Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

«Χρειάζεται αξιοπιστία στο ελληνικό ποδόσφαιρο!»

Καθοδική πορεία ακολουθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο σύμφωνα με τον Νίκο Νταμπίζα ο οποίος αναφέρθηκε στο τι πρέπει να αλλάξει για να έρθουν καλύτερες μέρες, ενώ παράλληλα μίλησε για το φετινό πρωτάθλημα και το ποιες ομάδες βλέπει ως φαβορί.
«Χρειάζεται αξιοπιστία στο ελληνικό ποδόσφαιρο!»
Αποσπασματικά η συνέντευξη του βετεράνου ποδοσφαιριστή που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στην εφημερίδα ''Ιn Press'':
Μετά από μια τεράστια καριέρα θα ήθελα να μου πείτε πως σχεδιάζετε το μέλλον σας από δω και πέρα. Σκέφτεστε να ασχοληθείτε με την προπονητική;

Όπως προείπα στο ποδόσφαιρο είναι δύσκολο να κάνεις πλάνα, δεν υπάρχει μια στερεή βάση. Γενικότερα δεν έβαζα στόχους στην επαγγελματική μου καριέρα και δεν μετανιώνω για τίποτα θετικό ή αρνητικό. Τώρα το τι θα κάνω είναι αβέβαιο ακόμα. Παρακολούθησα πρόσφατα κάποια σεμινάρια προπονητικής στον Πειραιά, οπότε θα ήθελα να ασχοληθώ ως προπονητής.

Φεύγετε πικραμένος ή ευτυχισμένος από το χώρο του ποδοσφαίρου;

Φεύγω ευτυχισμένος και προνομιούχος. Σε όλα αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας αποκόμισα μόνο θετικά πράγματα για αυτό και όπως είπα φεύγω πάρα πολύ ευτυχισμένος.

Πως βλέπετε το ελληνικό πρωτάθλημα σε σχέση με τα ξένα;

Δεν θα πω κάτι διαφορετικό από αυτά που ήδη ξέρουμε όλοι. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να μπει ένας πάτος στο πηγάδι που υπάρχει. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ακολουθεί μια καθοδική πορεία και θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα και πράγματα για να δούμε καλύτερες μέρες. Έτσι θα υπάρξει βελτίωση πιστεύω.

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στη καριέρα σας και ποια στιγμή θα θέλατε να διαγράψετε μια για πάντα;

Το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν η απόλυτη τιμή για εμένα. Ωστόσο ήταν μόνο μια στιγμή. Για μένα σημαντική ήταν όλη μου η πορεία αυτά τα 22 χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο που είχε όμορφες αλλά και άσχημες στιγμές. Ωστόσο, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν για μένα κάτι πέρα από κάθε φαντασία!

Ποιος άνθρωπος ήταν αυτός που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο και ποιος ήταν αυτός που σας στήριξε πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια;

Ανέκαθεν ήμουν ανεξάρτητο και αυθόρμητο άτομο και πάντοτε χειριζόμουν μόνος μου κάθε κατάσταση. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που με βοήθησαν και έβαλαν το λιθαράκι τους για την καριέρα που ακολούθησα και έκανα, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος για να μου δώσει ώθηση.

Με τα όσα έχετε δει μέχρι σήμερα, ποια ομάδα νομίζετε πως είναι αυτή τη στιγμή φαβορί για τον τίτλο;

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός μονοπωλούν το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και έτσι και φέτος πιστεύω πως μια από τις δύο ομάδες θα κατακτήσει τον τίτλο. Η «ψαλίδα» τους από τις υπόλοιπες ομάδες είναι πολύ μεγάλη και δυστυχώς αυτό δεν είναι καλό, γιατί δεν υπάρχει το απρόβλεπτο. Το απρόβλεπτο το αγαπά ο κόσμος γιατί δίνει μια διαφορετική ομορφιά. Μπορεί κάποιες φορές να είναι άδικο, αλλά συνάμα είναι πολύ όμορφο και καλό θα ήταν να υπήρχε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ποια ομάδα σας έχει εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής θετικά και ποια αρνητικά;

Δεν υπάρχει κάποια μεγάλη έκπληξη. Θετικά με έχει εντυπωσιάσει ο Ατρόμητος καθώς αποδεικνύει πως είναι μια καλά δουλεμένη ομάδα, με δεμένο σύνολο που κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια από τον κορμό έως τον προπονητή και την διοίκηση. Αρνητικά βλέπω τον Άρη, καθώς με το σύνολο που διαθέτει προέβλεπα να τα πάει καλύτερα.

Ο κόσμος έχει φύγει τα τελευταία χρόνια από τα γήπεδα τι πρέπει να γίνει για να επιστρέψει;

Ο κόσμος μπορεί να μην πηγαίνει στα γήπεδα, ωστόσο αγαπά το ποδόσφαιρο. Το βλέπουμε στο ότι πάντα βλέπει μπάλα στην τηλεόραση, διαβάζει εφημερίδες, μιλάει για ποδοσφαιρικά θέματα στις καφετέριες. Για να επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα λοιπόν χρειάζεται αξιοπιστία. Να μπει μια τελεία στην αναξιοπιστία που υπάρχει και να μην κοιτάει καθένας το συμφέρον του. Πρέπει να υπάρξει ένα fair play θεμιτό και όχι με άλλους τρόπους. Να υπάρξει συναγωνισμός θεμιτός για να μπορεί να ανέβει κλίμακα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να ξεκινήσετε από την αρχή την καριέρα σας, τι διαφορετικό θα κάνατε;

Δεν θα άλλαζα κάτι είμαι γεμάτος! Υπήρξαν στιγμές καλές και κακές, ευκαιρίες που άρπαξα και άλλες που έχασα, ωστόσο δεν θα άλλαζα τίποτα είμαι ευχαριστημένος με όλα.

Το 2004 ήσασταν μέλος της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, πιστεύεται πως μπορεί να ξανακάνει κάτι τέτοιο η εθνική;

Ούτε κατά διάνοια! Αυτό που καταφέραμε ήταν κάτι ανεπανάληπτο και μοναδικό. Το πιο σημαντικό είναι από τότε πως σταθεροποιηθήκαμε και κάνουμε καλές πορείες. Πρέπέι να αισθανόμαστε προνομιούχοι που καταφέραμε να κάνουμε την εθνική ομάδα τόσο γνωστή παγκοσμίως και να την έχουμε σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα.

Πως είδατε την μέχρι τώρα πορεία της «γαλανόλευκης» στα προκριματικά και τι πιστεύεται πως μπορεί να καταφέρει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το ερχόμενο καλοκαίρι;

Είναι επιτυχία και μόνο ότι θα βρεθούμε σε ακόμα ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν θα μπορέσουν τα παιδιά να διακριθούν. Κέρδος θα είναι να περάσουν και τον πρώτο γύρο και ότι βγει από εκεί και πέρα.

Η Ελλάδα διαθέτει πολλά ταλέντα, ωστόσο τα περισσότερα μένουν στην αφάνεια. Τι πρέπει να γίνει για να «εξάγουμε» πιο πολλούς ποδοσφαιριστές;

Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης των παικτών και του περιβάλλοντος που βρίσκεται γύρω τους. Πρέπει να κινούνται πιο επαγγελματικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που χάνονται τα ταλέντα είναι ο τρόπος που διαχειρίζονται οι ίδιοι το ταλέντο τους και η μη ορθή σκέψη τους. Αν ο καθένας έχει σωστή σκέψη και την αξιοποιήσει θετικά τότε σίγουρα δεν θα χαθεί.

Στον πολιτικό τομέα τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Τι πρέπει να συμβεί για να δούμε καλύτερες μέρες;

Αυτό που γίνεται στον πολιτικό τομέα δεν βαραίνει μόνο τους πολιτικούς που κυβερνάνε αλλά και εμάς τους ίδιους, μιας και εμείς τους ψηφίσαμε και τους επιλέξαμε. Δεν είναι άνθρωποι που ήρθαν από το φεγγάρι, είναι δικοί μας άνθρωποι ίσως φίλοι, συγγενείς που εκλέχτηκαν από εμάς. Όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι στα όσα τραβάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και για να δούμε καλύτερες μέρες θα πρέπει να αναλάβουν άνθρωποι που θα νοιάζονται μονάχα για το καλό της πατρίδας μας. Πρέπει να γίνει μια ολική αλλαγή στη πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: