανία την Κυριακή. Σωστά δεν πανηγυρίσαμε όταν την Τρίτη πληρώσαμε με το ίδιο νόμισμα μία κατά τα άλλα ομάδα που θα έπρεπε να είναι του χεριού μας, όπως η Βοσνία. Όμως πλέον μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα: η Εθνική βρίσκει ρυθμό ΚΑΙ στην άμυνα. Το παθητικό των 62 πόντων απέναντι σε μία ομάδα που διαθέτει μεγάλη ποιότητα, υψηλές βλέψεις στο Ευρωμπάσκετ και μετρούσε εννιά νίκες σε ισάριθμα φιλικά, αποτελεί ασφαλές δείγμα.

Αυτή η Εθνική ομάδα έχει την ποιότητα να πετυχαίνει 80 πόντους ακόμη σε μια βραδιά που το τρίποντο τής γυρνά την πλάτη. Υπερκάλυψε αυτό το «πλην» με υψηλά ποσοστά σε βολές (20/22) και δίποντα (27/44), έλεγχο των ριμπάουντ (33-25 με μόλις 4 χαμένα αμυντικά), πολλές ασίστ (19), ελάχιστα λάθη (8), αλλά προπαντός καλή άμυνα.

Κάθε ομάδα που διαθέτει ταλέντο κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα της αλαζονικής (πλην όμως ψευδούς) πεποίθησης ότι αυτό της αρκεί για να κερδίσει τους αντιπάλους της χωρίς να ιδρώσει. Η Εθνική πήρε ένα επώδυνο μάθημα πέρσι από τη Νιγηρία και ελπίζει για φέτος να αρκούσαν οι δύο ανώδυνες ήττες στο Ουλμ.

Από τη στιγμή που αρχίζει και γίνεται «κτήμα» της ομάδας και των παικτών πως η επίθεση τους δίνει το «ευ ζην», αλλά σε δύσκολες καταστάσεις, σαν αυτές που θα ξεχωρίσουν τους πετυχημένους από τους αποτυχημένους, η άμυνα προσφέρει το «ζην», η Εθνική δεν έχει να φοβάται τίποτα. Ακόμη και σε βραδιές οι ελεύθεροι σκοπευτές της ρίχνουν άσφαιρα. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: