Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Καλά τα σπάσαμε, τώρα τι κάνουμε;

Από τον περασμένο Απρίλιο η επιτροπή-ντροπή της ΕΠΟ έκανε κόσκινο τους πειθαρχικούς κανονισμούς με προφανή στόχο να στείλει τον Ηρακλή στο διάολο.
Καλά τα σπάσαμε, τώρα τι κάνουμε;
Ο Χρήστος Μουτσάκης γράφει στο sday.gr:
Αυτό που συνέβη την Κυριακή στο Καυτανζόγλειο δεν μου προκάλεσε καμία, μα καμία, έκπληξη. Προσωπικά το βρήκα και φυσιολογικό. Από τον περασμένο Απρίλιο η επιτροπή-ντροπή της ΕΠΟ έκανε κόσκινο τους πειθαρχικούς κανονισμούς με προφανή στόχο να στείλει τον Ηρακλή στο διάολο, ενώ ο Σοφοκλής Πιλάβιος ακόμη χρωστάει (πέραν των άλλων) μια απάντηση για τον αν είναι ή όχι αρμόδιο το Διαιτητικό Δικαστήριο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ερεθιζόταν το νευρικό σύστημα ακόμα και του πιο άνευρου ανθρώπου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρώ φυσιολογικά όσα συνέβησαν στο Καυτανζόγλειο. Η Ομοσπονδία εξευτέλισε τον Ηρακλή και στην πρώτη ευκαιρία ο κόσμος του τα έσπασε. Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, δεν επικροτώ τέτοιες συμπεριφορές για δύο λόγους. Πρώτον επειδή η βία δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα και δεύτερον διότι συνήθως γίνονται αιτία για να χάσεις το δίκιο σου.
Και στην περίπτωση του Ηρακλή, το δίκιο του έχει αναγνωριστεί από το σύνολο του νομικού κόσμου και την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Στο ερώτημα «αν υπάρξουν κι άλλα παρόμοια γεγονότα στη συνέχεια;», δεν απαιτούνται μαντικές ικανότητες για να βρεις την απάντηση. Θα υπάρξουν. Με μικρότερη ή (και ίσως) μεγαλύτερη ένταση. Όσο αργεί να βρεθεί το έναυσμα που θα δώσει προοπτική και στόχο στην ομάδα και τον κόσμο, ο κόσμος του Ηρακλή θα είναι εξαρτημένος από το θυμό του για όσα συνέβησαν το καλοκαίρι.
Η προοπτική και ο στόχος είναι απαραίτητα για να αποκολληθεί ο Ηρακλής και ο κόσμος του από το χθες και μπορέσουν να δουν και να δημιουργήσουν την επόμενη μέρα. Το έναυσμα στην προκειμένη περίπτωση είναι η απόκτηση ενός ΑΦΜ που θα βάλει τον Ηρακλή στη Football League. Αυτή είναι η απάντηση στο «τι κάνουμε από εδώ και πέρα». Μερίδα του κόσμου (όχι απαραίτητα μόνο του Ηρακλή) θεωρούν μέχρι και ντροπή την αλλαγή φορολογικών στοιχείων μιας ομάδας.
Χωρίς, ωστόσο, να εξηγείται επαρκώς από μέρους τους γιατί είναι ντροπή. Αν συμβεί χωρίς να δημιουργεί αντιδράσεις σε κάποια από τις δύο συνεργαζόμενες πλευρές, τότε ποια η ντροπή; Ο Ηρακλής δεν είναι η πρώτη ομάδα που θα αλλάξει ΑΦΜ (εφόσον το αλλάξει), θα γίνει όμως η πρώτη από μια σειρά ομάδες που στο κοντινό μέλλον θα υποχρεωθούν να αλλάξουν ΑΦΜ για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Οι επαφές των ανθρώπων που διοικούν σήμερα το Ηρακλή με την ομάδα της οποίας συζητιέται να πάρει τον ΑΦΜ βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όταν στην Επανομή το έχουν τύμπανο και στη Μίκρα κρυφό καμάρι. Ανάμεσα στο «κάνω συζητήσεις», και το «τελειώνω τη δουλειά», ωστόσο, υπάρχει μια απόσταση.
Στην περίπτωση του Ηρακλή αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η δουλειά γίνεται από ερασιτέχνες που ενδιαφέρονται για την ομάδα τους και όχι από επαγγελματίες που ξέρουν να τελειώνουν τις δουλειές. Γι' αυτό και υπάρχει η καθυστέρηση στη σύναψη της συμφωνίας που θα δώσει ζωή στον Ηρακλή. Η αγάπη για μια ομάδα είναι σημαντική, αλλά σε διοικητικό επίπεδο τις περισσότερες φορές δεν αρκεί. Και στον Ηρακλής στο όνομα της αγάπης έχουν γίνει τα μεγαλύτερα σφάλματα και εγκλήματα.
Ο ΑΦΜ θα είναι η αλλαγή στη σελίδα της ιστορίας του που ψάχνει ο Ηρακλή, αλλά παράλληλα θα πρέπει να αποτελέσει και την αρχή για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο διοικείται ο σύλλογος. Διοικητικά ο Ηρακλής είναι η ομάδα που ο καθένας κάνει ότι θέλει, νομίζοντας ότι αυτό είναι το σωστό και ότι αυτό θα βοηθήσει την ομάδα. Το μοντέλο δοκιμάστηκε και απέτυχε… Ο Ηρακλής έχει ανάγκη από έναν διοικητικό ηγέτη. Έναν άνθρωπο που να ξέρει τι κάνει και ποιο λόγο το κάνει.
Έναν άνθρωπο που κάθε του κίνηση θα αποφέρει οφέλη στον Ηρακλή. Έναν άνθρωπο τον οποίο θα εμπιστευτούν όλοι για να οδηγήσει το σύλλογο στην επόμενη μέρα. Γιατί από μόνος του ο ΑΦΜ δεν φτάνει. Θέλει και κάποιον ικανό παράγοντα για να αξιοποιήσει την ευκαιρία που υπάρχει μπροστά για τον «Γηραιό». Αν στον Ηρακλή βρουν αυτό τον άνθρωπο, τότε ο συνδυασμός του ικανού παράγοντα με τον ΑΦΜ που θα φέρει την ομάδα σε απόσταση αναπνοής από τη Σούπερ Λίγκα και ξεχρεωμένη, ίσως μετά από μερικά χρόνια να κάνει τον (άδικο από κάθε άποψη) υποβιβασμό του Ηρακλή να μοιάζει με ευλογία.
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: