Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στο μικροσκόπιο των στημένων 17 ομάδες!!

Οι αποκαλύψεις για τους ύποπτους αγώνες στο σκάνδαλο "scommessopoli" συνεχίζονται. Μάλιστα, η "Gazzetta dello Sport" αποκάλυψε ότι ο αθλητικός εισαγγελέας Στέφανο Παλάτσι ετοιμάζει ήδη διώξεις για 17 ομάδες!

Στο μικροσκόπιο των στημένων 17 ομάδες!
Πέντε από αυτές ανήκουν στη Σέριε Α (σ.σ. Νάπολι, Λέτσε και οι τρεις νεοφώτιστες Αταλάντα, Σιένα, Νοβάρα) και 12 στη Β' Κατηγορία (Μπρέσια, Σαμπντόρια, Μπάρι, Ασκολι, Εμπολι, Πάντοβα, Ρετζίνα, Πεσκάρα, Αλμπινολέφε, Γκροσέτο, Τσιταντέλα, Σασουόλο). Πίσω από τις αποκαλύψεις βρίσκονται οι μαρτυρίες του Γουίλσον Περουμάλ (φωτό - δεξιά).
Μπορεί να έχει καταδικαστεί στη Φινλανδία για στήσιμο αγώνων, αλλά οι πληροφορίες του αποδείχθηκαν κομβικές για την έρευνα.
Ο Περουμάλ, που δρούσε στη Σιγκαπούρη, ανέφερε ότι πέντε αγώνες της Σέριε Α την περασμένη περίοδο είναι «ύποπτοι». Εκτός από τους αγώνες της Μπρέσια (σ.σ. Μπρέσια-Μπάρι 2-0 στις 6/2/2011 και Μπρέσια-Λέτσε 2-2 στις 17/2/2011) κι άλλους τόσους της Σαμπντόρια (σ.σ. Νάπολι-Σαμπντόρια 4-0 στις 30/1/2011 και Κιέβο-Σαμπντόρια 0-0 στις 3/4/2011), ο Περουμάλ αναφέρθηκε και στην αναμέτρηση Λέτσε-Λάτσιο 2-4 στις 22/5/2011.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι 16 αγώνες της Σέριε Β τις δύο σεζόν 2009-2010 και 2010-2011 θα πρέπει να ερευνηθούν ενδελεχώς.
Ένα σπάνιο παράδειγμα τιμιότητας
O Σιμόνε Φαρίνα είναι ο θετικός πρωταγωνιστής στο νέο σκάνδαλο. Ο 29χρονος αμυντικός της Γκούμπιο (ομάδα της β' Κατηγορίας) ήταν αυτός που κατήγγειλε την προσπάθεια δωροδοκίας του στις Αρχές. Χάρη στην ενέργειά του ξεκίνησε η νέα έρευνα με τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Πριν από την αναμέτρηση με την Τσεζένα για το Κύπελλο Ιταλίας στις 30 Νοεμβρίου τον πλησίασε ο Αλεσάντρο Τζαμπερίνι, με τον οποίο γνωρίζονταν από το ξεκίνημα της καριέρας τους στα τμήματα υποδομής της Ρόμα.
Ο Τζαμπερίνι του πρότεινε 200.000 ευρώ για να στήσει τον αγώνα και να βάλει στο «κόλπο» τον τερματοφύλακα της ομάδας του και τους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Ο Φαρίνα είχε άλλα όνειρα όταν ξεκινούσε την ποδοσφαιρική του καριέρα.
Μπορεί να μην «κέρδισε» χρήματα και φήμη, καθώς η καριέρα του περιορίστηκε σε ομάδες Β' και Γ' Κατηγορίας, αλλά με την ενέργειά του έγινε ένα φωτεινό παράδειγμα σε σκοτεινές εποχές. Ο ίδιος δήλωσε λακωνικά: «Δεν μπορώ να μιλήσω για την υπόθεση. Προσωπικά, έκανα απλά το καθήκον μου».
Μάλιστα, για να τον επιβραβεύσουν, στην Ιταλία ζητούν από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Τσέζαρε Πραντέλι να καλέσει τον Φαρίνα τιμητικά για έναν αγώνα των «ατζούρι»
Οι συλλήψεις έφτασαν μέχρι την Αθήνα
Τη δική τους συνδρομή στην υπόθεση έκαναν και οι ελληνικές αρχές με τη σύλληψη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενός εκ των υπόπτων. Πρόκειται για τον Σκοπιανό Ράντε Τραϊκόφσκι, που συνελήφθη, χάρη στο διεθνές ένταλμα σύλληψης των ιταλικών αρχών, προερχόμενος από τη Σιγκαπούρη. Η σύλληψή του δεν θα ήταν δυνατή στη χώρα του, καθώς η Ιταλία δεν έχει υπογράψει σχετική συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Ο 27χρονος ήταν μέλος της συμμορίας των «Σλάβων» που είχε παράνομες συναλλαγές με το δίκτυο που είχε στήσει ο Κριστιάνο Ντόνι με τον περίφημο «Νταν» από τη Σιγκαπούρη. Μάλιστα, ο εισαγγελέας της Κρεμόνα, Σαλβίνι, δήλωσε ότι ο μέσος της Αταλάντα «έστησε» την άνοδο της ομάδας του από τη Β' κατηγορία στα μεγάλα σαλόνια του «κάλτσιο» την περασμένη σεζόν, με τη σύμφωνη γνώμη των διοικούντων το σύλλογο!
Ο 38χρονος μέσος, που έχει ήδη τιμωρηθεί από την αθλητική Δικαιοσύνη, βρίσκεται πλέον σε απομόνωση στη φυλακή και οι εισαγγελείς του απαγόρευσαν να μιλήσει με τον συνήγορό του για τις επόμενες πέντε ημέρες. Ο Ντόνι πανηγύριζε τα γκολ του σηκώνοντας ψηλά το πηγούνι του με το χέρι του για να δείξει ότι «περπατά καθαρός»!
Η εισαγγελία της Κρεμόνα ξεκίνησε χθες τις ανακρίσεις των 17 υπόπτων, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης στην επιχείρηση «τελευταίο στοίχημα». Ο Αλεσάντρο Τζαμπερίνι (φωτό), που προσπάθησε να δωροδοκήσει τον Σιμόνε Φαρίνα, ανακρίθηκε χθες για 90 λεπτά.
Ο επόμενος που πέρασε το κατώφλι των ανακριτών ήταν ένας ακόμη ποδοσφαιριστής, ο 32χρονος Φιλίπο Καρόμπιο της Σπέτσια, Γ' Κατηγορίας. Ο Καρόμπιο αγωνίστηκε στην Γκροσέτο, Β' Κατηγορίας, τη σεζόν 2009-10. Για ανάκριση κλήθηκαν άλλοι τέσσερις συμπαίκτες του στην Γκροσέτο την επίμαχη σεζόν, οι Ζοέλσον, Κοντέχ, Ακέρμπις και Πελικόρι.
Η Πάρμα ανακοίνωσε χθες ότι έλυσε τη συνεργασία της με τον Μαουρίτσιο Νέρι, προπονητή της παιδικής ομάδας, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που οι Αρχές κάλεσαν για ανάκριση.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: