Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Μήπως ο Μόγιες είναι το πρόβλημα της Μάντσεστερ;

Ο Μιχάλης Τσόχος αναρωτιέται, αν δεν είναι πρόβλημα, μόνο η απουσία του Σερ Αλεξ που έχει βγάλει την Μάντσεστερ Γ. εκτός στόχων, αλλά και η παρουσία του Μόγιες.
Μέχρι προσφάτως πίστευα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της φετινής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πρώτον η απουσία του Σερ Αλεξ και δεύτερον η έλλειψη παικτών σε ορισμένες θέσεις “κλειδιά” και σε καμία περίπτωση ο νέος προπονητής, ο Ντέιβιντ Μόγιες.

Και τα δύο παραμένουν μεγάλα ζητήματα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και η έλλειψη δηλαδή του Σερ Αλεξ και ορισμένες ελλείψεις στο ρόστερ της ομάδας. Πλέον όμως αρχίζει και γίνεται μεγάλο πρόβλημα και ο Ντέιβιντ Μόγιες. Ενας προπονητής με πολύ σοβαρό έργο στην Εβερτον και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες που όμως όσο περνάει ο καιρός δείχνει όλο και περισσότερο ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί το μέγεθος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Μόγιες φάνηκε κάποια στιγμή μέσα στο Γενάρη ότι αντιλήφθηκε ότι πρέπει να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα στην ομάδα. Τα λεφτά για να κάνει μεταγραφές υπήρχαν και ξόδεψε αρκετά από αυτά για να αποκτήσει τον Μάτα. Εναν από τους τρεις τέσσερις καλύτερους ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτόν βρήκε διαθέσιμο, αυτόν απέκτησε, ποντάροντας και στο ψυχολογικό ντοπάρισμα που θα προκαλούσε στους φίλους της Μάντσεστερ και στην ίδια την ομάδα μία τέτοια κίνηση.

Η μοναδική αμφιβολία που υπήρχε για αυτή τη μεταγραφή ήταν μία. Πώς ο Μόγιες σκόπευε να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα Μάτα, Ρούνεϊ και Φαν Πέρσι και τι ρόλους θα μοίραζε στον καθένα. Φαίνεται όμως από τα παιχνίδια που έχουν παίξει μαζί οι τρεις τους, ότι τέτοιο πλάνο δεν υπήρχε. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την παρουσία του Μάτα δείχνει να έχει μπερδευτεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με πριν. Ο Ρούνει και ο Μάτα “τρακάρουν”, με τον Αγγλο να βγαίνει εκτός παιχνιδιού και να... εξανεμίζεται και η πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον Φαν Πέρσι ή οποία ήταν το μοναδικό καλό πράγμα που είχε απομείνει στην Γιουνάιτεντ. Στο ματς με την Φούλαμ ο Ρούνει έδωσε την μπάλα στον Φαν Πέρσι 3 φορές σε 95 λεπτά παιχνιδιού!!!

Πλέον δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έρχονται αυτά. Στο τελευταίο ματς με τη Φούλαμ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έσπασε κάθε ρεκόρ “γιόμας”. Οι παίκτες της επιχείρησαν 81 φορές με ψηλοκρεμαστές σέντρες να νικήσουν την άμυνα της Φούλαμ που έχει για βασικό στόπερ της έναν δίμετρο (Μπέρν) και ο τερματοφύλακάς της (Στεκέλενμπουργκ) είναι πάνω από 1,90.
Οι 81 σέντρες είναι σχεδόν 1 ανά λεπτό, πράγμα αδιανόητο όταν στο χόρτο έχεις τόσο τεχνίτες παίκτες με την μπάλα κάτω όπως είναι ο Μάτα και ο Φαν Πέρσι. Αν είναι να συνεχίζει να παίζει έτσι ο Μόγιες ας πουλήσει τον Φαν Πέρσι και ας πάρει τον Κάρολ και τον Κράουτς για σέντερ φορ. Σε έναν τέτοιο τρόπο παιχνιδιού θα είναι πιο αποτελεσματικοί.

Επιπλέον διαπιστώνει κανείς μέσα στα ματς ότι ο Μόγιες είναι τόσο μπλεγμένος που αδυνατεί να λειτουργήσει με καθαρό μυαλό κάτω από πίεση. Ολο και περισσότερο στα ματς της Γιουνάιτεντ εμφανίζεται ο Ρούνεϊ σε ρόλο κεντρικού χαφ. Η ομάδα του αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στο transition game των αντιπάλων, ακόμη και η Φούλαμ έβγαζε κόντρες όποτε ήθελε, ενώ ο ίδιος αρέσκεται απλώς να ρίχνει επιθετικούς στο παιχνίδι όταν χάνει.

Ο καλύτερος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τους δύο τελευταίους μήνες ο Γιανουζάι από τότε που ήρθε ο Μάτα μένει στον πάγκο και μαζί του οι απρόβλεπτες ενέργειές του που έδιναν λύση και τα κεντρικά χαφ που χρησιμοποιεί μοιάζουν όλο και πιο αργά λόγω των κενών χώρων που δημιουργούνται. Ο Μόγιες είναι φανερό ότι δεν βρίσκει σχέδιο, δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν μπορεί να γυρίσει την κατάσταση. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Μάντσεστερ στο ματς με την Αρσεναλ στο Emirates, το τρένο του Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει χαμένο για πρώτη φορά, ενώ αν ηττηθεί η Γιουνάιτεντ θα είναι στο κατώφλι μία αδιανόητης αποτυχίας. Να μείνει εκτός Ευρώπης. Δεν είναι μόνο το τεράστιο πλήγμα στο πρεστίζ, δεν είναι μόνο το πισωγύρισμα, είναι πολλά. Η απώλεια τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της για την επόμενη σεζόν, η γκρίνια (και ποιος ξέρει τι άλλο) των χορηγών της ομάδας, αρκετοί από τους οποίους απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά και όχι μόνο στην αγγλική που θα παίζει η Γιουνάιτεντ αν αποκλειστεί από την Ευρώπη. Επιπλέον πόσο εύκολο θα είναι να πείσει δύο, τρεις μεγάλοι παίκτες το ερχόμενο καλοκαίρι να πάρουν μεταγραφή σε μία ομάδα που θα είναι εκτός Ευρώπης;

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δη στο αγγλικό ο ανταγωνισμός είναι τόσο σκληρός και αδυσώπητος που μία τόσο αποτυχημένη χρονιά είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί εύκολα. Τυχόν δε δεύτερη σου αλλάζει την μοίρα. Και εδώ ακριβώς προκύπτει και το μεγάλο ερώτημα. Μπορεί ο Μόγιες αν η φετινή χρονιά ολοκληρωθεί με τόσο αποτυχημένο τρόπο να ξεπεράσει το σοκ και την πίεση και να γυρίσει την κατάσταση του χρόνου; Μπορεί να πείσει τον Ρούνεϊ να μείνει, θα μπορέσει να αλλάξει το ρόστερ της Μάντσεστερ με τέτοιον τρόπο (μεταγραφές και αποχωρήσεις) που θα την ξαναφέρουν στο δρόμο των επιτυχιών ή θα χαθεί και δεύτερη χρονιά για την Μάντσεστερ;
Διότι η Μάντσεστερ έτσι όπως είναι δομημένη, είναι αυτονόητο ότι το λιγότερο που μπορεί να της συμβεί του χρόνου είναι να επιστρέψει τουλάχιστον στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μιλάμε για κρίση, αλλά για καταστροφή.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: