Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Φως στο τούνελ της διαιτησίας!!

Μια τροπολογία για την ΟΔΠΕ δημιουργεί νέα δεδομένα στην oλομέλεια της Βουλής. Μια τροπολογία που την τελευταία στιγμή πέρασε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής δημιουργεί ελπίδες για την ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής διαιτησίας.
Φως στο τούνελ της διαιτησίας
Γράφει ο Κώστας Θωμαΐδης...
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ν. Ζωίδης με την προτροπή του συντοπίτη του διορισμένου προέδρου της ΟΔΠΕ Κ. Αλεξανδρίδη, κατέθεσε την τροπολογία την περασμένη Τετάρτη και στην ολομέλεια της Βουλής, την 1η Φεβρουαρίου, θα κριθεί η τύχη της.

Η τροπολογία επιχειρεί να επαναφέρει το καθεστώς του νόμου 2725/99, δηλαδή να επαναλειτουργήσει η ΟΔΠΕ και να έχουν λόγο οι τοπικοί σύνδεσμοι διαιτητών. Την τελευταία τριετία η ομοσπονδία των διαιτητών έχασε τη δύναμή της και αυτοί που έκαναν κουμάντο στη διαιτησία ήταν οι πρόεδροι των ενώσεων. Αυτό δημιούργησε μια αίσθηση ελέγχου από τους ανθρώπους που ψηφίζουν στις εκλογές της ΕΠΟ και δικαίως τέθηκαν τα παράπονα των διαιτητών, καθώς ουδείς γνωρίζει με ποια κριτήρια έγιναν αυτές οι αλλαγές.

Εχουμε ξαναγράψει ότι η διαιτησία είναι η μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να αποδυναμωθούν οι ενώσεις πρέπει να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και να ψηφίζουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από τους μέχρι τώρα 57. Μόνον έτσι θα καταφέρουν οι διαιτητές να απαγκιστρωθούν από τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να θέλουν ελεγχόμενη τη διαιτησία.

Το παράδειγμα Κωνσταντινέα είναι χαρακτηριστικό. Ενας σχετικά μέτριος διαιτητής έγινε διεθνής χωρίς να γνωρίζει αγγλικά, μόνο και μόνο γιατί είχε μπάρμπα στην Κορώνη. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας Αρης Σταθόπουλος τυγχάνει και πρόεδρος της ΕΠΟ. Δεν ήθελε και πολύ για να προωθήσει τον Κωνσταντινέα, τον οποίο «άδειασε», μόλις παραπονέθηκε ο Ολυμπιακός. Με πρωτοφανή επιστολή προς την ΚΕΔ ο κύριος Σταθόπουλος ουσιαστικά ζήτησε την αποπομπή του δικού του παιδιού με μοναδικό στόχο να καλυφθεί ο ίδιος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποια αξιολογικά κριτήρια ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ θεώρησε ότι ο κύριος Κωνσταντινέας μπορεί να διευθύνει αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενας διαιτητής που τέθηκε τέσσερις φορές φέτος σε διαθεσιμότητα απολάμβανε της εμπιστοσύνης του κυρίου αντιπροέδρου και κανείς δεν μιλούσε.

Το απόστημα έσπασε με το πέναλτι του Τοροσίδη. Ο Κωνσταντινέας σύντομα θα πάει σπίτι του απογοητευμένος με τον τρόπο με τον οποίο εξοβελίστηκε. Ο Αρης Σταθόπουλος όμως παραμένει στην ΕΠΟ την τελευταία εικοσαετία και έχει καταφέρει να ελίσσεται και να προσκολλάται στην εκάστοτε καθεστηκυία τάξη.

Οσο οι παράγοντες θα ποδηγετούν τη διαιτησία είναι αδύνατον να περιμένει κανείς πρόοδο. Οχι ότι η τροπολογία Ζωίδη θα λύσει το πρόβλημα. Αν όμως δεν υπάρχει δυνατότητα οι διαιτητές να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους, τότε πώς μπορούμε να περιμένουμε να επιδεικνύουν ισχυρή προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο;
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: