Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ένας είσαι Πέτζα!!

Η μεγαλύτερη αναγνώριση στο πρόσωπο του Πέτζα Στογιάκοβιτς δεν είναι η χρονική στιγμή που αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση (έχοντας δηλαδή κατακτήσει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ με τους Ντάλας Μάβερικς τη σεζόν που πέρασε), αλλά ο τρόπος με τον οποίο το ανακοίνωσε.

Ένας είσαι Πέτζα!
«Νιώθω ευλογημένος που μου δόθηκαν τα αθλητικά προσόντα για να παίξω μπάσκετ επαγγελματικά. Αγαπούσα πάντα αυτό το άθλημα, το σέβομαι απόλυτα και ξέρω πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποσυρθώ».
Στα 34 του, πιο ώριμος και συνειδητοποιημένος από ποτέ ο «Πέτζα» κρέμασε τη φανέλα του. Και δεν πρόκειται για έναν οποιοδήποτε σπουδαίο αθλητή, αλλά για ένα «δικό» μας παιδί! Ένας ΝΒΑer με αξιοζήλευτη καριέρα που έβαλε την αυτογνωσία πάνω από τον εγωισμό του: «Υποσχέθηκα στον εαυτό μου καιρό πριν ότι αν έφτανα σε σημείο όπου η καρδιά και το σώμα μου δεν θα συμβάδιζαν 100%, τότε θα τα παρατούσα. Έφτασα σε αυτό το σημείο και ξέρω πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσω».
Η αγάπη για την πορτοκαλί θεά και την Ελλάδα
Γεννήθηκε στην Κροατία αλλά οι γονείς του βλέποντας τον εμφύλιο στην ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία να «θερίζει», βρήκαν το… καταφύγιό του στο Βελιγράδι και ο ίδιος στον αθλητισμό. Στα 14 του φόρεσε τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα και δύο χρόνια αργότερα το 1993 βρέθηκε στη χώρα μας για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Λατρεύτηκε από την ομάδα και τον κόσμο και αντιστρόφως λάτρεψε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του. Το 1996 επιλέχθηκε στο νούμερο 14 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Σακραμέντο Κινγκς, όμως παρέμεινε στον «δικέφαλο του βορρά» για άλλα δύο χρόνια με κορυφαία στιγμή τον αγώνα στις 6 Μαϊου του 1996 στον ημιτελικό του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ. Τότε που με buzzer beater, έστειλε την ομάδα του στον… έβδομο ουρανό και τον Ολυμπιακό στα… τάρταρα μετά από εξαετή παρουσία στους τελικούς των πλέι οφ του πρωταθλήματος (εκ των οποίων πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα).
Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι μεγάλη. Απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα (με το όνομα: Κίνης), υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό (αφού του απαγορεύτηκε να φορέσει τη γαλανόλευκη φανέλα), παντρεύτηκε Ελληνίδα, έχει μαγαζί στη συμπρωτεύουσα, σπίτι στην Χαλκιδική (εξ ου και επισκέπτεται πάρα πολύ συχνά τη χώρα μας) και πέρσι ακουγόταν το έντονο ενδιαφέρον του να βοηθήσει διοικητικά τον ΠΑΟΚ, αλλά και αγωνιστικά στα προκριματικά της Ευρωλίγκας ελέω λοκ άουτ. Είναι επομένως, κάτι παραπάνω απλά από έναν αθλητή που φόρεσε τα «ασπρόμαυρα»…
Και μια και μιλάμε για ΝΒΑ
Αυτό που δεν έκανε στα 19, το έκανε στα 21. Μάζεψε δηλαδή, τις βαλίτσες του για τον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ και τους Σακραμέντο Κινγκς. Εκεί όπου και έγινε όντως «βασιλιάς»! Τόσο λόγω οικονομικών απολαβών, όσο και της αγάπης που εισέπραξε από τους φιλάθλους της ομάδας. Εκείνος μαζί με τον Κρις Ουέμπερ και τον Βλάντε Ντίβατς έκαναν τους Κινγκς ανταγωνιστικούς και εκείνοι του το ανταποδίδουν ακόμα και σήμερα. Μάλιστα, το νούμερο 16 στην φανέλα που επί οκτώ χρόνια φορούσε στους Κινγκς, αναμένεται να αποσυρθεί προς τιμήν του.
Και μετά από 13χρονη παρουσία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και αφού φόρεσε τις φανέλες πέντε ομάδων (Κινγκς, Πέισερς, Χόρνετς, Ράπτορς και Μάβερικς), κατέκτησε και το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.
Δεν περίμενε βέβαια, κανείς να κατακτήσει το πρωτάθλημα για να αναγνωρίσει ότι η καριέρα του Πέτζα είναι αξιοσημείωτη, αφού τα ρεκόρ του είναι πλούσια. Αγωνίστηκε για τρεις συνεχόμενες χρονιές στο All Star Game του ΝΒΑ (2002, 2003, 2004), ενώ μάλιστα τις δύο πρώτες αναδείχθηκε και καλύτερος σουτέρ στο διαγωνισμό τρίποντων. Έχει ατομικό ρεκόρ πόντων στο ματς των Χόρνετς με τους Μπόμπκατς στις 14 Νοεμβρίου του 2006 , όπου είχε σημειώσει 42, ενώ στον ίδιο αγώνα σημείωσε και ρεκόρ ιστορίας του ΝΒΑ, καθώς πέτυχε και τους 20 πρώτους πόντους της ομάδας του! Αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του ΝΒΑ την περίοδο 2003-04 με μέσο όρο πόντων 24,2 και ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα 43,3%!
Η καριέρα του Πέτζα με αριθμούς στο ΝΒΑ
Περίοδος Ομάδα μ.ό. Πόντων % Τρίποντα
1998-99 Κιγκς 8,4 32%
1999-00 Κιγκς 11,9 37,5%
2000-01 Κιγκς 20,4 40%
2001-02 Κιγκς 21,2 41,6%
2002-03 Κιγκς 19,2 38,2%
2003-04 Κιγκς 24,2 43,3%
2004-05 Κιγκς 20,1 40,2%
2005-06 Κιγκς/Πέισερς 18,2 40,1%
2006-07 Χόρνετς 17,8 40,5%
2007-08 Χόρνετς 16,4 44,1%
2008-09 Χόρνετς 13,3 37,8%
2009-10 Χόρνετς 12,6 37,5%
2010-11 Χόρνετς/Ράπτορς 8,5 41,9%
/Μάβερικς
Σύνολο 17 40,1%
Το αντίο στους φίλους του
«Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη σας. Ήξερα πως είχε έρθει η ώρα και είναι μια μεγάλη στιγμή για μένα. Το ΝΒΑ είναι η αγάπη μου και θα είναι για πάντα». Aυτά τα λόγια χρησιμοποίησε στον λογαριασμό του στο twitter για να αποχαιρετήσει τους φιλάθλους και τους φανατικούς οπαδούς του σε όλο τον κόσμο.
Είπαν για αυτόν
«Kάνει πράγματα στο γήπεδο που οι περισσότεροι ούτε καν προσπαθούν να τα κάνουν»
-Μάικ Μπίμπι (συμπαίκτης του στους Κινγκς)
«Δεν μπορώ καν να καταλάβω πως σουτάρει. Όλοι όσοι τον μαρκάρουν κουράζονται από όλες αυτές τις προσποιήσεις»
-Μάικ Μπίμπι
«Κάθε φορά σουτάρει με τον ίδιο τρόπο. Είτε είναι ξεκούραστος, είτε κουρασμένος»
-Τζίοφ Πέτρι (τζένεραλ μάνατζερ των Κινγκς)
«Όλοι προσέχουν μην σκοράρει και οι συμπαίκτες του έχουν περισσότερη άνεση»
-Ρικ Εϊντελμαν (προπονητής τους στους Κινγκς)
«Δεν υπάρχει κανένας σμολ φόργουορντ που... εκτελεί με αυτόν τον τρόπο»
-Λαμάρ Όντομ (φόργουορντ των Μάβερικς)
«Έχει πολύ πλάκα να παίζεις μαζί του»
-Τζέισον Ουίλιαμς (συμπαίκτης του στους Κινγκς)
«Είναι μακράν ο καλύτερος σουτέρ στο πρωτάθλημα»
-Λάρι Μπερντ
«Από όταν τον πρωτοείδα ήμουν σίγουρος πως θα γίνει σπουδαίος παίκτης»
-Κρις Ουέμπερς (συμπαίκτης του στους Κινγκς)
«Τον αγαπάνε όλοι στο Σακραμέντο. Εδώ... μεγάλωσε!»
-Μπόμπι Τζάκσον (συμπαίκτης του στους Κινγκς)
«Αν τον χάσεις από τα μάτια σου έστω και ένα δευτερόλεπτο, έχεις πρόβλημα»
-Ρικ Φοξ (βετεράνος του ΝΒΑ)
«Όλοι στην Ευρώπη ήξεραν τι σημαίνει Πέτζα. Έμαθαν και στην Αμερική!»
-Βλάντε Ντίβατς (συμπαίκτης του στους Κινγκς και μέντοράς του)
«Όλα οφείλονται στην επιθυμία του για επιτυχία»
-Βλάντε Ντίβατς
«Όταν σούταρε πολλές φορές είχα συλλάβει τον εαυτό μου απλώς να παρακολουθεί την τροχιά της μπάλας μέχρι να καταλήξει στο καλάθι»
-Νταγκ Κρίστι (συμπαίκτης του στους Κινγκς)
«Ο Πέτζα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Είναι ένας θρύλος του αθλήματος και φυσικά ένας πρωταθλητής»
-Ντέιβιντ Στερν (κομισάριος του ΝΒΑ)
«Πάντα ήταν ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους που είχα. Έγινε ένας από τους καλύτερους συμπαίκτες στην καριέρα μου και μας βοήθησε να πάρουμε το πρωτάθλημα»
-Ντιρκ Νοβίτσκι (συμπαίκτης του στους Ντάλας)
ΠΗΓΗ: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: