Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

«Θα ήταν κρίμα να μην γίνει»

Για την απόφαση να συνεχιστεί με καθυστέρηση 84 ετών ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ μιας ελληνικής και μιας τουρκικής ομάδας μίλησε ο εμπνευστής της ιδέας, Μιχάλης Κωττάκης.

«Θα ήταν κρίμα να μην γίνει»
Στις 7 Δεκεμβρίου 1930 ένα παιχνίδι μεταξύ μιας ομάδας της Χίου, του Λαίλαπα και μιας τουρκικής, της Καρσίγιακα ξεκίνησε αλλά λόγω καταρρακτώδους βροχής, διεκόπη μετά από μόλις τρία λεπτά.

Μετά από 84 χρόνια, η πρωτοβουλία και το μεράκι κάποιων ανθρώπων οδήγησαν στο να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας!
Ένας από αυτούς, ο Μιχάλης Κωττάκης, μίλησε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και τον Βασίλη Σαμπράκο για το γεγονός που θα λάβει χώρα στις 11 Μαΐου στη Χίου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την απόφαση να συνεχιστεί το παιχνίδι με καθυστέρηση 84 ετών:

«Άρχισε το 30 στα πλαίσια της ελληνοτουρκικής φιλίας που προωθούσαν Κεμάλ-Βενιζέλος. Ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ομάδας, ένα ταμπού για εκείνη την εποχή. Ήταν κάτι τρομερό και για τη Χίο και την Ελλάδα. Όταν το έμαθα, είπα πως πρέπει να ολοκληρωθεί. Θα ήταν κρίμα να μην γίνει».

Για τον τρόπο με τον οποίο υποδέχτηκαν οι Τούρκοι την ιδέα:

«Η διοίκηση της Καρσίγιακα ήταν πολύ πρόθυμη και το αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό. Με μεγάλη χαρά δέχτηκαν την πρόταση παρά το γεγονός πως είναι επαγγελματίες κ εμείς ερασιτέχνες.

Στην Τουρκία έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση το θέμα, με μεγάλες εφημερίδες και κανάλια ναν το παίζουν το θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί το BBC, το CNN, το Αλ Τζαζίρα. Περιμένουμε χίλιους Τούρκους το Σάββατο. Εμείς δεν έχουν βρει καν ελληνικό κανάλι να καλύψει το γεγονός και είναι κρίμα».

Για τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με το θέμα:

«Έχω καταγωγή από η Χίο αλλά μεγάλωσα στο Λονδίνο. Πάντα είχα μια στενή επαφή με το νησί. Για μένα είναι σημαντικό το να μπορέσω να προσφέρω κάτι στο νησί και τη χώρα μου. Άρχισαν το 2006 όταν ο κ. Μακριδάκης, συγγραφέας της Χίου, ανακάλυψε τα στοιχεία για τον αγώνα που είχαν χαθεί τελείως. Ο Λαίλαπας επανιδρύθηκε το 2009 και στη συνέχεια έκανα σχετική πρόταση στη διοίκηση της ομάδας και φτάσαμε να γίνει τελικά το παιχνίδι το Σάββατο».

Για το αν υπάρχει φόβος για τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα:

«Θα πρέπει να προσέξουμε. Να ελέγξουμε την κατάσταση. Έχουμε μιλήσει με όλους τους φορείς και δεν νομίζω πως θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: