Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

443.000.000 ευρώ!

Η... παρανοϊκή απόφαση της ποινικής δίκης για το Calciopoli έδωσε το δικαίωμα στη Γιουβέντους να ζητήσει από Ομοσπονδία και Ίντερ τα χρήματα που έχασε από το 2006. Δηλαδή... 443 εκατ. ευρώ!
443.000.000 ευρώ!
Στην ποινική δίκη που έγινε στη Νάπολη για το Calciopoli η απόφαση, με ψήφους 2-1 σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ήταν η ακόλουθη:
Ένοχος ο Λουτσιάνο Μότζι αλλά ουσιαστικά αθώα η Γιουβέντους, καθώς το δικαστήριο ανέφερε ρητά ότι καμία ομάδα δεν μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τη Μεγάλη Κυρία για τυχόν ζημιές που μπορεί να υπέστη λόγω της συπεριφοράς του πρώην γενικού διευθυντή της.
Η συγκεκριμένη απόφαση, με βάση τη λογική... δεν έχει λογική, γιατί αν είναι αθώα η Γιούβε τότε είναι αθώος και ο Μότζι ή αν είναι ένοχος ο Μότζι τότε είναι ένοχη και η Γιούβε. Οι Ιταλοί δικαστές, όμως, προφανώς προσπάθησαν να κρατήσουν τις ισορροπίες.
Αφενός ένοχος ο Μότζι, για να... προστατευτεί έτσι το όνομα του Τζιασίντο Φακέτι που ακουγόταν καθαρά σε άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες με διαιτητές, αφετέρου αθώα η Γιουβέντους, για να δείξουν έτσι πως θα έπρεπε να τιμωρηθεί και η Ίντερ αλλά τη γλιτώνει λόγω παραγραφής.
Όπως και να έχει, με αυτή την απόφαση που εξέδωσαν μπορεί να τελειώνουν τον Lucky Luciano από το ποδόσφαιρο, αλλά με βάση τον ιταλικό νόμο ανοίγουν τον δρόμο στη Γιουβέντους για να περάσει στην αντεπίθεση και να ζητήσει αυτή αποζημιώσεις. Και τις ζητάει, επισήμως, από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και την Ίντερ, λόγω της απόφασης για υποβιβασμό και του Scudetto 2006 αντίστοιχα.
Η Μεγάλη Κυρία, λοιπόν, με εντολή Αντρέα Ανιέλι προσέφυγε στη δικαισύνη και ζητάει ως αποζημίωση από την Ομοσπονδία και τους Νερατζούρι τα λεφτά που έχασε από το 2006 κι έπειτα λόγω του Calciopoli. Και αυτά τα λεφτά, τελικά, είναι... 443 εκατ. ευρώ!
Στο υπόμνημά τους, μάλιστα, οι Τορινέζοι παρουσιάζουν αναλυτικά και πώς προκύπτει αυτό το ποσό.
* 60 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που χάθηκε από τις παραχωρήσεις ποδοσφαιριστών σε χαμηλότερες τιμές από αυτές με τις οποίες θα τους πουλούσε –αν τους πουλούσε– ο σύλλογος αν δεν υπήρχε η Serie B. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η μεταγραφή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην Ίντερ και με πόσα περισσότερα χρήματα τον πούλησε στη συνέχεια αυτή στην Μπαρτσελόνα.
* 79 εκατ. ευρώ χάθηκαν λόγω της μη συμμετοχής στις ευρωπαίκές διοργανώσεις τις σεζόν 2006-07 (ήταν στη Serie B) και 2007-08.
* 42 εκατ. ευρώ χάθηκαν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα λόγω Serie B και μη συμμετοχής στην Ευρώπη για δύο σερί χρονιές.
* 133 εκατ. ευρώ χάθηκαν από την πτώση της μετοχής της Γιουβέντους στο χρηματιστήρο του Μιλάνου λόγω των αποφάσεων του 2006.
* 110 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση λόγω του πλήγματος που δέχθηκε το brand name της Γιουβέντους.
* 20 εκατ. ευρώ χάθηκαν από εισιτήρια λόγω της καυστέρησης για δύο χρόνια της κατασκευής του νέου γηπέδου, λόγω της Serie B και της τεράστιας απώλειας εσόδων τις πρώτες δύο σεζόν.
«Επιστροφή του Scudetto 2006»
Το γεγονός ότι στη Νάπολι καταδίκασαν τον Μότζι αλλά αθώωσαν τη Γιουβέντους, έδωσε επίσης το δικαίωμα στους Μπιανκονέρι να ζητήσουν από το δικαστήριο του Λάτσιο –περιφέρεια της Ρώμης όπου υπάγεται η ομοσπονδία– στο οποίο προσέφυγαν, όχι μόνο την αποζημίωση που προαναφέραμε αλλά και την επιστροφή του Scudetto του 2006, το οποίο απονεμήθηκε στα χαρτιά στην Ίντερ.
«Θα πάμε στα ποινικά δικαστήρια»!
Το σίγουρο είναι ότι η Γιουβέντους, πλέον, είναι σε μετωπική σύγκρουση... με σπασμένα φρένα με την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και την Ίντερ και σύμφωνα με τον Αντρέα Ανιέλι ο σύλλογος θα προσφύγει, αν χρειαστεί, ακόμη και στα πολιτικά δικαστήρια!
Σε ερώτηση, μάλιστα, πριν από ένα μήνα προς τον πρόεδρο της Γιούβε για το αν θα καταφύγει όντως στα ποινικά δικαστήρια ακόμη κι αν υπάρξει προειδοποίηση από την UEFA για καμπάνα σε μια τέτοια περίπτωση, απάντησε:
«Αν στη Νάπολι αποφασίσουν ότι η Γιουβέντους είναι αθώα, δεν θα μας σταματήσει καμία UEFA. Η Γουβέντους πλήρωσε πολύ σκληρά από το 2006 και μάλιστα είναι η μόνη που πλήρωσε. Η UEFA να ασχοληθεί με τους άλλους τώρα».
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: