Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

“Ο… αλλοπρόσαλλος ΠΑΟΚ!”

sait-gia-paok
Το σάιτ «thesefootballtimes.net» έκανε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον ΠΑΟΚ.
Δοσμένο μέσα από μία διαφορετική ματιά, η ιστοσελίδα «»thesefootballtimes.net» έκανε αφιέρωμα στον ΠΑΟΚ καταγράφοντας την γεμάτη αστάθεια ιστορία του συλλόγου από τα τέλη του ’80 και έπειτα.
Στη μετάφραση του κειμένου από το sport24 αναφέρεται ότι ο συντάκτης του κειμένου Kyle Sennikoff κάνει μία γλαφυρή αναδρομή στα όσα έχουν συμβεί στο σύλλογο από την εποχή του Θωμά Βουλινού και έπειτα, σημειώνοντας στην εισαγωγή του κειμένου του:
«Υπάρχουν ορισμένα κλαμπ ανά τον κόσμο που απλά τα υποστηρίζεις και είσαι αφοσιωμένος σ” αυτά. Μπορεί ίσως να μην τον γνωρίζετε, αλλά ένα από αυτά είναι ο ελληνικός σύλλογος ΠΑΟΚ που εδρεύει στην αρχαία μακεδονική πόλη, Θεσσαλονίκη. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα «μικρά κλαμπ» ολόκληρης της Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει πολύ σταθερά στην κατάταξη της UEFA, κερδίζοντας 90 θέσεις τα τελευταία έξι χρόνια».
Στην αναδρομή του, αρχικά, αναφέρεται στην εποχή του Θωμά Βουλινού: «Τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα για τον ΠΑΟΚ. Ο σύλλογος και οι οπαδοί του βρίσκονται σε μία κούρσα με συνεχή σκαμπανεβάσματα από τα μέσα του ’80. Η πρώτη πορεία καθόδου ήρθε όταν ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες λόγω του πολύχρονου αποκλεισμού του από την Ευρώπη. Ο πρόεδρος εκείνης της περιόδου, Θωμάς Βουλινός, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τιμωρία καθώς «ερέθισε» τον κόσμο που προχώρησε σε φαινόμενα έντονου χουλιγκανισμού. Χωρίς χρήματα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να πουλήσει μερικούς από τους καλύτερους παίκτες του με αποτέλεσμα να πέσει πολύ στην κατάταξή του στο ελληνικό πρωτάθλημα».
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στον Γιώργου Μπατατούδη που «τελικά πήρε τα ηνία από τον αμφιλεγόμενο Βουλινό το 1996 και δημιούργησε αίσθηση ανακούφισης, αφού τα οικονομικά του συλλόγου άλλαξαν προς το καλύτερο». Σημειώνεται η πετυχημένη ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν με την πρόκριση επί της Άρσεναλ και την «κόντρα» με την Ατλέτικο Μαδρίτης.
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ»
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περίοδο μέχρι να αναλάβει προπονητής ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, καθώς πέντε τεχνικοί απολύθηκαν μέσα σε δύο χρόνια. Με τον Σερβοέλληνα τεχνικό ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο με 4-2 επί του Ολυμπιακού, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο μετά από 16 χρόνια. «Οι οπαδοί περίμεναν πολύ γι” αυτές τις στιγμές και δύο χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ κατακτά πάλι τον Κύπελλο με 1-0 επί του Άρη» τονίζεται.
«ΤΟ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ»
Το κεφάλαιο της περιόδου Γούμενου απασχολεί ιδιαίτερα τον συντάκτη του άρθρου, ο οποίος επισημαίνει το νέο ρεκόρ απόλυσης προπονητών «πέντε σε λιγότερο από 18 μήνες». Μάλιστα, περιγράφει την αλυσίδα των αλλαγών αρχίζοντας από την αντικατάσταση του Καραγεωργίου από τον Κωστίκο, μετά από το καλοκαίρι του 2005 που δημιούργησε την αίσθηση ότι έρχεται μία νέα εποχή για το σύλλογο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Sennikoff, παρενθετικά σχολιάζει και τη σχέση του ΠΑΟΚ με τους προπονητές: «Σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, ο ΠΑΟΚ είναι πραγματικά ένα δύσκολος σύλλογος για προπονητές. Μετά από μερικά αρνητικά αποτελέσματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απολυθείς και θα αντικατασταθείς μέχρι ο διάδοχός σου να ακολουθήσει το δρόμο σου.
Μπορεί να πάρεις και δεύτερη ευκαιρία, αν κάποια στιγμή στο παρελθόν είχες σημειώσει κάποια επιτυχία με την ομάδα, αλλά μετά οι προσδοκίες από εσένα είναι μεγαλύτερες κι αν δεν τις εκπληρώσεις… έφυγες. Είναι μία τάση που υπάρχει σε όλη την ιστορία του συλλόγου»
Η περίοδος Γούμενου κλείνει με τη νέα τιμωρία αποκλεισμού της ομάδας από την Ευρώπη για οικονομικούς λόγους και τις διαδηλώσεις των οπαδών κατά του Γούμενου, καθώς και με τη μετάβαση τη σεζόν 2006-2007 στη μεταβατική περίοδο Βεζυρτζή-Οικονομίδη.
Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ, Ο ΙΒΑΝ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο στο κείνο του «thesefootballtimes.net» είναι αυτό της περιόδου Ζαγοράκη, που συνδέθηκε με εντυπωσιακή αύξηση των εισιτηρίων και αγωνιστική άνοδο της ομάδας, μέσα από ένα τριετές πλάνο που εκπονήθηκε. Και μετά από μία περιγραφή των αγωνιστικών επιτευγμάτων μέχρι το 2012, ο συντάκτης καταλήγει στην περίοδο Σαββίδη. «Από το 2012 που ο Σαββίδης έγινε ο ιδιοκτήτης βάζοντας  12 εκ. ευρώ στο σύλλογο, Ζαγοράκης και Βρύζας κλήθηκαν να διαχειριστούν την ομάδα αγωνιστικά. Αρκετοί παίκτες από τις Ακαδημίες έχουν βγει και παίζουν πλέον στην πρώτη ομάδα, προκειμένου να πέσουν τα κόστη των μεταγραφών» σημειώνεται και προστίθεται η παρουσία του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ το περασμένο καλοκαίρι.
Το κείμενο κλείνει με τον συντάκτη του να εκφράζει το ερώτημα: «Αν η ιστορία απλά επαναλαμβάνεται, είναι πιθανό την περίοδο ηρεμίας να διαδεχθεί μία καταιγίδα. Και μετά, ο κλασικός κύκλος του ΠΑΟΚ θα συνεχιστεί και η οικονομική δυσπραγία θα αντικατασταθεί από την αρμονία. Η ωρολογιακή βόμβα του σταδίου της Τούμπας αποτελεί ένα από τα πιο αλλοπρόσαλλα και απρόβλεπτα κλαμπ».
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: