Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

«Δεύτερες» ευκαιρίες!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα «πρέπει» της στήριξης της Μπάγερν στον Πεπ Γκουαρδιόλα και το μέλλον του πρότζεκτ.
Η σεζόν αποδείχθηκε ένας ωραιότατος κύκλος για την Μπάγερν. Από τους πρώτους αγώνες, όταν οι παίκτες ακόμα ψάχνονταν, στις καλές ημέρες των ρεκόρ και... πίσω. Ένας κακός μήνας είναι αρκετός για να φέρει τα πάνω-κάτω στο Μόναχο και το «κλείσιμο» με τον τελικό Κυπέλλου θα αφήσει την τελευταία «γεύση».
Με τα τωρινά δεδομένα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμφωνήσεις με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, που έχρισε φαβορί την Ντόρτμουντ (60-40 είπε). Η συζήτηση στην Γερμανία για το κατά πόσο μπορεί να πετύχει ο Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν με αυτό το πλάνο έχει ενταθεί – και φυσιολογικά – μετά την συντριβή από την Ρεάλ. Με αυτή την ιδέα-έες, που κάθε φορά που βρίσκεται στη γωνία ο Καταλανός επικαλείται, θέλοντας να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους.

«Γιατί χάσαμε από την Ρεάλ; Γιατί δεν παίξαμε καλά στο πρώτο μέρος. Δεν είχαμε την μπάλα. Όταν χάνεις με 4-0 είναι ξεκάθαρο ότι κάτι δεν πήγε καλά. Αυτά, όμως, συμβαίνουν. Στο παιχνίδι με την Στουτγκάρδη (τελευταίο στο πρωτάθλημα), στον τελικό Κυπέλλου (με την Ντόρτμουντ) και στην επόμενη σεζόν θα παίξουμε με τις ιδέες μου. Αλλιώς δεν μπορώ να είμαι προπονητής εδώ», είπε πριν το παιχνίδι με το Αμβούργο την περασμένη Παρασκευή (02/05).
«Πρέπει να πείσουμε τους παίκτες ότι αυτό το στυλ είναι το καλύτερο. Πρέπει, όμως, να αποφασίσω και τι είναι καλύτερο για την ομάδα. Κάθε παίκτης θέλει να παίζει με τις δικές του ιδέες, όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι. Ο σύλλογος θα πρέπει να αποφασίσει αν είμαι ο κατάλληλος για την Μπάγερν», συνέχισε, βάζοντας τους Βαυαρούς σε κάτι σαν δίλλημα. Φυσικά, οι δηλώσεις περί... καταλληλότητας ή όχι των παικτών του («φυσικά, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν με αυτούς τους παίκτες έχουμε την κατάλληλη συνταγή» είχε πει μετά το ματς με την Ρεάλ στο Μόναχο) ήταν μάλλον απόρροια του εκνευρισμού και του αιφνιδιασμού του μετά την πιο βαριά ήττα στην προπονητική του καριέρα.
«Αυτοί οι παίκτες θα παίξουν με τις ιδέες μου. 100%. Δεν ήρθα για να αλλάξω την γερμανική κουλτούρα. Όταν, όμως, μιλάω με τους παίκτες μου, δεν μπορώ να τους λέω για ιδέες, στις οποίες δεν πιστεύω», είναι αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Καταλανού.

Το «δεν χρειάζομαι τη στήριξη της διοίκησης», μεταφράζεται στο ότι την χρειάζεται άμεσα και την έχει. Ήδη, οι Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Όλιβερ Καν και Στέφαν Έφενμπεργκ έσπευσαν να δηλώσουν ότι η Μπάγερν πρέπει ασυζητητί να συνεχίσει με τον Γκουαρδιόλα. Έστω και αν ποτέ δεν υπήρξε ούτε καν ψίθυρος για το αντίθετο. Όταν οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ήταν δεδομένο ότι γνώριζαν ότι η αλλαγή δε θα ήταν εύκολη. Σύμφωνα με την Welt, μάλιστα, ο προγραμματισμός έχει ήδη ξεκινήσει και ο οικονομικός διευθυντής, Γιαν-Κρίστιαν Ντρέεζεν έχει υποσχεθεί στον Γκουαρδιόλα ότι θα έχει ό,τι ζητήσει (στο μέτρο του δυνατού πάντα).
Δεν είναι ότι ο Γκουαρδιόλα διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Απλά, διάλεξε τον μοναδικό που ξέρει και αποδέχεται. Όταν έχεις κορυφαίου επιπέδου παίκτες, έχεις και την εντύπωση ότι θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Τώρα, όμως, ο Καταλανός βλέπει για πρώτη φορά στη σύντομη καριέρα του τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Φυσικά, η ίδια εκτίμηση έγινε και από τη διοίκηση της Μπάγερν. Τελικά, δεν είναι και τόσο εύκολο…
«Από την πρώτη μέρα είδα ότι οι παίκτες εδώ είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους στην Μπαρτσελόνα. Οι ιδέες μου, όμως, είναι οι ιδέες μου. Μετά την ήττα από την Ρεάλ είμαι ακόμη πιο σίγουρος», δήλωσε ο Πεπ.
Οι Γερμανοί γράφουν ότι αυτές τις ημέρες βλέπεις τον Γκουαρδιόλα να υποφέρει σε κάθε του εμφάνιση μπροστά στον Τύπο. Βλέπετε, στην Γερμανία είναι κάπως σκληρό, γιατί οι δημοσιογράφοι δεν μασάνε τα λόγια τους. Τις περισσότερες φορές οι ερωτήσεις είναι άμεσες και ουσιαστικές (και είναι πάντα ερωτήσεις, όχι διαπιστώσεις με... παύση, ώστε να συνεχίσει ο ερωτώμενος). Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, για τον άνθρωπο που κάθεται απέναντί τους είναι σκληρές. «Η Μπάγερν υποφέρει από κρίση ταυτότητας» έγραψαν οι Martin Hoffmann και Martin Volkmar στο Sport1. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Απλά δεν έχει την ταυτότητα, που οραματίζεται ο προπονητής της. Αυτή τη στιγμή καλώς ή κακώς το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η αβεβαιότητα. Κυρίως, μετά τον τρόπο με τον οποίο ο Γκουαρδιόλα αντιμετώπισε την ήττα.

Η αποτελεσματικότητα δεν είναι συνέπεια του συστήματος, το οποίο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία, αλλά των προσώπων. Όλων. Είτε του προπονητή είτε των παικτών. Όχι τόσο για την ικανότητά τους, αλλά για την προσαρμοστικότητα, τη θέληση και την προσαρμογή τους σε αυτό. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μπάγερν είναι ότι όταν χάνει την μπάλα, η πίεση δεν γίνεται σωστά», σχολίασε ο Frank Wormuth, προπονητής της U20 της Γερμανίας στο Spox.
Οι ιδέες του Γκουαρδιόλα είναι σχεδόν «απόλυτες». Μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα, όπως και έκανε, όμως δεν μπορεί να αλλάξει τις αρχές του. Η επιλογή της δικής του προσαρμογής σε μεγάλο βαθμό δεν πρόκειται να αποδώσει. Όπως δεν απέδωσε και το αντίστροφο, η απόλυτη προσαρμογή των παικτών στις απαιτήσεις του προπονητή τους. «Pep-Fußball oder nix!», «Ποδόσφαιρο-Πεπ ή τίποτα!», έγραψε η FAZ. Οπότε ποια είναι η λύση;
«Έχουμε κάνει, όμως, και πολλά καλά. Πρέπει να αναλύσουμε τη σεζόν και μετά να πάρουμε τις αποφάσεις μας», είπε ο Καταλανός, που προανήγγειλε ανάλυση σε βάθος. Ο Γκουαρδιόλα πρέπει και θα έχει δεύτερη ευκαιρία να δείξει ότι αυτό που έχει στο μυαλό του μπορεί να λειτουργήσει στην Μπάγερν. Το ζητούμενο είναι αν θα πετύχει με τον δικό του τρόπο.
Εκτός από τον Καταλανό, όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τον πείσουν ότι αξίζουν να βρίσκονται στο ρόστερ, καθώς φαίνεται ότι από το καλοκαίρι ο συναγωνισμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ο Γκουαρδιόλα δεν είναι ένας άνθρωπος, που έχει απομείνει μόνος να παλεύει για να διορθώσει και να βελτιώσει τα πράγματα. Τελευταία, όμως, θυμίζει όλο και περισσότερο αυτή την εικόνα. Μετά τον αποκλεισμό από την Ρεάλ, ο τελικός Κυπέλλου είναι η ευκαιρία της Μπάγερν να περάσει ένα πιο εύκολο καλοκαίρι. Αν είναι σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας να σε αντιμετωπίζουν αντί με ενθουσιασμό όπως πέρυσι, με συνεχή αμφισβήτηση, είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει και το επίπεδο της δουλειάς σου.Αν και είναι ακόμα νωρίς, μοιάζει λογικό ότι η δεύτερη ευκαιρία θα πρέπει να είναι και η τελευταία...
Υ.Γ.1: Οι φήμες των τελευταίων ημερών θέλουν τον Τόμας Μίλερ δυσαρεστημένο, με την Μπάγερν, μάλιστα, να του έχει βάλει και τιμή. «Αν οποιοσδήποτε παίκτης δε νιώθει καλά, τότε πρέπει να περάσει από το γραφείο και θα το συζητήσουμε», είπε ο Ρουμενίγκε, με τον Μίλερ να δίνει συνέντευξη σε αυστριακή εφημερίδα και να διαψεύδει τα πάντα. «Θα μείνω στην Μπάγερν. Όχι για πάντα, αλλά δεν πρόκειται να φύγω το καλοκαίρι», ήταν μέρος των δηλώσεών του.
Υ.Γ.2: «Ίσως είναι στον πάγκο. Δε νομίζω, όμως, ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει», απάντησε ο Γκουαρδιόλα στο αν θα έχει τον Τιάγκο ετοιμοπόλεμο για τον τελικό με την Ντόρτμουντ.


Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: