Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η πρόκριση, οι πεντάδες και η ελληνοποίηση!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες βρέθηκε στο Παλέ για το Άρης- Ολυμπιακός και γράφει για όσα είδε, αλλά και για όσα ακούστηκαν περί Ευρωλίγκας και ελληνοποίησης. Ανέκαθεν με εξίταρε το Παλέ (ούτε Αλεξάνδρειο, ούτε Nick Gallis Hall). Νομίζω πως το ίδιο σκέφτονται όλοι οι μπασκετικοί των 35+. Παρακολούθησα από κοντά την δεύτερη αναμέτρηση των play offs και ειλικρινά παρά το γεγονός ότι ο Άρης δεν είναι η δύναμη του παρελθόντος… οι θύμισες έκαναν την ατμόσφαιρα όμορφη ακόμη κι αν δε βρέθηκαν περισσότεροι από 800 φίλοι του Άρη στο γήπεδο.
Το παιχνίδι δε σηκώνει ιδιαίτερη συζήτηση αφού άπαντες γνώριζαν το νικητή πριν το τζάμπολ. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα πολύ κακό δεύτερο δεκάλεπτο και γενικά όσο πλησιάζει το τέλος της σεζόν οφείλει να περιορίσει τα νεκρά του διαστήματα.
Στα θετικά η καλή απόδοση του Στράτου Περπέρογλου τον οποίο έχει τεράστια ανάγκη ο Ολυμπιακός από δω και πέρα.
Στα αρνητικά βάζω τον εκνευρισμό του Μπρεντ Πέτγουεϊ. Ο,τι κι αν του έκανε ο Τσακαλέρης, μπάσκετ είναι. Ένα παιχνίδι επαφής. Δε μου άρεσε καθόλου που πήγε να τον σηκώσει ο ψηλός του Άρη και ο Πέτγουεϊ αρνήθηκε τη βοήθειά του. Ακόμη κι ο Μπαρτζώκας με έντονο ύφος του ζήτησε να ηρεμήσει.
ΠΕΡΙ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ
Δε μας τα λέει καλά ο Τζόρντι Μπερτομέου.
Στην αρχή ήταν η διαφορετική ημερομηνία κατά την οποία όρισε ματς ομάδων την τελευταία αγωνιστική με κοινό ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια πίστεψε πως οι παίκτες (όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και των οκτώ ομάδων) είναι ρομπότ και όχι άνθρωποι βάζοντας αγώνα και ταξίδι σε διάστημα 48 ωρών.
Σήμερα ήρθαν οι καλύτερές πεντάδες της σεζόν. Η πρώτη είχε 4 γκαρντ και ένα σέντερ (Ροντρίγκεζ, Λάνγκφορντ, Φερνάντεζ, Ουίμς, Τόμιτς).  Ανήκουστο. Σα να βάζεις σε μία ποδοσφαιρική ενδεκάδα 8 επιθετικούς, 2 στόπερ και έναν τερματοφύλακα.
Στη δεύτερη υπήρχαν οι Κριάπα και Λάσμε οι οποίοι θεωρώ πως δεν άξιζαν τη συγκεκριμένη τιμή. Μπορώ να βρω αρκετούς καλύτερους περιφερειακούς (ως τέτοιον τον έβαλαν) από τον Ρώσο (Γιουλ, Σμιθ, Ούκιτς, Αρόγιο) και άλλους καλύτερους ψηλούς από τον Λάσμε (Ντάνστον, Μπουρούσης σίγουρα) . Πολύ καλός ο Γκαμπονέζος αλλά η φετινή του χρονιά δε θυμίζει σε τίποτα την περσινή.
Πιο πολύ φάνηκε ο Μπερτομέου να θέλει να τα έχει καλά με όλες τις ομάδες παρά να είναι αξιοκρατικός. Ο Μίροτιτς σίγουρα ήταν για την πρώτη πεντάδα.
ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Η δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου περί ελληνοποίησης του Παναθηναϊκού έφερε πακτωλό πληροφοριών για νεαρούς παίκτες που μπορεί το μέλλον να τους ανήκει. Δεν υπάρχουν μόνο όσοι γράφονται (Τσαμπούρης, Μποχωρίδης, Λούντζης, Κόνιαρης, Μήτογλου) αλλά δεκάδες περισσότεροι.
Λατρεύω να βλέπω πιτσιρικαρία να παίζει μπάσκετ. Παρακολούθησα αρκετά ματς φέτος παιδικού και εφηβικού πρωταθλήματος και ξέρω άλλους 7-8 που έχουν απίστευτες ικανότητες. Δε θα αναφέρω τα ονόματα τους γιατί περισσότερο κακό θα τους κάνω παρά καλό.
Για να ξέρω εγώ λοιπόν 10 τέτοια παλικαράκια, φανταστείτε πως Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ξέρουν 20. Αμφότερες οι ομάδες θα επενδύσουν το καλοκαίρι αφού οι «πράσινοι» θέλουν να ακολουθήσουν την πεπατημένη του Ολυμπιακού. Αρκετά πλήρωσαν τα λάθη του Ομπράντοβιτς ο οποίος ουδέποτε ασχολήθηκε με τους Έλληνες 90ρηδες.
Η ελληνοποίηση δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά αν πετύχει τότε η ομάδα θα αλλάξει επίπεδο διότι αν δεν υπάρχουν γηγενείς παίκτες προκοπή δεν έρχεται. Ακόμη κι αν έχεις τα εκατομμύρια της Φενέρμπαχτσε και γηγενείς τους Ονάν, Πρέλτζιτς, Μαχμούτογλου και Σαβάς.
Θα ήθελα πάντως από τις δύο μεγάλες ομάδες να επενδύουν σε τέτοιους παίκτες στα 15 τους και όχι χρυσοπληρώνοντας τις ομάδες τους στα 19 τους. Πιο φθηνά θα τους αποκτήσουν και θα τους διαμορφώσουν σωματικά και μπασκετικά όπως επιθυμούν. Τα έξοδα σχολείου, διαμονής και σίτισης είναι λίγα μπροστά σε όσα τους αποφέρουν στο μέλλον.
Πάντως αξίζει ένα μπράβο στη δουλειά της ομοσπονδίας και των ανθρώπων της οι οποίοι οργώνουν κάθε χωριό της χώρας για να βρουν ταλέντα.
ΥΓ: Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος φωνάζει την τελευταία δεκαετία για το ντόπινγκ και πολύ καλά κάνει. Πολέμιος των απαγορευμένων ουσιών ο πρόεδρος της ΕΟΚ ζητά αυστηρές τιμωρίες. Τον Νικ Καλάθη θα τον καλέσουν στην Εθνική;
ΥΓ 2: Η εικόνα του Μινούτσι να συλλαμβάνεται δεν ήταν ωραία, αλλά αν έχει όντως υπεξαιρέσει τόσα χρήματα… Τώρα πάλι εμένα μου έρχονται στο μυαλό οι 4 πρόσπάθειες των Αγγελόπουλων να αποκτήσουν παίκτες της Σιένα. ΜακΙντάιρ, ΜακΚάλεμπ, Σάτο και Μος. Όλες στο κενό. Λέτε να «έπαιζε» κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τις ισάριθμες αρνήσεις του Μινούτσι που δεν ήθελε να κάνει δουλειές με τον Ολυμπιακό;
ΥΓ 3:  Ένα Παλέ 9-10 χιλιάδων θέσεων να είχε ο Ολυμπιακός…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: