Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ένας μεγάλος Έλληνας αθλητής!!

Ποιος είναι ο μεσαίος αθλητής στην ιστορική φωτογραφία που βλέπετε και ποια είναι τα αξιομνημόνευτα επιτεύγματά του; "Σκυλίσια μέρα" με ένα θέμα που αξίζει να διαβάσετε. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι ιστορική. Από τον μαραθώνιο του 1896. Στη μέση διακρίνεται ο Χαρίλαος Βασιλάκος, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πίσω από τον Σπύρο Λούη. 
Ο Βασιλάκος ήταν μεγάλος αθλητής. Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1877 κι έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1964.
Με καταγωγή από τη Μάνη, ο Βασιλάκος είχε έφεση στις μεγάλες αποστάσεις. Έτσι, στις 10 Μαρτίου 1896, όντας σπουδαστής στην Αθήνα, έγινε ο πρώτος που κέρδισε μαραθώνιο, όταν διεξήχθησαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες, με σκοπό να βρεθούν οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς. Ο χρόνος του ήταν 3 ώρες και 18 λεπτά.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ένας από τους 16 δρομείς που αγωνίστηκαν. Τερμάτισαν οι εννιά και ο Βασιλάκος πήρε τη 2η θέση με χρόνο 3.06.03, πίσω από τον Σπύρο Λούη. Τότε ο μαραθώνιος είχε απόσταση 40 χλμ.
Στη συνέχεια της ζωής του εργάστηκε σε τελωνείο, ωστόσο δεν σταμάτησε τον αθλητισμό.
Συνολικά, πήρε ένα χρυσό σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στον μαραθώνιο, αλλά κι από ένα χρυσό (το 1901) κι ένα χάλκινο (το 1906) στα 1.000 μ. βάδην. Φυσικά, η κορυφαία διάκρισή του ήταν το ολυμπιακό μετάλλιο.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: