Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Από τον Ντουμιτράκε στον Χάτζι (BINTEO)

Πριν από το θαύμα του Euro 2004, αν γινόταν ένα γκάλοπ για την καλύτερη Εθνική Ελλάδας όλων των εποχών, η απάντηση που θα έδινε η πλειονότητα των ερωτηθέντων θα ήταν μία: "Η ομάδα του ‘70 που παραλίγο να πάει στο Μουντιάλ του Μεξικού".
Από τον Ντουμιτράκε στον Χάτζι (BINTEO)
Πράγματι, εκείνη η πλούσια σε ταλέντο Εθνική είχε μείνει στην ιστορία επειδή ήταν η πρώτη που είχε φτάσει τόσο κοντά σε μία μεγάλη πρόκριση, αλλά τη… χάρισε (δίχως υπερβολή) στη Ρουμανία.

Σαράντα και πλέον χρόνια έχουν περάσει, αλλά όλοι μιλούν για καθαρή αυτοκτονία. Την παραμονή του πρώτου ματς με τους Ρουμάνους, άλλωστε, έλαβε χώρα το περιστατικό που, για πολλούς, έκρινε τον όμιλο. Ο Μίμης Δομάζος υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα (για ορισμένους ασήμαντο, σύμφωνα με άλλους σοβαρότατο), με συνέπεια ο προπονητής, Νταν Γεωργιάδης, να τον αποκλείσει από την αποστολή.
Η απουσία του “στρατηγού” κόστισε αγωνιστικά στην Εθνική, αν και η αλήθεια είναι ότι και νη άμυνα δεν βρέθηκε σε καλή μέρα. Ο σπουδαίος επιθετικών των Ρουμάνων, Φλορέα Ντουμιτράκε, μας τιμώρησε δύο φορές και το 2-2 σκοτείνιασε το όνειρο της συμμετοχής στο Μουντιάλ.

Ωστόσο, ελπίδες για πρόκριση υπήρχαν μέχρι το τελευταίο ματς του ομίλου, το οποίο διεξήχθη στο Βουκουρέστι… σχεδόν σαν σήμερα, στις 16 Νοεμβρίου 1969. Η Ελλάδα χρειαζόταν μόνο νίκη για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο και αυτήν τη φορά είχε στη σύνθεσή της και τον Δομάζο (ο Γεωργιάδης είχε αντικαταστεί λίγους μήνες νωρίτερα από τον Λάκη Πετρόπουλο).
Ο "στρατηγός" πέτυχε το γκολ με το οποίο ισοφαρίσαμε σε 1-1 στο 50’, αλλά στα 40 λεπτά που απέμειναν δεν κατορθώσαμε να φτάσουμε σε μία δεύτερη επιτυχία ώστε να φτάσουμε στην πρόκριση.
Τα φιλμ των αγώνων:

16/4/1969, Ελλάδα - Ρουμανία 2-2
(51’ Σιδέρης, 60’ Δέδες - 54’, 66’ Ντουμιτράκε)


Ελλάδα (Νταν Γεωργιάδης): Τ. Οικονομόπουλος, Καμάρας, Ζαντέρογλου (46’ Κρεμμύδας), Μπαλλόπουλος, Γκαϊτατζής, Καραφέσκος (71’ Γιούτσος), Χάιτας, Δέδες, Σιδέρης, Παπαϊωάννου, Μποτίνος.
Ρουμανία (Άνγκελο Νικολέσκου): Ραντουκάνου, Σατμαρτεάνου, Μποκ, Κόε, Ντελεάνου, Γκέργκελι, Ντίνου, Ντεμπρόφσκι, Ιονέσκου, Ντουμιτράκε, Λουτσέσκου.

16/11/1969, Ρουμανία - Ελλάδα 1-1
(37’ Ντεμπρόφσκι - 50’ Δομάζος)


Ρουμανία (Άνγκελο Νικολέσκου): Ραντουκάνου, Σατμαρτεάνου, Χαλμαγκεάνου, Κόε, Ντελεάνου, Ντίνου, Νουνβάιλερ, Ντεμπρόφσκι, Ντόμπριν (80’ Γκέργκελι), Ντουμιτράκε, Λουτσέσκου.

Ελλάδα (Λάκης Πετρόπουλος): Τ. Οικονομόπουλος, Γκαϊτατζής, Καμάρας, Σπυρίδων, Δημητρίου, Δομάζος, Χάιτας, Ελευθεράκης, Σιδέρης (71’ Δέδες), Παπαϊωάννου, Κούδας (46’ Μποτίνος).

Μουντιάλ '90: Τους βλέπαμε… με το κιάλι!

Για να ξαναβρεθεί η Ρουμανία σε τελική φάση Μουντιάλ χρειάστηκε να περιμένει δύο πράγματα. Να περάσει μια 20ετία και… να κληρωθούν ξανά με την Εθνική μας! Οι δρόμοι μας ξανασυναντήθηκαν στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990, μόνο που τότε ήμασταν το πιο… χαμηλό εμπόδιο που είχαν να περάσουν οι “Καρπάθιας”, οι οποίοι με ηγέτη τον μεγάλο Γκεόργκι Χάτζι διέθεταν ίσως την καλύτερη ομάδα της ιστορίας τους.

Μάλιστα, στο πρώτο ματς οι Ρουμάνοι έκαναν πλάκα στην Εθνική μας, η οποία δεν δημιούργησε ούτε μισή ευκαιρία και μάλλον έμεινε ευχαριστημένη που έχασε μόνο με 3-0. Η αποκαρδιωτική εμφάνιση στο Βουκουρέστι αποτέλεσε και το κύκνειο άλμα του Μίλτου Παπαποστόλου στον πάγκο, μια και η ΕΠΟ αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του. Έτσι, στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, πέντε μήνες αργότερα, στον πάγκο της Εθνικής καθόταν πια ο Αντώνης Γεωργιάδης, ο οποίος παρουσίασε μία σαφώς βελτιωμένη ομάδα, η οποία όμως δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το 0-0 λόγω ατυχίας και διαιτησίας. Και να νικούσαμε, όμως, ουσιαστικές ελπίδες πρόκρισης δεν είχαμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τερματοφύλακας της Ρουμανίας και στα δύο ματς ήταν ο Σίλβιου Λουνγκ, του οποίου ο 22χρονος γιος που επίσης ονομάζεται Σίλβιου, ενδέχεται να βρεθεί απόψε απέναντι στους διεθνείς μας. Στο 0-0 της Αθήνας, εξάλλου, ντεμπούταρε με τους “Καρπάθιας” ο μετέπειτα γνωστός μας, Ίλιε Ντουμιτρέσκου. Από την Ελλάδα και συγκεκριμένα τον Πανιώνιο, πέρασε αργότερα και ο προπονητής, Έμεριχ Γένεϊ.

Η Ρουμανία τερμάτισε 1η στον όμιλο με 9 βαθμούς και η Ελλάδα 3η με 4.

Τα φιλμ των αγώνων:

2/11/1988, Ρουμανία - Ελλάδα 3-0
(26’ Ματέουτς, 40’ Χάτζι, 84’ Σαμπάου)


Ρουμανία (Έμεριχ Γένεϊ): Λουνγκ, Γιοβάν, Αντόνε, Ροτάριου, Ματέουτς, Μπελοντέντιτσι, Λάκατους (78’ Βαϊσκοβίτσι), Σαμπάου (86’ Κλάιν), Καματάρου, Χάτζι, Ποπέσκου.

Ελλάδα (Μίλτος Παπαποστόλου): Ταληκριάδης, Χατζηαθανασίου, Κολομητρούσης, Μανωλάς, Μαυρίδης, Τσαλουχίδης, Σαραβάκος, Μπονόβας, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος (46’ Κούτουλας), Τσιαντάκης (69’ Νιόπλιας).

26/4/1989, Ελλάδα - Ρουμανία 0-0

Ελλάδα (Αντώνης Γεωργιάδης): Σπ. Οικονομόπουλος, Αποστολάκης, Χατζηαθανασίου, Μανωλάς, Μαυρίδης, Τσαλουχίδης, Σαραβάκος, Γ. Παπαδόπουλος (66’ Μπονόβας), Σαμαράς, Σαββίδης, Τσιαντάκης.

Ρουμανία (Έμεριχ Γένεϊ): Λουνγκ, Πετρέσκου, Κλάιν, Μπουμπέσκου, Ματέουτς, Ρέντνικ, Γιοβάν, Σαμπάου, Καματάρου (89’ Βαϊσκοβίτσι), Χάτζι, Λουπέσκου (79’ Ντουμιτρέσκου).
Τα γκολ του Ντουμιτράκε στο 2-2 του '69:


Το 3-0 του '88:


Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: