Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

“Οσα έμαθα για τον Μέσι”

Ο Βασίλης Σαμπράκος κουβεντιάζει με τον Γκιγιέμ Μπαλάγκ, τον συγγραφέα του βιβλίου “Messi”, που μόλις κυκλοφόρησε για να διηγηθεί την ζωή του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον πλανήτη. Αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος insider του ισπανικού πρωταθλήματος. Είναι ο expert που έχει επιλέξει το SkySports, το BBC, οι Times, η AS, το Cadena Ser κι ένα σωρό άλλα μεγάλα media για να του εμπιστευτούν την ανάλυση του κόσμου του ισπανικού ποδοσφαίρου. Εχει γράψει βιβλίο για τον Ράφα Μπενίτεθ, τον προπονητή που τον επηρέασε περισσότερο στην αρχή, και πριν από ενάμισι χρόνο παρουσίασε το βιβλίο του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος τον έβαλε μέσα στην ανασκόπηση της ζωής του στη Μπαρτσελόνα.
Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ο Γκιγιέμ Μπαλάγκ παρουσίασε το νέο του βιβλίο. Messi. Το βιβλίο που διηγείται την ιστορία του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον πλανήτη, με την άδεια και τη συνεργασία της οικογένειας του Λίο Μέσι, μετά από μια έρευνα στην οποία ανταποκρίθηκαν τα μέλη της οικογένειας του Αργεντινού, όλοι οι προπονητές του, οι συμπαίκτες, όλοι όσοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Ισπανό δημοσιογράφο να δημιουργήσει το πορτρέτο του Λίο Μέσι.
Μέσα από μια συζήτησή μας, προσπάθησα να κλέψω τη γνώση, όλα όσα κατάλαβε και συνειδητοποίησε για τον Μέσι ο Γκιγιέμ Μπαλάγκ. Πήρα μια σειρά από πολύ ψαγμένες απαντήσεις, από έναν αυθεντικό insider του ισπανικού ποδοσφαίρου, που κατάφερε να γίνει ο μόνος δημοσιογράφος που μπήκε στη ζωή, στο μυαλό και τα παπούτσια του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στον πλανήτη. Απαντήσεις που με κάνουν ανυπόμονο να διαβάσω το βιβλίο του.


Ποιο ήταν το μεγαλύτερο νόημα για τη ζωή ή το ποδόσφαιρο, που πήρες μέσα από αυτή την εμπειρία, την έρευνα της ζωής του Μέσι;

Το σημαντικότερο νόημα είναι αυτό που κρύβεται στο πλήθος από θυσίες που έκανε, τα όσα χρειάστηκε ή αναγκάστηκε να αφήσει πίσω, στην άκρη, προκειμένου να πετύχει να βρεθεί στην κορυφή. Αν αποκτήσω γιο, θα φροντίσω να μην γίνει ποδοσφαιριστής. Διότι όλα αυτά που περνά ένας άνθρωπος στην παιδική ηλικία, όλες αυτές οι σκέψεις και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει τον μετατρέψουν απότομα από παιδί σε ώριμο άνθρωπο, τον φθείρουν και τον γερνούν. Οι ευθύνες και οι αποφάσεις που έπρεπε να πάρει στα 12 του, αν θα ξενιτευτεί για να γίνει ή όχι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Εξι μήνες μετά την άφιξή του στην Βαρκελώνη η μητέρα του, η αδερφή του και τα δύο αδέρφια του γύρισαν πίσω επειδή δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν εκεί. Η οικογένεια χωρίστηκε επειδή ο γιος είχε αποφασίσει στα 12 ότι θέλει να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, δίχως καμιά εγγύηση ότι θα τα καταφέρει. Ηταν τεράστια απόφαση. Κι έμαθα πολλά ερευνόντας τη. Συνειδητοποίησα πόσα, ποια πράγματα χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις στην κορυφή. Ο κόσμος πρέπει να μαθαίνει και πρέπει να θαυμάζει αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή, επειδή έχουν κάνει τα πάντα και έχουν θυσιάσει πολλά για να τα καταφέρουν.

Μίλησέ μου για τη μέθοδο του Γκουαρδιόλα με τον Μέσι. Είναι μια συνταγή, που πρέπει να ακολουθεί ένας προπονητής για να πάρει τον καλύτερο Μέσι στα παιχνίδια;

Ο Γκουαρδιόλα έκανε τα πάντα για να προκύψει αυτός ο Μέσι. Συνειδητοποίησε ότι ήταν ο καλύτερος στην ομάδα  και ότι έπρεπε να κάνει ότι περνούσε από τα χέρια του προκειμένου να τον έχει χαρούμενο και να τον φέρει στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση, δημιουργώντας του ένα περιβάλλον κατάλληλο για να λάμψει. Μεταμόρφωσε μια ομάδα, μια ομάδα κατοχής που παρέλαβε, επειδή κατάλαβε ότι αυτό δημιουργούσε περιβάλλον για να αξιοποιήσει πλήρως τον Μέσι.  Εχτισε με αυτή την ιδέα όλη την ομάδα, με τρεις παίκτες πίσω του, να του δίνουν την μπάλα στην ώρα του, με δύο μεσοεπιθετικούς στα πλάγια, αλλά πολύ στα πλάγια για να του αφήνουν τους χώρους να κινηθεί, τα έκανε όλα προκειμένου να πάρει το καλύτερο από τον Μέσι. Με τον Γκουαρδιόλα ο Μέσι ήρθε πιο κοντά στο τέρμα, και στον άξονα.
Ο Πεπ ήρθε αντιμέτωπος με το πρόβλημα στην κίνηση του Μέσι, όταν ο Μέσι άρχισε να παίρνει την μπάλα και να ντριμπλάρει τους πάντες και έφτανε να του φαίνονται οι συμπαίκτες στο τερέν ως φυσικά εμπόδια, όπως του συνέβαινε με τον Ιμπραϊμοβιτς. Ηταν στη μέση. Και ήταν μια απόφαση που έπρεπε να πάρει ο προπονητής: θέλω τον Μέσι να συνεχίσει να μεγαλώνει, να εξελίσσεται σε αυτό που φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνει, ή θέλω μια ομάδα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται παίκτες με τα χαρακτηριστικά του Ιμπραϊμοβιτς; Ο Γκουαρδιόλα αποφάσισε να αδειάσει τον χώρο για τον Μέσι, και άφησε τον Ιμπραϊμοβιτς να φύγει. Και πάντα ήταν και είναι έτσι με τον Μέσι. Είναι ο παίκτης που σου δίνει τις νίκες στα παιχνίδια. Και ο προπονητής, όλοι οι προπονητές, πρέπει να παίξουν με τον τρόπο του. Να του φτιάχνουν μια ομάδα που θα του επιτρέπει να ανθεί.

Υπάρχουν μυστικά, ανέκδοτες ιστορίες σχετικά με την ζωή του Μέσι, ή τα έχουμε μάθει πλέον όλα;
Είναι πολλές ιστορίες από την Αργεντινή και την Βαρκελώνη, πολλές ιστορίες ανέκδοτες. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η ζωή του είναι προστατευμένη, από έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων, κυρίως μέλη της οικογένειάς του. Είναι πολύ δύσκολο να μπεις μέσα. Χάρη στη βοήθεια της οικογένειας, και με την άδειά της, κοίταξα μέσα, κοίταξα τη ζωή του από μέσα. Με εντυπωσίασε περισσότερο όλη αυτή η διαδικασία που με βοήθησε να κατανοήσω πώς λειτουργεί το μυαλό του. Τι είναι αυτό που τον παρακινεί, τι τον τραβάει να φτάσει τόσο ψηλά, τι κάνει για να φτάσει τόσο ψηλά, πώς λειτουργεί, πώς είναι να είσαι εκεί, ο καλύτερος στον κόσμο. Αυτό προσπαθεί να ερευνήσει και να αναδείξει αυτό το βιβλίο. 

Οι δημοσιογράφοι συνηθίζουμε να προσπαθούμε να πάρουμε βαρύγδουπες και βαρυσήμαντες δηλώσεις, λόγια σοφίας από τους ποδοσφαιριστές, όταν τους παίρνουμε συνέντευξη. Συμβαίνει και με τον Μέσι αυτό, συχνά. Δεν νομίζεις ότι κάνουμε λάθος όταν προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τους ποδοσφαιριστές ως ιδιοφυΐες και έξω από το τερέν;
Είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι βλέπουν το ποδόσφαιρο και ψάχνουν για θεούς, για τους καλύτερους, για αυτούς που ομορφαίνουν μια δύσκολη ζωή. Σε αυτούς τους παίκτες όλοι δίνουμε χαρακτηριστικά θεϊκά, έχουμε όλοι την ανάγκη να τους κάνουμε να μοιάζουν στα μάτια μας σαν κάτι το σπέσιαλ, σαν ένα δώρο από τον θεό. Οταν κοιτάζω τον Μέσι δεν βλέπω ένα θεϊκό ταλέντο, ένα δώρο που του έδωσε ο θεός. Βλέπω κάποιον που δουλεύει τόσο σκληρά στη δουλειά του, που καταφέρνει να γίνει o κύριος, ο κυρίαρχος στη δουλειά του. Αυτό είναι ακόμη ένα μάθημα που πήρα: αν θέλεις να κάνεις μια δουλειά, αν έχεις ταλέντο και πιστεύεις ότι μπορείς ή αγαπάς να κάνεις κάτι, δώσου σε αυτό, κάν’ το μ’ όλη σου την καρδιά, όλη σου τη δύναμη, αφοσιώσου σε αυτό. Αυτό έκανε ο Μέσι. Προφανώς δεν αρκεί μόνο αυτό, γι’ αυτό και δεν φτάνουμε όλοι στο επίπεδο του Μέσι, όσο κι αν δουλεύουμε. Είναι μια σειρά από πράγματα που δημιουργούν το πακέτο, και αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα της έρευνας, από αυτά που πραγματεύεται αυτό το βιβλίο. Είναι όμως ξεκάθαρο, έχεις δίκιο, δεν πιστεύω ότι είναι ιδιοφυΐες οι ποδοσφαιριστές, είναι άνθρωποι που δουλεύουν πολύ σκληρά, που παίρνουν καθοριστικές για τη ζωή τους αποφάσεις νωρίτερα από το συνηθισμένο, σε μικρότερη ηλικία και βάζουν πολλή δουλειά. Αυτή είναι η ανάλυση που κάνω σε αυτό το βιβλίο για να εκφράσω κατανοητά τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό τον Μέσι και γιατί καταφέρνει να πετυχαίνει στόχους νωρίτερα από κάθε άλλον και να φτάνει τόσο ψηλά σε τόσο νεαρή ηλικία. 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη που βρήκες μπροστά σου κατά τη διάρκεια της έρευνας της ζωής του Μέσι;
Η μεγαλύτερη αποκάλυψη είναι όλο αυτό που σου περιέγραψα προηγουμένως, δηλαδή η συνταγή, το εγχειρίδιο που κάποιος δημιουργεί και ακολουθεί προκειμένου να φτάσει τόσο ψηλά. Προσπαθώ να εξηγήσω πως είναι να έχεις τον πατέρα σου για μάνατζέρ σου, τι είδους σχέση αναπτύσσεται, το πώς είναι να ζεις χωρίς τη μητέρα σου από μικρό παιδί, τι γίνεται όταν φεύγει ο Γκουαρδιόλα από τη ζωή και τη δουλειά σου. Ο Μέσι τον αγαπά, δεν τον βλέπει σαν ακόμη ένα προπονητή, και τώρα τον έχει χάσει. Είναι άνθρωπος και αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες και τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς, κι αυτό προσπαθώ να εξηγήσω μέσα σε αυτό το βιβλίο. Τον βλέπεις να μπαίνει στο γήπεδο και να βάζει 5 γκολ στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, να μοιάζει θεός,  και εκείνος την ίδια ημέρα έχει αντιμετωπίσει ανθρώπινα προβλήματα, είχε έντονες ημικρανίες και πονοκέφαλο πριν από εκείνο το ματς. Είναι παιχνίδια που κάνει εμετό προτού αρχίσουν, από τον μεγάλο εκνευρισμό του πριν από την έναρξη, είναι σαν ένα αυτοκίνητο της formula 1 πριν από την εκκίνηση. Είναι όμως άνθρωπος. Και αρρωσταίνει. Τέτοια πράγματα προσπαθώ να εξηγήσω μέσα από αυτό το βιβλίο. 

Εχουν δόση αλήθειας όλες αυτές οι ιστορίες που παρουσιάζουν τον Μέσι ως τον νταβατζή, τον χειραγωγό των αποδυτηρίων της Μπαρτσελόνα, όλα αυτά τα σχετικά με τον ρόλο και την παρεμβατικότητά του σε μεταγραφές, σχηματισμούς; 

Ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Σκέψου τον προπονητή. Ελα στη θέση του. Ξέρεις ότι πρέπει να παίξει σε μια ομάδα δίχως σέντερ φορ, για να βρει τον χώρο του και να κάνει τα μαγικά του. Τι θα κάνεις; Θα αλλάξεις την ομάδα για χάρη του ή όχι; Και μετά είναι δική σου απόφαση, ή δική του, που αποφάσισες ότι είναι καλύτερο για αυτόν να παίξεις χωρίς σέντερ φορ, ώστε να του δώσεις τον χώρο και την άνεση για να κάνει τα δικά του και να σου κερδίσει τα παιχνίδια; Αφήνω εσένα να απαντήσεις σε αυτό. Είναι ξεκάθαρο ότι η πρόοδός του ήταν τόσο μεγάλη, που ο Πεπ Γκουαρδιόλα αναγκάστηκε να πάρει την απόφαση να του παραδώσει την ομάδα, κι αυτό φυσικά είχε συνέπειες.

Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής αυτού του βιβλίου έχεις τις ίδιες σκέψεις και απόψεις που είχες πριν για τον Μέσι; 
Ο Λίο Μέσι είναι ένα μυστήριο. Κι αυτό ήταν το βασικό κίνητρό μου για να γράψω αυτό το βιβλίο. Εχοντας γράψει την βιογραφία του Πεπ Γκουαρδιόλα (“an other way of winning”) πριν από 1,5 χρόνο, μετά από αυτό ρωτήθηκα τι θέλω να κάνω και είπα ότι θέλω να ασχοληθώ με κάποιον που τον ξέρουν όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη, τον Λίο Μέσι, αλλά στην πραγματικότητα νομίζουμε ότι τον ξέρουμε ενώ μας είναι “άγνωστος”, διότι κανείς δεν έχει φτάσει τόσο βαθιά στην νοοτροπία του, τη φιλοσοφία του, τον τρόπο που δούλεψε και δουλεύει για να φτάσει εδώ, τη σχέση με τους ποδοσφαιριστές, τους ανθρώπους του, με το έθνος του, με τον Μαραντόνα. Δεν είναι λοιπόν ότι μου άλλαξε τη γνώμη, ότι με έκανε να αναθεωρήσω, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η έρευνα μου κάλυψε ένα σωρό από κενά που είχα και απάντησε σε πολλές αμφιβολίες και ερωτήσεις που είχα. Κι αυτός ήταν ο στόχος του βιβλίου”. 

* Το βιβλίο "Messi" κυκλοφορεί από την Orion Publishing Group.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: