Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Απροστάτευτο αφήνει το διαιτητή του ντέρμπι η ΚΕΔ με τις παλινωδίες της!!

Η κοντόφθαλμη πολιτική Βασάρα εξαφάνισε τις εναλλακτικές επιλογές και ο ορισμός της Πέμπτης περιορίζεται δραματικά. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαϊδης.
Απροστάτευτο αφήνει το διαιτητή του ντέρμπι η ΚΕΔ με τις παλινωδίες της
Η συζήτηση για τον διαιτητή του ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός άρχισε από την προηγούμενη εβδομάδα, προτού καλά καλά γίνει οποιαδήποτε αγωνιστική ανάλυση. Μπορεί να αποτελεί δείγμα μιας ελληνικής νοοτροπίας που διυλίζει τον κώνωπα, αλλά δικαιολογείται από το γεγονός ότι η διαιτησία στη χώρα μας αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα και η καχυποψία των φιλάθλων είναι εν μέρει αιτιολογημένη.
Τρία ονόματα διεθνών έπεσαν στο τραπέζι: Τάσος Κάκος, Θανάσης Γιάχος και Σταύρος Τριτσώνης. Η στήλη είχε γράψει ότι επικρατέστερος είναι ο Κερκυραίος ρέφερι, όμως σύντομα προέκυψε πρόβλημα, καθώς ο Βασάρας είχε επιλέξει ως τέταρτο τον Κάκο στον αγώνα Παναθηναϊκός - ΑΕΚ. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό αποτελεί κώλυμα για τη συμμετοχή του στο ντέρμπι των «αιωνίων», αφού δεν επιτρέπεται σε ένα ρέφερι να διευθύνει τα παιχνίδια μιας ομάδας επί δύο συνεχόμενες αγωνιστικές.
Αν τελικά αποδειχτεί ότι ο Κάκος δεν μπορεί να σφυρίξει στο ντέρμπι, τότε υποχρεωτικά η ΚΕΔ θα προχωρήσει στην επιλογή ενός εκ των Γιάχου - Τριτσώνη. Το κακό είναι ότι τον Γιάχο δεν τον θέλει ο Παναθηναϊκός γιατί θεωρεί πως είναι ακόμα ανώριμος για ένα τόσο μεγάλο ματς, ενώ τον Τριτσώνη δεν τον θέλει ο Ολυμπιακός γιατί είχε διοριστεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί προεδρίας Αγγελου Φιλιππίδη.
Θα αναρωτηθεί κανείς: Δεν υπάρχουν άλλοι διαιτητές; Δυστυχώς όχι! Ο Ηλίας Σπάθας και ο Τάσος Σιδηρόπουλος σφύριξαν την προηγούμενη αγωνιστική στους αγώνες Παναθηναϊκός - ΑΕΚ και Αρης - Ολυμπιακός αντίστοιχα, οπότε αποκλείονται βάσει του κανονισμού. Ο Πέτρος Κωνσταντινέας και ο Μιχάλης Κουκουλάκης βρίσκονται σε διαθεσιμότητα λόγω των σφαλμάτων στις αναμετρήσεις ΑΕΚ - Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός αντίστοιχα.
Το γεγονός ότι ο Βασάρας όριζε βήμα προς βήμα για την κάθε αγωνιστική χωρίς να σκέφτεται το μέλλον, δηλαδή το επερχόμενο ντέρμπι, αποδεικνύει την προχειρότητα των επιλογών του αφεντικού της διαιτησίας. Θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να προβλέψει αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσει ομαλές συνθήκες για πολλές εναλλακτικές επιλογές προσώπων. Με την τακτική του δημιουργεί εντάσεις και αμφισβητήσεις πριν καν φτάσουμε στην προσεχή Πέμπτη, ημέρα ορισμού της διαιτητικής τετράδας.
Η εμπλοκή για το διαιτητή της αναμέτρησης που συγκινεί φιλάθλους και έξω από τα ελληνικά σύνορα, αποτελεί περίτρανη απόδειξη τον όσων υποστηρίζει η στήλη εδώ και πολλά χρόνια. Η διαδικασία που ακολουθεί η ΕΠΟ στο θέμα της ΚΕΔ είναι εξαρχής λαθεμένη. Επιμένουμε ότι ο αρχιδιαιτητής πρέπει να εκλέγεται από τους συναδέλφους του και όχι να διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η αξιοπιστία των διαδικασιών, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν. Ούτε ο Βασάρας ούτε κανείς άλλος μπορεί να έχει το αλάθητο του πάπα. Είναι προτιμότερη μια προεπιλογή διαιτητών και στη συνέχεια κλήρωση. Ισως μάλιστα να αποτελεί και τη μοναδική.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: