Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ορφανός: «Φιάσκο η ιστορία της… κάθαρσης»


images

Στο «Αθλητικό Metropolis» και στο «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο οποίος σε ερώτηση για το αν αισθάνεται δικαιώμενος για την πρόβλεψη του ότι η κάθαρση του ποδοσφαίρου δεν θα προχωρήσει είπε χαρακτηριστικά: «Δεν αισθάνομαι δικαιωμένος αλλά απογοητευμένος παρότι είχα προβλέψει το αποτέλεσμα. Και αυτό βλέπω γιατί η ευκαιρία για κάθαρση χάνεται. Δυστυχώς τα όργανα που ασχολούνται με το θέμα της κάθαρσης τρέχουν τα θέματα με απογοητευτικό τρόπο. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν ακόμα 39000 σελίδες καταγεγραμμένες συνομιλίες τις οποίες αδυνατούν να αποκωδικοποιήσουν. Κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα.
Ο χώρος του ποδοσφαίρου τροφοδοτείται και τροφοδοτεί τον ΟΠΑΠ ΑΕ. Εγώ θα έλεγα πως εάν ο ΟΠΑΠ ΑΕ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έβγαζε ένα κονδύλιο και χρηματοδοτούσε αυτή την προσπάθεια οι διαδικασίες θα προχώρουσαν ταχύτατα και θα είχαμε πολύ γρήγορα μια εικόνα».
Για το αν έγινε η κάθαρση του ποδοσφαίρου: «Αυτή η ιστορία θα είναι ένα φιάσκο ….παραλίγο. Σίγουρα αυτή η ιστορία δεν ικανοποιεί κανέναν φίλαθλο που πάει στο γήπεδο, και που πληρώνει από τον οβολό του το εισιτήριο για να δει έναν άγωνα, από τον οποίο περιμένει να διαμορφωθεί μέσα στο γήπεδο το αποτέλεσμα. Εάν ο κ.Μπιτσαξής νομίζει ότι θα πάψουν να υπάρχουν στημένα από φόβο τότε να καταργήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Στη δικαιοσύνη κλήθηκαν 11 ομάδες και εκατοντάδες άτομα αλλά τελικά τιμωρήθηκε για τα στημένα μόνο η Ηλιούπολη. Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα δεν υποβιβάστηκαν για τα στημένα. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τους ζήτησε να αντικαταστήσουν τους φακέλους αλλά δεν τους έδωσε προθεσμία. Η Πολιτεία σε αυτές τις περιπτώσεις λειτούργησε εκδικδικητικά . Ο κ.Μπιτσαξής άθροισε και τους υποβιβασμούς των δύο ομάδων στα θέματα της αθλητικής δικαιοσύνης». Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η Πολιτεία για δύο χρόνια είχε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να κοιμάται. Η κεντρική εξουσία φέρει ευθύνη. Τεράστια ευθύνη έχει η ΕΠΟ. Με το να κρατάει στα χέρια της τους ορισμούς στη διαιτησία και την αθλητική δικαιοσύνη».
Ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των τακτικών δικαστών κάτι που ίσχυε από το 2004-2006. » Είμαι υπέρ των τακτικών δικαστών έτσι ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση. Χθες ο κ.Μπιτσαξής είπε ότι πρέπει να γίνει αλλά δεν βλέπω κάτι να γίνεται».
Για το θέμα της διαιτησίας ο κ.Ορφανός τάχθηκε υπέρ του ορισμού.»Η κλήρωση είναι μια παλιά , αναχρονιστική διαδικασία. Είμαι υπέρ του ορισμού, γιατί ορισμός σημαίνει ευθύνη. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο με διαιτητές που να προέρχονται από κλήρωση».
Παράλληλα ο κ.Ορφανός απάντησε στην τοποθέτηση του κ.Μπιτσαξή ότι πέρασαν τρεις δεκαετίες ακινησίας και ανομίας.
«Είναι φανερό ότι ο κ.Μπιτσαξής έλειπε από την Ελλάδα. Εγώ έδωσα σκληρή μάχη και συγκρούσθηκα με όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου και μάλιστα ήρθα και σε σύγκρουση με την UEFA. Με εξαίρεση τον αγώνα Πανιώνιος -Δυναμό Τυφλίδας που δεν είχαν προκύψει τότε επαρκή στοιχεία δεν είχε ακουστεί κάποιο άλλο παιχνίδι. Οι διαδικασίες και οι μάχες για την κάθαρση του ποδοσφαίρου θα πρέπει να διαρκείς. Ούτε ο κ.Μπιτσαξής θα πρέπει να ονειρεύεται ότι τελείωσαν . Πρέπει να φτιάξουμε τις δομές του ποδοσφαίρου».
Για το αν τελικά θα βγει ο νέος αθλητικός νόμος είπε: «Δεν βλέπω αθλητικό νόμο να έρχεται, ειδικά τώρα έτσι όπως έχει η κατάσταση. Εξάλλου όταν παρουσίασαν τα στοιχεία της νέας προτάσεων τα 90% αυτών ισχύουν αλλά δεν εφαρμόζονται».
Για το αν πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν διοικήσεις Πτωτοδικείου ο κ.Ορφανός τόνισε: «Δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια κίνηση χωρίς προειδοποίση. Υπάρχουν ομάδες που λειτουργούν με τέτοιες διοικήσεις. Πρέπει να μπει ένα χρονικό όριο από τώρα.
Πρέπει να γίνει μελέτη πάνω σε αυτό το κομμάτι και κυρίως να υπάρξει εγκαιρη προειδοποίηση».
Για την κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό και τις περικοπες στις Ομοσπονδίες ο κ.Ορφανός είπε χαρακτηριστικά:»Υπάρχει απόφαση από το 2001 επί Βενιζέλου, όπου ο ΟΠΑΠ δίνει το 34% στο δημόσιο. Το ποσό φθάνει στα 200 εκατομμύρια. Αυτό συνεχίζεται κανονικά έως και σήμερα. Ο ΟΠΑΠ δίνει τα χρήματα στο κράτος, το οποίο όμως δεν τα δίνει στον αθλητισμό. Η Πολιτεία να έχει σβήσει κάθε χρηματοδοτότηση. Θα μπορούσε βέβαια να υπάρξει ένα συμμάζεμα αλλά όχι να καταστραφεί ο ελληνικός αθλητισμός».


πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: