Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

O τέταρτος χαφ του Μίτσελ!!

Ο Διονύσης Δελλής γράφει για τις σκέψεις του Μίτσελ να βάλει τέταρτο χαφ τον Σάμαρη κόντρα στη Γιουνάιτεντ και την... έκπληξη που ετοιμάζει. Δεν είναι των πολλών… εκπλήξεων. Και αν κάτι χαρακτηρίζει τη δική του εποχή στον Ρέντη, είναι η απόπειρα της δημιουργίας ενός Ολυμπιακού «ενιαίου». Μιας ομάδας χωρίς μεγάλες αγωνιστικές διαφορές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Παρά τις διαφορετικές ανάγκες. Παρά τη διαφορετική δυναμική των αντιπάλων.
Όχι, αυτό ο Μίτσελ το εφαρμόζει ολόκληρη τη σεζόν. Το έχει… κατοχυρώσει και το πιστώνεται. Στα καλά βράδια (Μπενφίκα εκτός, Άντερλεχτ εντός, Παρί εκτός, Μάντσεστερ εκτός) αλλά και στα άσχημα. Και μιας και με αυτή τη μέθοδο έφτασε ως εδώ, δύσκολα θα αλλάξει κάτι τώρα.
Στον Ρέντη όμως από χθες έχουν αρχίσει να εκτιμούν ότι ο Ισπανός ετοιμάζει κάτι διαφορετικό για την Τετάρτη. Ότι το… σκέφτεται έχοντας να διαχειριστεί αυτό το 2-0 πλεονέκτημα επί των Μπέμπηδων. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά φέτος στην Ευρώπη που ο Ολυμπιακός καλείται να «παίξει» με προίκα ένα πρώτο υπέρ του σκορ.
Και αφετηρία σε όλη αυτή την διαδικασία, δεν είναι άλλη από την απουσία του Μάικλ Ολαϊτάν. Αν ο Νιγηριανός ήταν καλά, αν μπορούσε να αγωνιστεί η 11άδα δεν θα είχε καμία διαφορά σε σχέση με το ματς του Φαλήρου. Ο νεαρός επιθετικός όμως δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος του «σχεδίου». Και κάπως έτσι ξεκινά το σενάριο για κάτι «εναλλακτικό».
Θεωρητικά η πιο εύκολη επιλογή είναι ο Βαλντέζ. Να παίξει στην κορυφή και να μείνουν ίδιοι οι άλλοι δέκα στον 4-1-4-1 σχηματισμό. Πρακτικά; Ο Παραγουανός έχει σίγουρα πιθανότητες. Δεν είναι όμως στο 100%. Και αυτό ο Μίτσελ δεν μπορεί να το παραβλέψει. Και μιας και ούτε ο Σαβιόλα είναι απόλυτα έτοιμος, το εναλλακτικό πλάνο που ολοένα και κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες είναι κομματάκι… ανατρεπτικό σε σχέση με τα συνηθισμένα.
Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι ο Μίτσελ σκέφτεται τον Ανδρέα Σάμαρη σαν τον 11ο της Τέταρτης. Τον Έλληνα μέσο που μέχρι πρότινος ήταν αναντικατάστατος, αλλά που τον τελευταίο μήνα έχασε την θέση του από τον σαφώς φορμαρισμένο Ντελβίν Ντινγκά. Τι προβλέπει λοιπόν αυτό το πλάνο; Τον Ντινγκά σε ρόλο αμυντικού χαφ και στο… κυνήγι του Ρούνεϊ. Τον Σάμαρη με τον Μανιάτη σαν κεντρικούς χαφ. Και τον Τσόρι μπροστά τους. Μια διάταξη που παραπέμπει σε «διαμάντι» στη μεσαία γραμμή. Με τον Πέρες σε ελεύθερο ρόλο στην φάση της επίθεσης και τον Κάμπελ να εκτελεί περισσότερο χρέη φορ.
Ένα σχήμα που φέτος επιλέγει πολύ φέτος ο Γιάννης Αναστασίου στον Παναθηναϊκό, έτσι για να το προσαρμόσουμε σε εικόνα Σούπερ Λιγκ. Ένα σχήμα που ουσιαστικά εμπιστεύθηκε σαν βασικό του πλάνο το μεσημέρι της Κυριακής και ο Ρότζερς για την Λίβερπουλ στο ντέρμπι της Πρέμιερ με τους Μπέμπηδες. Ο Ρότζερς που πραγματικά δίνει φέτος.. ρεσιτάλ στην Αγγλία με τις εμπνεύσεις του, τοποθέτησε τον Στέρλινγκ μπροστά από τους Χέντερσον και Άλεν. Και ο μικρός με τον τρόπο που «πίεσε» την πρώτη μπάλα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αναμέτρησης. Ο παίκτης παραπάνω στα χαφ φέρνει τις γραμμές πιο κοντά. Γεμίζει τον άξονα και δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις στο «τρανζίσιον». Δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερος έλεγχος και ενδεχομένως ένα καλό ποσοστό κατοχής της μπάλας.
Προφανώς όλα αυτά είναι που έχουν βάλει και τον Μίτσελ σε… πειρασμό. Ο στόχος άλλωστε του Ολυμπιακού είναι ένα γκολ. Αυτό δίνει το εισιτήριο της πρόκρισης. Και οι Ερυθρόλευκοι το γκολ από το «τρανζίσιον» θα το ψάξουν. Απέναντι στη Μάντσεστερ που στα τρία τελευταία της παιχνίδια (Ολυμπιακός, Γουεστ Μπρομ, Λίβερπουλ) έχει δεχθεί 12, 14 και 17 τελικές προσπάθειες. Μια ομάδα που δεν έχει την καλύτερη αμυντική ισορροπία και που κάνει (για τα δικά της σπουδαία δεδομένα) πολύ εύκολα το λάθος.
Ο Μίτσελ περιμένει ότι ο Φελαϊνί θα παίξει την Τετάρτη δίπλα στον Κάρικ. Ότι η Γιουνάιτεντ θα εμπιστευθεί αυτούς τους δύο συν τον Ρούνεϊ στον άξονα. Με Σάμαρη και Ντινγκά ο Ολυμπιακός μαζεύει αρκετά την… υψομετρική διαφορά. Και με έναν παίκτη παραπάνω σε αυτόν τον χώρο ελπίζει ότι μπορεί να ελέγξει καλύτερα τον άξονα. Προφανώς δεν μιλάμε για κάτι εύκολο. Προφανώς δεν μεταφέρουμε και κάτι σίγουρο. Αυτή η αίσθηση όμως υπάρχει στον Ρέντη. Ότι ο Ολυμπιακός σκέφτεται σοβαρά να «αλλάξει». Να προσαρμοσθεί καλύτερα στις απαιτήσεις της αναμέτρησης της Τετάρτης. Μένει να δούμε αν θα το αποφασίσει κιόλας…Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: