Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Το τέλος του «false 9» στην Μπάγερν;

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το παιχνίδι με την Φράιμπουργκ, που φαίνεται να αποτελεί την πρώτη ένδειξη… εγκατάλειψης του «false 9» από τον Γκουαρδιόλα. Το ερωτηματικό έχει μπει στον τίτλο, διότι φαίνεται ότι το ματς με την Φράιμπουργκ (15/02) ήταν απλά η πρώτη ένδειξη. Κυρίως λόγω των «ειδικών» συνθηκών για τον Γκουαρδιόλα. Ο Καταλανός έκανε rotation ενόψει Άρσεναλ, είχε αρκετές απουσίες και είναι άγνωστο αν ο Γκέτσε θα έπαιζε ξανά στην κορυφή της επίθεσης, αν δεν είχε πρόθεση ο προπονητής του να τον ξεκουράσει.
Παρόλα αυτά, όλα μέχρι τώρα συγκλίνουν στο ότι ο Γκουαρδιόλα φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα του «ψεύτικου 9ριού» και στη νίκη 4-0 επί της Φράιμπουργκ ξεκίνησε τον Πισάρο στη θέση του τιμωρημένου Μάντζουκιτς.
Ένα από τα συστήματα που δοκίμασε κατά κόρον το περασμένο καλοκαίρι ο Καταλανός ήταν αυτό χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό. Άλλωστε, έχει στη διάθεσή του παίκτες που μπορούν άνετα να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Το δοκίμασε, όμως φαίνεται ότι δεν λειτουργεί στον βαθμό που περίμενε και είχε υπολογίσει.
Προφανώς από τη μία έχει δει πράγματα που δεν περίμενε (όπως η παρουσία των Ρόμπεν, Γκέτσε και Μάντζουκιτς), ενώ από την άλλη η Μπάγερν παρουσιάζεται πολύ πιο σταθερή και επικίνδυνη, όταν αγωνίζεται με κλασικό επιθετικό. Ίσως είναι το πρωτάθλημα και ο τρόπος που αγωνίζονται οι αντίπαλοι, ίσως η συνήθεια, ίσως η υποτιμημένη ικανότητα του Μάντζουκιτς. Μικρή σημασία έχει.
Ο Γκουαρδιόλα έχει αποδείξει φέτος ότι προσαρμόζεται εύκολα και γρήγορα στην «διαφορετικότητα» της Μπουντεσλίγκα και στην ιδιαιτερότητα της ομάδας του. Για διάφορους λόγους η Μπάγερν αγωνίστηκε με «false 9» στο πρωτάθλημα 4 φορές. Η πρώτη ήταν με την Λεβερκούζεν, όταν στην κορυφή έπαιξε ο Μίλερ, η δεύτερη με την Μπράουνσβαϊγκ, η τρίτη με την Γκλάντμπαχ και η τέταρτη με την Στουτγκάρδη, στις οποίες έπαιξε ο Γκέτσε.
Με την Μπάγερ, οι Βαυαροί κυριάρχησαν, όμως έμειναν στο 1-1, με την Άιντραχτ δυσκολεύτηκαν, όμως η διαφορά δυναμικότητας ήταν τέτοια, που έφτασαν άνετα στη νίκη 2-0, ενώ με την Μπορούσια απειλήθηκαν, όμως η εκπληκτική εμφάνιση του Γκέτσε τους έδωσε τη νίκη με 2-0. Τέλος, με την Στουτγκάρδη ο Γκουαρδιόλα αναθεώρησε τα πλάνα του γρήγορα και στο 60’ έβαλε τους Μάντζουκιτς και Πισάρο για να κάνει την ανατροπή η Μπάγερν και να κερδίσει με 2-1. Μέχρι εκείνο το λεπτό οι Βαυαροί έκαναν ίσως την χειρότερή τους εμφάνιση.
Αυτό το τελευταίο ματς φαίνεται ότι ήταν το «κρίσιμο» για τον Γκουρδιόλα. Λίγες ημέρες νωρίτερα το σύστημα (με τον Μάντζουκιτς να βρίσκεται στην εξέδρα μετά από απόφαση του Καταλανού) είχε δουλέψει και με το παραπάνω στο «Μπορούσια Παρκ», όμως ξαφνικά η ομάδα του «μπλόκαρε».
*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Μίλερ στο παιχνίδι με την Λεβερκούζεν (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Γκέτσε στο παιχνίδι με την Μπράουνσβαϊγκ (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Γκέτσε στο παιχνίδι με την Γκλάντμπαχ (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Γκέτσε στο παιχνίδι με την Στουτγκάρδη (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Μάντζουκιτς στο παιχνίδι με τη Νυρεμβέργη (πηγή Squawka)

Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι προφανώς ότι Γκέτσε και Μίλερ δεν έχουν την ίδια εκτελεστική δεινότητα με τον Μάντζουκιτς. Ο Κροάτης έχει ποσοστό ευστοχίας στα σουτ 68% σε σύνολο 41, ο Γκέτσε έχει καλύτερο ποσοστό (75%) αλλά σε σύνολο μόλις 20 σουτ, ενώ ο Μίλερ το «απογοητευτικό» 50% σε σύνολο 40. Έστω και αν ο τελευταίος στο παιχνίδι με την Λεβερκούζεν κινήθηκε πολύ σωστά, το γεγονός ότι είναι ικανός να βάλει το πιο δύσκολο και να χάσει το πιο εύκολο δεν τον κάνουν και το πιο αξιόπιστο «9». Οι αριθμοί, φυσικά, λένε τη «μισή» αλήθεια, καθώς ο Μάντζουκιτς ανοίγει συνεχώς διαδρόμους, ενώ ξέρει να παίζει τη θέση καλύτερα από τους μέσους, που γίνονται κατά συνθήκη επιθετικοί.
*Στο γράφημα τα σουτ του Μάντζουκιτς στην Μπουντεσλίγκα (πηγή Squawka)

Το περασμένο καλοκαίρι η Μπάγερν κλήθηκε να πάρει μία πολύ σημαντική απόφαση. Από την στιγμή που ο Μάριο Γκόμες βγήκε στην αγορά, έπρεπε να εξεταστούν δύο ενδεχόμενα. Τι θα γίνει σε περίπτωση που οι Βαυαροί δεν καταφέρουν να αποκτήσουν τον Λεβαντόφσκι, γνωρίζοντας ότι θα μπορούν να το κάνουν το επόμενο καλοκαίρι (αν θα αποκτήσουν άλλον στη θέση του ή θα πορευτούν με τους Μάντζουκιτς και Πισάρο) και τι θα γίνει με τον Μάντζουκιτς αν αποκτηθεί ο Πολωνός.
Τελικά, το πρώτο σενάριο επιβεβαιώθηκε και προφανώς με την συγκατάθεση του Γκουαρδιόλα αποφάσισαν να μην κάνουν μεταγραφή, ενώ το δεύτερο σενάριο έμεινε μόνο ως υπόθεση. Βλέποντας την φετινή Μπάγερν, μπορώ να πω ότι πλέον δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Μάντζουκιτς θα βρεθεί στη «μαύρη» λίστα το καλοκαίρι. Με το συμβόλαιο του Πισάρο – κατά πάσα πιθανότητα – να μην ανανεώνεται, και τον Κροάτη να αποδεικνύει στον Γκουαρδιόλα πόσο χρήσιμος είναι, η πιθανότητα του χρόνου το επιθετικό δίδυμο (όχι βασικό) να αποτελείται από τους Λεβαντόφσκι-Μάντζουκιτς (έχει συμβόλαιο μέχρι το 2016) είναι αρκετά μεγάλη…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: