Αυτά που γίνονται στο ποδόσφαιρο, εμφανίζονται σε κάθε κλάδο της
οικονομίας σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας του ΙΟΒΕ Άγγελο Τσακανίκα, ο
οποίος μίλησε στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Βασίλη Σαμπράκο.
Αυτό δήλωσε ο διευθυντής έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Άγγελος Τσακανίκας, ο οποίος μίλησε στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Βασίλη Σαμπράκο.
Ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας μίλησε και για την συνεισφορά του ποδοσφαίρου στην κοινωνία και την οικονομία της χώρα, εξηγώντας την έρευνα που έκανε το ινστιτούτο σε συνεργασία με τη Σούπερ Λίγκα για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Άγγελου Τσακανίκα στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και το Βασίλη Σαμπράκο:
«Δεν θα έλεγα ότι απογοητεύτηκα ούτε όμως είδα κάτι το εντυπωσιακό. Ήταν μια ενδιαφέρουσα άσκηση πάντως. Στο ΙΟΒΕ μελετάμε πολλές επιχειρήσεις και η μελέτη της Σούπερ Λίγκας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα ως μεθοδολογία γιατί δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο ποτέ στο παρελθόν. Για αυτό το λόγο χρειάστηκε να συνθέσουμε πολλά κομμάτια για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα
Υπάρχουν πολύ κλάδοι που ζουν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρό. Το λιανεμπόριο, η ένδυση, η εστίαση το real estate και το κομμάτι των media λόγω των εφημερίδων και των ραδιοφώνων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο κι έτσι χρηματοδοτούνται πολλές θέσεις εργασίες.
Εμείς κάναμε μια εκτίμηση για τον κόσμο που πάει στο γήπεδο και θα ξοδέψει 20 ευρώ για την αγορά νόμιμων προϊόντων. Το ίδιο και με τα εισιτήρια που έχουν γκρίζες ζώνες και παρεμπόριο.
Παρατηρούμε ότι σε άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά του. Στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Το πρόβλημα είναι πως γίνεται το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα για το οποίο έχουν ειπωθεί πάρα πολλά να μπορέσει να δώσει περισσότερα.
Εγώ δεν νομίζω πως σε αυτό το κομμάτι πρέπει να δούμε τι κάνει στο χώρο. Υπάρχει ένα δυναμικό που πρέπει να βρει τρόπους να λύσει τις αδυναμίες του σε συλλογικό επίπεδο και να βελτιώσει το προϊόν του.
Προφανώς υπάρχουν επιχειρηματίες που νοιάζονται για το προϊόν. Βρήκαμε όπως σε κάθε άλλο τομέα που μελετάμε κάθε είδους επενδυτές. Υπάρχουν κάποιοι που το βλέπουν σαν χόμπι, αλλά όπως και να το δούμε αυτός ο τομέας έχει ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες. Υπάρχουν όμως και επενδυτές που το βλέπουν σοβαρά και θέλουν να αυτό το προϊόν να τους αποδίδει κέρδη. Για να βελτιωθεί όμως η κατάσταση πρέπει οι παράγοντες του ποδοσφαίρου να ψάξουν τις λύσεις συλλογικά ώστε να έχουν αποτελέσματα στην αναβάθμιση του προϊόντος.
Το ποδόσφαιρο δεν διαφέρει πολύ με άλλους κλάδους της οικονομίες. Υπάρχουν διάφορες ταχύτητες επενδυτών, όπως για παράδειγμα στο τουρισμό, αλλά και περιπτώσεις παραοικονομίας και διπλών βιβλίων, τις οποίες όμως έχουμε συναντήσει σε πολλούς άλλους υπό μελέτη κλάδους. Δεν διαφοροποιείται το ποδόσφαιρο και δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμαι
Είναι χειρότερη η οικονομική κατάσταση. Όλοι οι κλάδοι μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης έχουν πληγεί. Το ποδόσφαιρο υπάγεται στη βιομηχανία του θεάματος και υπάγεται στις βασικές ανάγκες όπως επί παραδείγματει το γάλα κι έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό να έχει υποβαθμιστεί. Ο συγκεκριμένος κλάδος όμως έχει δυναμική και με την αναμενόμενη βελτίωση της οικονομίας, θα μπορέσει να αυξήσει τα κέρδη του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου