Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ίβιτς: «Μια καλή αρχή στον ΠΑΟΚ»

Για την πρώτη χρονιά της προπονητικής του καριέρας και την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Κ20 του ΠΑΟΚ μίλησε ο Βλάνταν Ίβιτς στο NovaΣΠΟΡ FM 9,46. «Οι επενδύσεις στις ακαδημίες έχουν έσοδα» είπε.

Ίβιτς: «Μια καλή αρχή στον ΠΑΟΚ»
Την καλύτερη επιλογή θεωρεί πως έκανε ο Βλάνταν Ίβιτς ξεκινώντας την προπονητική του καριέρα στη Κ20 του ΠΑΟΚ, με την οποία έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος επικρατώντας του ΟΦΗ στον τελικό.

Ο Σέρβος τεχνικός μίλησε στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6 για το έργο που γίνεται στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, αλλά και για την αναβάθμιση στο προπονητικό κέντρο της ομάδας.

Παράλληλα, μίλησε για τα οφέλη που έχουν οι ομάδες αν δημιουργήσουν σωστές υποδομές, προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο να «εξάγει» παίκτες.

Αναλυτικά, όσα είπε ο Βλάνταν Ίβιτς στην εκπομπή του Βασίλη Σαμπράκου:
Για την κατάκτηση του πρωταθλήματος:
«Είχαμε πολύ δύσκολο έργο, καθώς ήταν η πρώτη μου χρονιά σαν προπονητής. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να πάρουμε τον τίτλου. Στην αρχή έπρεπε να γνωριστούμε με τα παιδιά και να ξεκινήσουμε κάτι εντελώς καινούριο. Προχωρήσαμε βήμα-βήμα και μετά από 2-3 αρχίσαμε το έργο που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες»

Για το… δίλημμα ανάμεσα σε ποδοσφαιριστή και προπονητή:
«Δεν είναι εύκολο να είσαι ποδοσφαιριστής -ιδιαίτερα επιτυχημένος στο είδος- γιατί πρέπει να σκέφτεσαι και να κάνεις συνεχώς πολλά πράγματα. Όταν είσαι προπονητής όμως, σκέφτεσαι για πολλούς ανθρώπους. Και ειδικά όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, έχεις περισσότερες ευθύνες και σίγουρα είναι η δυσκολία είναι μεγαλύτερη».

Για το αν ο στόχος είναι να φτιάχνει ποδοσφαιριστές ή να παίρνει τίτλους:
«Αυτό εξαρτάται απ’ την ομάδα και τις δυνατότητες που έχει. Όταν είσαι σε μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ, που βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες της Ελλάδας, πρέπει να ετοιμάσεις παίκτες για την πρώτη ομάδα. Αρκετοί παίκτες έχουν πάρει θέση στον ΠΑΟΚ και έχουν δείξει καλή εικόνα. Βέβαια, όταν μια ομάδα έχει οικονομική άνεση, είναι πιο δύσκολο για ένα παιδί απ’ τις ακαδημίες να πάρει ευκαιρίες, ενώ θα έπρεπε όταν υπάρχουν χρήματα να επενδύονται στις ακαδημίες».

Τι θα πρόσεχε ο ίδιος:
«Το πρώτο που θα κοιτούσα είναι να φτιαχτούν καλές οι υποδομές, ώστε να λειτουργούν καλά οι ακαδημίες. Είμαι από μια χώρα που οι παίκτες φεύγουν από μικροί σε μεγάλες ομάδες, έτσι έκανα κι εγώ. Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι μετά από 15 χρόνια η Παρτιζάν έχουν βγει τουλάχιστον 100 παιδιά απ’ τις ακαδημίες σε μεγάλες ομάδες και έχουν μπει απίστευτα λεφτά στα ταμία της. Απ’ αυτά τα χρήματα ζει ο σύλλογος.

Αν παίρνεις χρήματα απ’ τις υποδομές, αυτά έρχονται πίσω σε εσένα. Είναι πολύ καλή επένδυση. Αυτό φαίνεται πως θέλει να κάνει και ο ΠΑΟΚ. Φαίνεται πως θα βρεθεί λύση με τον Δήμο, ώστε ο πρόεδρος να φτιάξει ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο και να στεγάσουμε τα παιδιά όπως τους αξίζει
».

Για τον Ιβάν Σαββίδη και τη διοίκηση του ΠΑΟΚ:
«Σίγουρα στη διοίκηση του ΠΑΟΚ υπάρχει διάθεση για αναβάθμιση. Περιμένει ένα χαρτί για να ξεκινήσουν τα έργα στο προπονητικό, όμως κάτι κολλάει και δεν βρίσκουν άκρη. Όλοι ελπίζουμε ότι θα γίνει πολύ σύντομα. Σίγουρα σε λίγο ο ΠΑΟΚ θα έχει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο προπονητικό κέντρο στην Ελλάδα».

Για τα προπονητικά κέντρα της Ελλάδας:
«Χθες παίξαμε στην Ξάνθη. Το προπονητικό κέντρο στα πηγάδια έχει πολλά ωραία γήπεδα, πολύ ωραίες εγκαταστάσεις. Μακάρι και οι άλλες ομάδες να κάνουν κάτι τέτοιο, γιατί θα βοηθήσουν τις ακαδημίες, τις πρώτες ομάδες και γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για το αν είναι καλύτερο να ξεκινάει ένας προπονητής από ακαδημίες ή μεγάλη ομάδα:
«Πέρυσι είχα πρόταση για βοηθός προπονητή στην Παρτίζαν και ταυτόχρονα για την ομάδα Κ20 του ΠΑΟΚ. Πίστεψα ότι είναι καλύτερη επιλογή ο ΠΑΟΚ, σε ένα τμήμα που είναι ένα βήμα πριν την πρώτη ομάδα. Πιστεύω πως όταν δουλεύεις μόνος σου μαθαίνεις πιο γρήγορα και πιο ουσιαστικά.

Σίγουρα χρειάζεται κάποιος πιο έμπειρος δίπλα σου, γιατί σ’ αυτή τη δουλειά πρέπει να μαθαίνεις κάθε μέρα νέα πράγματα, όμως πιστεύω ότι έχω κάνει μια καλή αρχή. Βλέπω ήδη πράγματα που δεν έχω κάνει καλά και θα προσπαθήσω να τα διορθώσω από την επόμενη χρονιά κιόλας
».

Δεν υπάρχουν σχόλια: