Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ Άρης

O πρώτος που πήρε το λόγο είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, Θανάσης Αθανασιάδης, ο οποίος είπε στην αρχική του τοποθέτηση:
«Η συνέντευξη έχει σκοπό να καταδείξει την κατάσταση της ΠΑΕ όπως έχει διαμορφωθεί. Προηγήθηκε η συνέντευξη Τύπου της Λέσχης στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ αλλων και σε οικονομικά θέματα βάσει του ισολογισμού, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που είχαν αναφερθεί στη συνέλευση του Μαΐου».
Στη συνέχεια αναφερόμενος στην οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει ο Άρης τόνισε πως:
«Η αποκάλυψη του σκανδάλου των στημένων αγώνων επηρέασε ολόκληρο το φάσμα δραστηριοτήτων του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε συνάρτηση με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, οδήγησε σε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στα έσοδα της ΠΑΕ.
Στο κομμάτι των εσόδων, είχαμε μείωση στα εισιτήρια διαρκείας της τάξης του 30-35%, κάτι που αναλύεται σε απώλεια εσόδων 500.000 ευρώ.Δεν είναι ευοίωνες οι προβλέψεις για την κεντρική χορηγία πρωταθλήματος, από τον ΟΠΑΠ, κάτι που στερεί από την ΠΑΕ περίπου 500.000 ευρώ. Και επιπλέον, παρακρατούνται σημαντικά ποσά από χορήγηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η μέχρι στιγμής υστέρηση φτάνει τις 350.000 ευρώ.
Είχαμε υστέρηση και στις λοιπές χορηγίες σε σχέση με πέρσι, ύψους 500.000 ευρώ, λόγω της πρωτοφανούς πτώσης στη διαφημιστική αγορά.Από μεμονωμένα εισιτήρια αγώνων, υπήρχε συγκριτικά με πέρσι μία πολύ μεγάλη απόκλιση, της τάξης των 300.000 ευρώ μέχρι το τέλος του α’ γύρου, έχοντας δώσει σχεδόν όλα τα ντέρμπι στο γήπεδό μας. Παράλληλα έχουμε καθυστέρηση είσπραξης προϋπολογισμένων εσόδων ύψους 750.000 ευρώ», και πρόσθεσε:
«Γι’ αυτό το εξάμηνο, οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ προς το Δημόσιο είναι 1.700.000 ευρώ, συν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα.Βλέπουμε πόσο δυσχερής είναι η προσπάθεια για καθημερινή στήριξη της ομάδας. Και αντί να υπάρξει συσπείρωση και ανταπόκριση, βλέπουμε μια καθημερινή προσπάθεια από μέσα που υποτίθεται ότι πρόσκεινται φιλικά στον Άρη, να ασκούν δριμύτατη κριτική, χωρίς να υπολογίζουν τις πρωτοφανείς συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.Με τέτοια πρακτική, ζημιωμένος βγαίνει μόνο ο σύλλογος. Ποτέ άλλοτε δεν είχα δει άλλη τέτοια αντιπολιτευτική πρακτική».
O κ.Αθανασιάδης για τα αγωνιστικά επεσήμανε: «Τα αγωνιστικά αποτελέσματα μας έχουν απογοητεύσει φυσικά όλους. Θα αναφερθούμε στην συνέχεια στους τρόπους που θα γίνει η θεραπεία αυτής της κατάστασης.Στο αγωνιστικό κομμάτι, από τον περασμένο Μάιο η ομάδα κινήθηκε στον σχεδιασμό της βάσει των εισηγήσεων του τότε προπονητή, Σάκη Τσιώλη.
Αποχώρησαν στο σύνολό τους σχεδόν οι παίκτες για τους οποίους είχε γίνει σχετική εισήγηση, πλην μιας – δυο περιπτώσεων για τους οποίους δεν κατέστη δυνατή η αποχώρησή τους, με συνέπεια να παραμείνουν και να δημιουργηθεί το πολυθρύλητο θέμα των υπεράριθμων παικτών.Εφαρμόσαμε σχεδόν στο έπακρο τον αρχικό σχεδιασμό των παικτών που ζητήθηκαν να αποκτηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και με δεδομένο ότι είχαμε πολλές αρνήσεις παικτών από το εξωτερικό, λόγω των γενικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα.Παράλληλα, προωθήθηκαν πολλοί νεαροί παίκτες, με επιθυμία του προπονητή.
Οι αιτίες της δυσλειτουργίας είναι πολλές. Ως κυριότερη αναφέρω την οικονομική δυσπραγία, που υπάρχει μεν σε όλη την κοινωνία, αλλά έχει μοιραία επιπτώσεις στη ζωή των παικτών της ομάδας.Επίσης, η μη δυνατότητα απόκτησης παικτών αξίας που επιθυμούσαμε, καθώς και η ακανόνιστη ροή αγώνων στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, που επέφερε αρνητικό κλίμα στην ψυχολογία της ομάδας, με συνέπεια να υπάρχουν δυσλειτουργίες και στα αποδυτήρια.
Ο τρόπος θεραπείας είναι γνωστός σ’ εμάς. Άμεση προτεραιότητα είναι η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων προς του παίκτες. Ευελπιστούμε ότι με τη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων προς Δημόσιο με επιμήκυνση των δόσεων, θα απελευθερωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να τακτοποιηθούν οικονομικά οι παίκτες.Δεύτερον, με την έλευση του νέου προπονητή, πιστεύουμε ότι η καθημερινή σκληρή δουλειά θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς και θα γίνει πιο ομοιογενές το σύνολο.
Πρέπει όμως να δείξουμε όλοι εμπιστοσύνη στους παίκτες, που έχουν πανθομολογούμενη αξία, ώστε άμεσα να αντιστραφεί η κατάσταση. Απαιτείται ομόνοια και συνειδητοποίηση των αρνητικών τάσεων που υπάρχουν στην κοινωνία και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου θα είναι για μας μια γόνιμη περίοδος, ώστε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων να προχωρήσουμε σε μια αναδιάρθρωση του έμψυχου δυναμικού».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Αντώνης Ζαμπέτας, ο οποίος υπογράμμισε:
«Η έννοια – κλειδί είναι ο σεβασμός, που πρέπει όλοι να έχουμε απέναντι στον σύλλογο. Αυτό κάναμε την σεζόν 2009-10. Δείξαμε σεβασμό όταν αντιληφθήκαμε τον ύψος υποχρεώσεων δεν πήγαμε σε διοίκηση Πρωτοδικείου, αλλά πήραμε το βάρος αυτό χωρίς φόβο, σεβόμενοι τον κόσμο του Άρη, τη Λέσχη και τον σύλλογο, επειδή γνωρίζαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πρωτοφανής συσπείρωση στον Άρη.
Την πρώτη χρονιά ερχόταν η μία οικονομική απαίτηση πίσω από την άλλη, σαν κυκεώνας.Για παρελθούσες χρήσεις, μέσα σ’ αυτά τα 2,5 χρόνια, δώσαμε 3.200.000 ευρώ σε παίκτες, 1.520.000 ευρώ σε επίδικα που θα λογιστικοποιηθούν στη δική μας χρήση, καθώς και 2.930 στο Δημόσιο.Στο σύνολο, 7.650.000 ευρώ για χρέη παρελθουσών χρήσεων. Αυτά τα χρήματα έχουν καταβληθεί με όλα τα απαραίτητα παραστατικά. Έχουν ελεγχθεί είτε από την εφορία, είτε το ΣΔΟΕ, είτε τον ελεγκτικό μηχανισμό της Λέσχης.Απαλλάξαμε τον κ. Σκόρδα από τυχόν κατασχέσεις δικής του περιουσίας, αλλά εκείνος δεν το σεβάστηκε, όπως δεν σεβάστηκε και την εξόφληση οφειλών δικών του χρήσεων από την επόμενη διοίκηση.
Ένα ποσό ύψους 1.520.000 ευρώ έχει λογιστικοποιηθεί στη δική μας χρήση και αφορά σε επίδικα από προηγούμενες χρήσεις.Έχουμε πληρώσει στην εφορία είναι 2.930.000 ευρώ και έχουμε ρυθμίσει ώστε να καταβάλλονται τμηματικά άλλα 3.200.000 ευρώ από παρελθούσες χρήσεις. Επίσης υπάρχει μια οφειλή άλλων 800.000 ευρώ, που βρίσκονται σε αναστολή στα διοικητικά δικαστήρια.
Εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, για Sportvision, Λάκκωμα, καθώς και προσφυγές παικτών που δεν αφορούν δικές μας χρήσεις. Ο στραγγαλισμός της ρευστότητας έχει οδηγήσει στο να μην είναι πληρωμένοι οι παίκτες, όπως θα έπρεπε. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό δημιουργεί αναστάτωση στις οικογένειές τους. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό της ΠΑΕ Άρης. Τους ευχαριστούμε όλους, παίκτες και προσωπικό, για την κατανόηση που δείχνουν.Από τους έξι φετινούς εντός έδρας αγώνες, τα καθαρά έσοδα της ΠΑΕ ήταν μόλις 157.000 ευρώ, έχοντας δώσει ήδη και τα τρία πιο εμπορικά παιχνίδια στο γήπεδό μας».
Σε εκείνο το σημείο ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ, Γιάννης Κόντης, έκανε τη δική του τοποθέτηση για τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ: «Ήδη είναι σε ισχύ από φέτος και το financial fairplay εκτός από το σύστημα αδειοδότησης της ΟΥΕΦΑ. Ο Άρης δεν κλήθηκε για παρακολούθηση, αντίθετα με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, επειδή προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, διακανονίζοντας τις οφειλές που υπάρχουν.Το financial fairplay δεν δίνει αδειοδότηση, αλλά μπορεί η πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ να επιβάλει άλλες κυρώσεις. Φέτος λειτουργούν 20 από τα άρθρα του και τα υπόλοιπα τίθενται σε εφαρμογή από του χρόνου.Απομένει η Λίγκα να αποφασίσει αν οι κυρώσεις αυτές θα είναι υποβιβασμός, αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα κλπ., αλλά δεν θα έχουμε να κάνουμε με αποκλεισμό από την Ευρώπη. Γι’ αυτό το κομμάτι, υπάρχει το σύστημα αδειοδότησης.Το αίτημα για επιμήκυνση των δόσεων προς την εφορία δεν είναι μόνο του Άρη, αλλά κατατέθηκε μέσω της ΕΠΟ. Αποτελεί αίτημα όλων των ΠΑΕ εκτός μίας, που δεν θέλω να πω ποια είναι, αλλά έχει 240 δόσεις.Ο υπουργός Οικονομικών, με τον οποίο υπήρξε συνάντηση, μας είπε ότι αν συμφωνήσει κι αυτή η ΠΑΕ που δεν δέχεται μέχρι στιγμής, η επιμήκυνση θα εφαρμοστεί» και συνέχισε αναφερόμενος στα αγωνιστικά:
«Για την κακή περσινή πορεία στο πρωτάθλημα, έφταιγε ο Κόντης. Για την καλή πορεία στην Ευρώπη, όμως, υπεύθυνος ήταν ο Κούπερ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Το ποδόσφαιρο αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Και ποτέ δεν έγινε η μεταγραφική προσπάθεια μόνο από ένα άτομο. Ακόμα και την πρώτη χρονιά, δεν είχα φέρει όλους τους παίκτες εγώ με δική μου εισήγηση. Ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών ατόμων. Δεν είναι ο Κόντης πίσω απ’ όλα. Όταν οι κύριοι που τα λένε αυτά είχαν ακόμα πιπίλα στο στόμα, εγώ ήμουν καπετάνιος σε καράβια».
Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων στον Θανάση Αθανασιάδη:
Για το αίτημα που έκανε η ΠΑΕ Άρης για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία: «Δεν μπορώ να προκαταβάλω πότε θα υπάρξει εξέλιξη. Γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Εφόσον δεν υπάρξει επιμήκυνση από πλευράς της Πολιτείας, η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δυσχερής, όχι μόνο για μας αλλά για το σύνολο σχεδόν ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά σε ολόκληρο το αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας.Αυτό που ζητούμε ως χώρα για επιμήκυνση, να ισχύσει και εντός της χώρας για όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών, κράτους και επιχειρήσεων.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια αύξησης των χορηγικών εσόδων και χρειάζεται κατανόηση από τον κόσμο για τις πραγματικά τραγικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Πρέπει οι φίλαθλοί μας να δείξουν εμπιστοσύνη όχι στα πρόσωπα, αλλά στους θεσμούς».
Για τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί με επενδυτές από το εξωτερικό: «Θέλουμε να μεγιστοποιηθεί η εκμετάλλευση της δύναμης που εκπέμπει ο Άρης, έπειτα μάλιστα από τις διεθνείς επιτυχίες που είχε τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που μας παρουσιάζεται. Πρόκειται για εταιρείες με έδρα το εξωτερικό, που ίσως σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Κάποιοι κακεντρεχείς παρουσίασαν όμως τις πρόσφατες επαφές μας στη Μαδρίτη ως ταξίδι αναψυχής ή ως ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ντέρμπι Ρεάλ – Μπαρτσελόνα».
Για τις κινήσεις που θα γίνουν αναπόφευκτα, εφόσον δεν βελτιωθεί η ρευστότητα της ΠΑΕ: «Η έλλειψη ρευστότητας οφείλεται σε μείωση αλλά και υστέρηση εσόδων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μέχρι το τέλος της χρονιάς περιμένουμε χρήματα από τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες, εισπράξεις από πώληση εισιτηρίων κλπ., κάνοντας ορθολογική χρήση. Αν όλα πάνε στραβά και δεν έρθουν τα προσδοκώμενα έσοδα, μοιραία θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον αγωνιστικό σχεδιασμό στο τέλος της σεζόν, όχι μειώνοντας απαραίτητα ποιότητα ομάδας, αλλά προχωρώντας βέβαια σε εξορθολογισμό του μπάτζετ».
Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ποδοσφαιριστών της ομάδας: «Για το ενδεχόμενο δυσμενούς εξέλιξης στο αγωνιστικό σκέλος, είχε προταθεί στους παίκτες το ενδεχόμενο μείωσης αποδοχών, το οποίο κατανόησαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, με την προοπτική για καλύτερη εξυπηρέτηση των συμβολαίων τους».
Για τις αποδεσμεύσεις παικτών και για τις περιπτώσεις Νάτσο Γκαρσία και Κουλουχέρη: «Οι αποδεσμεύσεις έγιναν βάσει των εισηγήσεων του τότε προπονητή. Ο Κουλουχέρης δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της ομάδας και έχουν γίνει ήδη οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, προκειμένου η επιβάρυνση για την ΠΑΕ να είναι η μικρότερη δυνατή. Από τους 11 παίκτες για τους οποίους υπήρχε σχετική εισήγηση, αποχώρησαν οι 8, γιατί μια αποδέσμευση δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά».
Για τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Γιάκομπ: «Ο Γιάκομπ εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει, η ΠΑΕ συναίνεσε και το θέμα αυτό έληξε σήμερα».
Για το τι συμβαίνει στην υπόθεση του Νέρι Καστίγιο: «Στον Καστίγιο βασίστηκε μεγάλο κομμάτι, στο μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού, βάσει της αξίας του και των δυνατοτήτων του. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ανεύρεσης των αιτιών που τον οδηγούν -καθ’ ομολογία και του ίδιου- στο να έχει κατώτερη αγωνιστική προσφορά από την αναμενόμενη. Θέλουμε να αποκομίσει ο Άρης το μέγιστο δυνατό όφελος από τον ποδοσφαιριστή, μέσα από την απόδοσή του. Είναι θέμα του παίκτη, του προπονητή και φυσικά και της διοίκησης να συνταιριάσει και να βγάλει το μέγιστο δυνατό όφελος από αυτή την ιστορία».
Για το πως πρόκειται να κινηθεί ο Άρης, όσον αφορά τις αποχωρίσεις και την ενίσχυση του, τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου: «Ήδη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται οι κινήσεις. Ο προπονητής έχει κιόλας πολύ ξεκάθαρη άποψη για το υπάρχον υλικό. Θα γίνει καλύτερος καταμερισμός στις θέσεις των παικτών, μία αναδιάρθρωση και καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας».
Για το ταξίδι στη Μαδρίτη και τα σενάρια περί επιστροφής του Σέχιο Κόκε στην ομάδα: «Κατά την πρόσφατη παρουσία μας στη Μαδρίτη και με δεδομένο ότι ο Κόκε ζει και δραστηριοποιείται εκεί, ήταν φυσιολογικό να υπάρξει μία συνάντηση μαζί του. Πρόκειται άλλωστε για έναν παίκτη που πρόσφερε πολλά και συνέβαλε στην αγωνιστική ανάταση της ομάδας.
Κουβεντιάσαμε για πολλά θέματα, που ήταν γενικά. Αφορούσαν στη διευθέτηση ζητημάτων που είναι σε εκκρεμότητα από την παλαιότερη συνεργασία που είχαμε.
Ο παίκτης μας ενημέρωσε για την πιθανότητα αποχώρησής του από τη Ράγιο Βαγεκάνο, αλλά πρέπει να συντρέξουν πολλές προϋποθέσεις για να επιστρέψει στον Άρη. Να υπάρξει σύμφωνη γνώμη του προπονητή και να υπάρξει ταύτιση και σε άλλα θέματα. Θα ήταν μεγάλη χαρά μας να επιστρέψει ο Κόκε στον Άρη, αλλά δεν είναι τόσο απλό θέμα. Θέλει έναν συνδυασμό παραμέτρων και προϋποθέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: