Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ιστορική νίκη, ντροπιαστική ήττα!

O Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τη νίκη της Λίβερπουλ μέσα στο Ολντ Τράφορντ.

Ιστορική νίκη, ντροπιαστική ήττα!
Αν κάποιοι δεν πίστευαν πως αυτή η Λίβερπουλ μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και να βάλει τέλος στην 24χρονη αναμονή της, η απάντηση ήρθε με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα στο γήπεδο της ομάδας που την εκθρόνισε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Φυσικά δεν σημαίνει από μόνη της αυτή η νίκη πως η Λίβερπουλ μπορεί να ξεπεράσει καλύτερα ρόστερ όπως αυτά της Τσέλσι ή της Σίτι, ωστόσο έχοντας να υποδεχτεί και τις δύο στο «Ανφιλντ» έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως πια είναι και αυτή μέσα στη μάχη του τίτλου, εννιά ματς πριν το τέλος!
Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να μην το πιστώσει στον Μπρένταν Ρότζερς που άλλαξε μέσα σε 18 μήνες την εικόνα και τη ψυχοσύνθεση των «ρεντς».  Η Λίβερπουλ που ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο την υπέρβαση που θα ήταν η επάνοδος της στην τετράδα, συνεχίζει με τη διεκδίκηση ακόμη και του τίτλου. Αυτό είναι κάτι που ούτε να το ψελλίσουν δεν θα τολμούσαν στο «Ανφιλντ» την πρώτη μέρα του πρωταθλήματος!
 Όσο για την ηττημένη της μέρας, δεν είναι μόνο το ότι έχασε, αλλά κυρίως ο τρόπος που η Λίβερπουλ την ανάγκασε να φύγει από το γήπεδο έχοντας υποστεί την ένατη ήττα στη σεζόν. Το τελικό 0-3 που εύκολα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο αποτελεί ένα στίγμα για την ιστορία της Γιουνάιτεντ και πιθανώς οι …μετασεισμοί από αυτό το γεγονός θα είναι καταλυτικοί! 
 Το πέναλτι με το οποίο η Λίβερπουλ προηγήθηκε ήρθε από μία ωραία κίνηση του Σουάρεζ και μία ενστικτώδη κίνηση του Ράφαελ που έδιωξε με το χέρι. Ο Βραζιλιάνος νεαρός μπακ ήταν ήδη χρεωμένος με κάρτα και με ανακούφιση είδε τον διαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ να μην βγάζει την κόκκινη από τσεπάκι, ωστόσο η ζημιά είχε γίνει. Ο Στίβεν Τζέραρντ σκόραρε για 25η φορά από το σημείο του πέναλτι στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ και η Λίβερπουλ έμπαινε μπροστά στο σκορ αν και δεν είχε  παίξει ιδιαίτερα καλά μέχρι εκείνο το σημείο! Εκμεταλλευόμενη όμως την εξαιρετική δουλειά του Χέντερσον και του Αλεν στα χαφ οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από τον Στέρλινγκ που αγωνιζόταν πιο κεντρικά προκειμένου με την ταχύτητα του να δημιουργεί προβλήματα στον Κάρικ και τον Φελαινί συν το μυαλωμένο παιχνίδι του Τζέραρντ, κατάφεραν να κάνουν κάποιες στιγμές στον τρίτο που έβλεπε το ματς να πιστεύει πως οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με παραπάνω παίκτη. Αυτό ήταν και  αποτέλεσμα της ελάχιστης ανασταλτικής βοήθειας που έδιναν ο Μάτα  και ο Γιανουζάι στις πτέρυγες!
Ήταν το πιο εύκολο πρώτο ημίχρονο που πέρασε τα τελευταία 20 χρόνια στο «Ολντ Τράφορντ» η Λίβερπουλ. Αυτό από μόνο του αποτελούσε την πιο πειστική επεξήγηση στο αληθινά μοναδικό στατιστικό πως για πρώτη φορά ύστερα από 22 χρόνια σε ματς δεύτερου γύρου μεταξύ των δύο αυτών αντιπάλων οι Μερσεισάιντερς βρίσκονταν παραπάνω στη βαθμολογία από τους Μανκούνιανς!
Μία άνευρη και νωχελική Γιουνάιτεντ που προσπαθούσε, αλλά δεν μπορούσε ούτε καν να πατήσει στην περιοχή του Μινιολέ  απειλώντας μόλις μία φορά  λίγο μετά το 40΄με σουτ του Ρούνει, κάτι που αποτελεί πάμφτωχο απολογισμό για μία ομάδα που μόλις πριν δώδεκα μήνες απείχε 25 πόντους από τη Λίβερπουλ και μέσα σε αυτό το διάστημα είναι 14 πόντους πίσω της!
Όταν ο Σαίξπηρ έγραφε στο Μάκβεθ πως οι κακοτυχίες δεν έρχονται ποτέ μεμονωμένα σαν τους κατασκόπους, αλλά όλες μαζί σαν τα τάγματα, κάτι ήξερε! Αυτό επιβεβαιώθηκε για τον Μόιες και τη Γιουνάιτεντ μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου όταν ο Τζόουνς έκανε ένα άτσαλο μαρκάρισμα στον Αλεν και ο Τζέραρντ κρατώντας την ψυχραιμία του σκοραρε ξανά κάνοντας το σκορ 0-2.
Ήταν και η πρώτη φορά ποτέ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που η Γιουνάιτεντ είδε διαιτητή να σφυρίζει δύο πέναλτι εις βάρος της μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» και σε μία χρονιά που έχουν καταρριφθεί όλα τα αρνητικά ρεκόρ δεν μπορούσες να  μην σκεφτείς τι ακόμα έχουν να ζήσουν οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων». Και αυτό συνέβη όταν η Λίβερπουλ πήρε και τρίτο πέναλτι! Ο Στάριτζ έπεσε αρκετά εύκολα σε μαρκάρισμα του Βίντιτς (που αποβλήθηκε για τέταρτη  φορά σε μία  τέτοια αναμέτρηση) και ο Τζέραρντ που είχε την ευκαιρία να κάνει χατ-τρικ για παίκτη της Λίβερπουλ μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» για πρώτη  φορά ύστερα από 77 χρόνια σούταρε χαμηλά στο δοκάρι!
Η Γιουνάιτεντ πάντως είχε πετάξει λευκή πετσέτα και ο Σουάρεζ έχασε την ευκαιρία για το 0-3 βλέποντας τον Ντε Χέα να αποκρούει ωστόσο ο Ουρουγουανός πέτυχε τελικά το τρίτο γκολ της ομάδας του στο 82' σε ένα απόγευμα που όσο περνούσε η ώρα είχες την αίσθηση πως αν χρειαζόταν η Λίβερπουλ και άλλα  γκολ θα τα έβαζε!
Οι αποδοκιμασίες στη λήξη του ματς ήταν μία υπενθύμιση στον Μόιες του ποια ομάδα ανέλαβε το καλοκαίρι και στους παίκτες πως δεν θα μπορέσουν για πολύ να κρύβουν τη δική τους αδυναμία πίσω από τον ευάλωτο τεχνικό τους! Έχει σαφέστατα μεγάλη ευθύνη ο Σκωτσέζος τεχνικός για αυτή τη θλιβερή καρικατούρα που εμφανίζεται στο γήπεδο, ωστόσο η τραγική εμφάνιση παικτών εκατομμυρίων όπως ο Φαν Πέρσι και ο Μάτα είναι το αληθινό πρόβλημα!  Η αλλαγή του Ισπανού με τον Ρίο Φέρντιναντ στο τέλος ήταν ενδεικτική του πόσο μπλεγμένος αισθανόταν ο Μόιες βλέποντας την ομάδα του σαν σάκο του μποξ στα χέρια των «καμικάζι» του Ρότζερς

Πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: