Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ποια είναι η 3η καλύτερη;

Ποια Ρεάλ και Μπάρτσα. Στην Ισπανία αναζητούν την 3η ιστορικά κορυφαία της χώρας και ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος συγκρίνει Ατλέτικο, Βαλένθια, Μπιλμπάο, χωρίς να βγάζει νικητή...
Ποια είναι η 3η καλύτερη;
Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα; Κριστιάνο ή Μέσι; Πόσες φορές δεν έγινε χαμός τόσο μεταξύ μας (οι συντάκτες) όσο και στα σχόλια που ακολουθούσαν κάθε σχετικό κείμενο που αναρτούσαμε στο gazzetta. Απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα δεν υπάρχουν πραγματικά. Το θέμα είναι τι προτιμάει να βλέπει ο καθένας. Δεν είναι αυτό το ζήτημα όμως που απασχολεί τελευταία τους ίδιους τους Ισπανούς. Εκείνοι έχοντας ως δεδομένες τις δύο κορυφαίες ομάδες της χώρας τους, αναζητούν την 3η...
Ο συναγωνισμός περιλαμβάνει τρία ονόματα. Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βαλένθια είναι αυτές που διεκδικούν την τιμητική 3η θέση που μόνο... καταϊδρωμένη δεν είναι αν σκεφτεί κανείς ότι οι πρώτη δυάδα δεν θα αλλάξει ποτέ. Προσωπικά όσο και αν ζάλισα την κούτρα μου, ξεκάθαρη απάντηση δεν μπόρεσα να δώσω ούτε στον εαυτό μου. Αρχισα λοιπόν τα τοπικά γκάλοπ, αλλά και πάλι άκρη δεν βρέθηκε, μιας και οι μοιρασμένες αποκρίσεις των συναδέλφων περισσότερο περιέπλεξαν το συμπέρασμα.
Οπότε το μόνο που μπορεί να γίνει στην προκειμένη περίπτωση, είναι να παραθέσουμε τα στοιχεία της κόντρας και να ζητήσουμε τη βοήθεια του... κοινού. Τι είναι όμως αυτό που κάνει μία ομάδα μεγάλη; Είναι σίγουρα οι εγχώριοι τίτλοι, ο αριθμός των πιστών ακόλουθων, οι ευρωπαϊκές διακρίσεις, τα γκολ, οι συνολικοί βαθμοί στην ιστορία της στη μεγάλη κατηγορία ή ακόμα και το πόσες φορές τερμάτισε 2η, χάνοντας ένα πρωτάθλημα ή έναν τελικό.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: Οσον αφορά τους τίτλους, η Μπιλμπάο έχει τους περισσότερους στην Ισπανία (32) με 8 πρωταθλήματα, 23(!) Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας. Την ακολουθεί η Ατλέτικο (19) με ένα όμως περισσότερο πρωτάθλημα (9), ακόμα τόσα Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ, ενώ η Βαλένθια έχει 14 με 6 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ.

Ελα όμως που στην Ευρώπη η σειρά των επιτυχιών αντιστρέφεται. Οι Νυχτερίδες έχουν μεγάλο προβάδισμα με 6 Ευρω-κούπες (1 Κυπελλούχων, 3 Εκθέσεων-UEFA, 2 Σούπερ Καπ), ενώ έχει αγωνιστεί και σε δύο χαμένους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ (1999, 2001). Η Ατλέτικο ακολουθεί με 5 διεθνείς τίτλους (3 UEFA-Europa League, 1 Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό), αλλά και τρεις χαμένους τελικούς (1 Πρωταθλητριών, 2 UEFA). Οσο για την Μπιλμπάο δεν έχει τίτλο παρά δύο χαμένους τελικούς στο UEFA-Europa League.

Η Ατλέτικο ωστόσο, είναι αυτή που περισσότερες φορές έχει τερματίσει στην πρώτη τριάδα (29) και ακολουθούν Αθλέτικ (25) και Βαλένθια (16). Οι Βαλενθιάνοι πάλι έχουν τους πιο πολλούς βαθμούς στην ιστορία τους στη λίγκα (3.105 με 1.109 νίκες και 4.108 γκολ), η Μπίλμπάο (3.073 με 1.125 νίκες και 4.368 γκολ) και η Ατλέτικο 3.032 με 1.116 νίκες και 4.192 γκολ). Από το ξεκίνημα βέβαια της ιστορίας η Ατλέτικο έχει βρεθεί για 241 αγωνιστικές στην κορυφή, 164 η Μπιλμπάο και 148 η Βαλένθια.

Εκείνο που προκαλεί πραγματικά εντύπωση είναι το ότι η Μπιλμπάο έχει περισσότερους διεθνείς παίκτες (93), με τις Ατλέτικο (80) και Βαλένθια (63) να απέχουν κατά πολύ. Τι γίνεται όμως με τους οπαδούς; Σε έρευνα που διεξήχθη το 2007, υπολογίστηκε πως η Βαλένθια έχει μαζί της το 5,3% των Ισπανών (44.000 μέλη και 750 συνδέσμους), η Μπιλμπάο το 5,1% (35.321 μέλη και 380 συνδέσμους) και η Ατλέτικο το 4,3% (48.742 μέλη και 696 συνδέσμους).

Καλά λοιπόν όλα αυτά τα νούμερα. Ακρη όμως έτσι δεν βγαίνει, καθώς σε κάθε κατηγορία εμφανίζεται καλύτερη και διαφορετική από τις τρεις αντίζηλους. Ετσι όπως το αισθάνομαι προσωπικά θα πω το εξής: Η Μπιλμπάο είναι μεγαλύτερη για το παρελθόν της μέχρι τις αρχές των '80ς και κυρίως προπολεμικά, ενώ δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ σε αντίθεση με τις άλλες δύο. Η Ατλέτικο είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά μεγαλώνοντας, εκείνη είχα σαν 3η καλύτερη στην Ισπανία. Η Βαλένθια πάλι τα 15 τελευταία χρόνια έχει... ψηλώσει πολύ και έχει μπει δύο φορές σφήνα στους μεγάλους με τα πρωταθλήματα του 2002, 2004 και τη σταθερή παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Υποκειμενικά λοιπόν ΘΑ ΠΩ... ΑΤΛΕΤΙΚΟ!
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: