Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

"Είναι στημένο, οέο είναι στημένο!" (ΒΙΝΤΕΟ)

Το τελευταίο αιώνιο ντέρμπι όπου οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έγιναν... ένα. Πέτρες, τούβλα, ''γκρέμισμα'' επόπτη, κυνηγητό τηλεοπτικού συνεργείου και άλλα ευτράπελα σε έναν αγώνα που έληξε στο 120'!
"Είναι στημένο, οέο είναι στημένο!" (ΒΙΝΤΕΟ)
Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα θυμίζει έντονα μέρες '89-'90, όταν για τελευταία φορά είδαμε κόμματα να τα βρίσκουν μεταξύ τους δημιουργώντας Κυβέρνηση συνεργασίας. Κατά διαβολική σύμπτωση, εκείνη την σεζόν ήταν και η τελευταία φορά που οι δύο μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου έγιναν... ένα. Για την ακρίβεια οι οπαδοί τους!
Τέλη Φλεβάρη 1990 και στο παλιό στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Περίπου 30.000 οπαδοί και των δύο ομάδων έχουν κατακλύσει τις κερκίδες, και με τις φωνές τους και πάθος τους που ξεχειλίζει, έχουν δημιουργήσει μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Το πρώτο ημίχρονο κυλάει χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, με τους δύο μονομάχους να πηγαίνουν στα αποδυτήρια ισόπαλοι χωρίς σκορ. Κανείς εκείνη την στιγμή δεν φανταζόταν το τι επρόκειτο να ακολουθήσει στο δεύτερο μέρος το οποίο διήρκεσε... 75 λεπτά.
Ο Νικοπολίδης σημάδι των οπαδών του Ολυμπιακού!
Λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού πηγαίνει να υπερασπιστεί την εστία μπροστά από την Θύρα 7. Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού που είναι σε ανοικτή κόντρα με τον πρόεδρο του συλλόγου Αργύρη Σαλιαρέλη, αποφασίζουν να κάνουν "ανακαίνιση" στην τσιμεντένια κερκίδα που τους φιλοξενούσε.
Δεκάδες πέτρες και τούβλα άρχισαν να εκτοξεύονταν προς το τέρμα των πρασίνων. Κάτω από τα δοκάρια, άρχιζε ένα εφιαλτικό απόγευμα για τον 19χρονο τερματοφύλακα από την Άρτα που έκανε μόλις την δεύτερη εμφάνιση στην καριέρα του με την πράσινη φανέλα (σ.σ. η πρώτη ήταν στο Βικελίδης με τον Αρη μία εβδομάδα νωρίτερα).
Το όνομά του; Αντώνης Νικοπολίδης, ο μετέπειτα αρχηγός του Ολυμπιακού που γνώρισε την αποθέωση με την ερυθρόλευκη φανέλα από οπαδούς που εκείνη την ημέρα σημάδευαν το κεφάλι του με κομμάτια από τσιμέντο!
Με σχετική καθυστέρηση το δεύτερο ημίχρονο ξεκινάει και στο 48’ ο Γιάννης Καλλιτζάκης δίνει το προβάδισμα στους πράσινους βάζοντας "φωτιά" στο πέταλο που βρίσκονται οι οπαδοί της ομάδας. Οι ερυθρόλευκοι όμως απαντούν άμεσα και φτάνουν στην ισοφάριση με τον Λάγιος Ντέταρι (50') και το Καραϊσκάκη συνεχίζει να "φλέγεται", αυτή τη φορά από τις εκδηλώσεις των οπαδών του Ολυμπιακού.
Η φάση που έβαλε... μπουρλότο
Με το σκορ 1-1, φτάνουμε στο 61' με τον Σπύρο Μαραγκό να δοκιμάζει μια βολίδα έξω από την περιοχή. Η μπάλα τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι και χτυπάει στο έδαφος, οι παίκτες συνεχίζουν το παιχνίδι αλλά ο επόπτης Καμινάρης φεύγει για τη σέντρα. Γκολ, 1-2 και... κόλαση!
O Θόδωρος Παχατουρίδης πηγαίνει σφαίρα πάνω στον Καμινάρη και τον "γκρεμίζει". Παίκτες, αναπληρωματικοί, τεχνικά επιτελεία, παράγοντες των δύο ομάδων γίνονται ένα κουβάρι με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Αργύρης Σαλιαρέλης, έχει πάρει στο κυνήγι συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης που μετέδιδε το ματς!
Μέσα στον κακό χαμό, ένα από τα αντικείμενα που πετούσαν οι ερυθρόλευκοι οπαδοί βρίσκει τον στόχο του, τον Αντώνη Νικοπολίδη! Ο νεαρός γκολκίπερ δεν μπορεί να συνεχίσει, ο διαιτητής πάει στα αποδυτήρια και κανείς δεν γνωρίζει αν το παιχνίδι θα συνεχιστεί.
Σκόραρε το... τούβλο!
Πέρασαν περίπου 30 λεπτά για επιστρέψει το διαιτητικό τρίο και να συνεχιστεί το παιχνίδι με την ισοφάριση του Γιώτη Τσαλουχίδη στο 82'. Ο Παναθηναϊκός όμως θα πάρει πολύ γρήγορα ξανά το προβάδισμα με τον Κώστα Αντωνίου στο 85' (2-3).
Ωστόσο δεν πέρασαν παρά μόνο τρία λεπτά για να ισοφαρίσει για τον Ολυμπιακό ένα... τούβλο! Οχι προς Θεόυ δεν χαρακτηρίζουμε έτσι τον σκόρερ, τον Στράτο Αποστολάκη. Απλά το συρτό σουτ το οποίο δοκίμασε κατευθυνόταν στην αγκαλιά του Γιώργου Αμπαδιωτάκη. Όμως λίγο πριν καταλήξει στα χέρια του πράσινου πορτιέρο, χτύπησε σε ένα τούβλο- από τα πολλά που είχαν πέσει στο χορτάρι- πήρε ύψος και πέρασε πάνω από τον πεσμένο τερματοφύλακα καταλήγοντας στα δίχτυα, 3-3!
"Είναι στημένο, οέο είναι στημένο!"
Με τα γκολ να πέφτουν βροχή, τις δύο άμυνες να είναι αρκετά χαλαρές και το σκορ συνέχεια να καταλήγει ισόπαλο, έρχεται η ιστορική στιγμή που οι δύο κερκίδες θα γίνουν μία. Από την μία μεριά οι φίλοι του Ολυμπιακού ρωτούσαν "Είναι στημένο;" και από την άλλη η απάντηση των Παναθηναϊκών: "Ναι!".... Και στη συνέχεια όλο το γήπεδο να σείεται: "Είναι στημένο, οέο είναι στημένο"!
Για αρκετά λεπτά το Καραϊσκάκης έγινε ο τόπος της συνεργασίας των οπαδών των δύο αιωνίων αντιπάλων! Κάτι που σήμερα φαντάζει ανήκουστο ή ανέκδοτο, γινόταν πραγματικότητα το απόγευμα της 25η Φλεβάρη του 1990. Οι παίκτες των δύο ομάδων συνέχιζαν... σαστισμένοι να παίζουν ποδόσφαιρο έχοντας απέναντί τους 30.000 ενωμένους κόκκινους και πράσινους φιλάθλους.
Μέσα σε αυτό το περίεργο κλίμα, μπήκαμε και στο τέλος των καθυστερήσεων. Μην ρωτάτε για ακριβή λεπτά, ο αστικός μύθος θέλει να είχαμε φτάσει κάπου στο 120' υπολογίζοντας και την διακοπή. Είναι η στιγμή που ο Παναθηναϊκός εκδηλώνει επίθεση με 6 παίκτες του Ολυμπιακού να... κοιτάνε τις προσπάθειες των αντιπάλων.
Είπαμε και πιο πάνω, οι άμυνες είχαν χαλαρώσει, ο Σαμαράς βρέθηκε εύκολα απέναντι από τον Ταληκριάδη και 3-4 στο φινάλε! Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξέχασαν το "στημένο" και πανηγύριζαν τη μεγάλη νίκη, οι φίλοι του Ολυμπιακού κινήθηκαν εναντίον τους και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία που τους ανέκοψε και κάπως έτσι τελείωσε ένα ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία των αιώνιων αναμετρήσεων...
Το βίντεο με τα 7 γκολ: 


Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-4 | 1989/90 by sxplVII


Η ταυτότητα του ντέρμπι
Ημερομηνία: Κυριακή 25/2/1990
Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης
Εισιτήρια: 27.172
Διαιτητής: Γεράσιμος Γερμανάκος
Οι συνθέσεις:
Ολυμπιακός (Ιμρε Κόμορα): Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Αποστολάκης, Αλεξίου, Καραταϊδης, Κωφίδης, Μαυρομάτης (45' Σαββίδης), Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Χαντζίδης (70' Δρακόπουλος), Ντέταρι
Παναθηναϊκός (Κρίστο Μπόνεφ): Νικοπολίδης (65' Αμπαδιωτάκης), Γεωργαμλής, Καλιτζάκης, Κουρμπανάς, Χατζηαθανασίου, Κόλεφ (72' Γεωργακόπουλος), Μαραγκός, Αντωνίου, Σαραβάκος, Σαμαράς, Βαζέχα.
Σκόρερ: 50' Ντέταρι, 82' Τσαλουχίδης, 88' Αποστολάκης - 48' Καλιτζάκης, 61' Μαραγκός, 85' Αντωνίου, 90'+ Σαμαράς
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: