Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Οι ήρωες των ντέρμπι, που δεν έγιναν σταρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Παίκτες των «αιωνίων» που ενώ δεν ήταν μεγάλα ονόματα έγιναν οι πρωταγωνιστές στα ντέρμπι και έγραψαν ιστορία!
Οι ήρωες των ντέρμπι, που δεν έγιναν σταρ (ΒΙΝΤΕΟ)
Eκείνοι που περιμένουμε να κλέψουν την παράσταση σε ένα ντέρμπι «αιωνίων» είναι πάντα οι μεγάλοι παίκτες των ομάδων. Δηλαδή οι πιο αποδοτικοί και πιο καλοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές. Είναι αυτοί που συνήθως κλέβουν τις εντυπώσεις και με τις ενέργειές τους κερδίζουν το χειροκρότημα του κόσμου.

Στα ντέρμπι του παρελθόντος όμως υπάρχουν και παίκτες που κανείς δεν περίμενε να είναι οι καταλύτες του αποτελέσματος και έγιναν οι ήρωες της μιας βραδιάς. Μπορεί να μην έγιναν ποτέ πρώτα ονόματα ωστόσο η παρουσία τους σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό υπήρξε εξίσου σημαντική με αυτή των μεγάλων αστέρων.

Βασίλης Παπαχρήστου
Το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Παναθηναϊκό χάρισε στον Ολυμπιακό όχι μόνο τη νίκη αλλά το πρωτάθλημα. Τον Φεβρουάριο του 1987 οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι έδιναν ακόμα μία μάχη στο ΟΑΚΑ. Ενώ το σκορ βρισκόταν στο 1-1 στο 70ο λεπτό ο τότε προπονητής της ομάδας του Πειραιά, Αλκέτας Παναγούλιας πήρε τη απόφαση να αλλάξει τον Ανδρέα Μπονόβα με τον Βασίλη Παπαχρήστου. Λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα ο Γιαννιώτης χαφ με πλάσε έστειλε τη μπάλα στα «πράσινα» δίκτυα. Οι «ερυθρόλευκοι» με αυτή τη νίκη έφτασαν τη διαφορά από τους διώκτες τους στους 10 βαθμούς ουσιαστικά εξασφάλισαν τον τίτλο.



Κώστας Βαλλίδης

Την αγωνιστική περίοδο 1977-1978 ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε στη «Λεωφόρο» τον Ολυμπιακό. Όπως είχε συμβεί και στον αγώνα του α΄ γύρου πρωταγωνιστής δεν ήταν ένα όνομα επιπέδου Δομάζου ή Αντωνιάδη που έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν πλέον στην ομάδα, αλλά ένας παίκτης που είχαν αποκτήσει οι «πράσινοι» τρία χρόνια πριν από τον Αχαρναϊκό, ο Κώστας Βαλλίδης. Ήταν ένας πολύ δυναμικός ποδοσφαιριστής και αγωνιζόταν ως αριστερός εξτρέμ. Με ένα δικό του γκολ η ομάδα του «τριφυλλιού» νίκησε 1-0 στην έδρα της και παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ είχε τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του τίτλου, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον «αιώνιο» και παράλληλα διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του για κατάκτηση του πρωταθλήματος.



Ράφαελ Περόνε

Ο Ουρουγουανός μέσος αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1978 και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις αφού δεν ήταν το μεγάλο όνομα που περίμεναν οι οπαδοί των «ερυθρόλευκων». Ωστόσο εμφανίστηκε καλύτερος των προσδοκιών και εξελίχθηκε σε σημαντική μονάδα με αποκορύφωμα το ντέρμπι του β΄ γύρου. Ο Περόνε εκτέλεσε ένα φάουλ από πλάγια θέση και κατάφερε να ξεγελάσει τον Κωνσταντίνου που καθόταν κάτω από τα δοκάρια του Παναθηναϊκού. Το γκολ αυτό χάρισε μια σπουδαία νίκη στους Πειραιώτες.



Οδυσσέας Βακάλης

Βρισκόταν από πολύ μικρή ηλικία στον Παναθηναϊκό όμως οι «πράσινοι» τον έδιναν δανεικό σε μικρότερες ομάδες όπως στα Τρίκαλα τον Ατρόμητο. Έπειτα επέστρεψε στην ομάδα του «τριφυλλιού» και έβαλε την προσωπική του σφραγίδα σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 1976 οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ανοίξει το σκορ με πέναλτι στο 86΄στο «Γ. Καραϊσκάκης» όμως οι «πράσινοι» απάντησαν μόλις δύο λεπτά αργότερα. Ο Οδυσσέας Βακάλης σούταρε μέσα από την περιοχή και ο Γκλέζος προσπάθησε να διώξει τη μπάλα όμως αυτή άλλαξε πορεία και ξεγέλασε τον Πουπάκη που καθόταν στο τέρμα. Αυτή η ισοπαλία ήταν αρκετή για να χαρίσει στην ομάδα του «τριφυλλιού» το πρωτάθλημα στο τέλος της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βακάλης σκόραρε και στον τελικό του Κυπέλλου και χάρισε στην ομάδα του το νταμπλ.
Χρήστος Γιαννακούλας

Σε μοιραίο παίκτη του αγώνα των «αιωνίων» εξελίχθηκε τον Οκτώβριο του 1977 ο Χρήστος Γιαννακούλας. Στην έδρα του Ολυμπιακού ο αγώνας ήταν 1-1 ως το 86' και τότε ο ταλαντούχος μέσος έφυγε σε αντεπίθεση από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ και κατάφερε να σκοράρει με πλασέ. Όμως οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτυρήθηκαν ότι το γκολ είχε σημειωθεί από αντικανονική θέση και επιτέθηκαν στον διαιτητή Τριτσώνη ο οποίος έφυγε γρήγορα για να γλιτώσει. Αυτό σήμανε και τη διακοπή του παιχνιδιού σε εκείνο το σημείο όμως στο φύλλο αγώνα όμως γράφτηκε ότι τελείωσε κανονικά. Με πρωταγωνιστή τον Γιαννακούλα που σημείωσε το νικητήριο τέρμα.
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: