Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Ήταν όλοι πραγματικά αστέρια (BINTEO)

Όλοι τους σημάδεψαν τους τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του Τσάμπιονς Λιγκ ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Ήταν όλοι πραγματικά αστέρια (BINTEO)
Ήταν αυτοί που έδωσαν ξεχωριστή λάμψη στην ιστορία του θεσμού και οι ενέργειές τους έμειναν χαραγμένες με χρυσά γράμματα στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το sday.gr σας παρουσιάζει τους ήρωες που σημάδεψαν τους τελικούς. Φρανσίσκο Χέντο Ο Φρανσίσκο Χέντο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει έξι τίτλους όλους με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν από τα βασικά στελέχη της αυτοκρατορίας που είχε δημιουργήσει η «βασίλισσα» και κατάφερε μάλιστα να σκοράρει σε δύο τελικούς. Το 1957 με τη Φιορεντίνα και το 1958 με τη Μίλαν. Οι Μαδριλένοι τον απέκτησαν από τη Ρασίνγκ Σανταντέρ και ήταν γνωστός ως «Galerna del Cantabrico» (θύελλα της Κατάνμπρια).





Μπόμπι Τσάρλτον
Πριν κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968, είχε καταφέρει να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 με την Εθνική Αγγλίας και να αναδειχθεί την ίδια χρονιά κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης. Ο Σερ Μπόμι Τσάρλτον δέκα χρόνια μετά από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου ανέβασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή. Ο αρχηγός των «κόκκινων διαβόλων» σκόραρε το πρώτο και το τελευταίο γκολ του τελικού στην παράταση του 4-1 επί της Μπενφίκα.





Γιόχαν Κρόιφ
Ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης του 20ου αιώνα ήταν πρωταγωνιστής και στους τρεις συνεχόμενους τελικούς του Άγιαξ 1971, 1972 και 1973. Τα δύο γκολ που πέτυχε (47’, 78’) ο τότε 25χρονος μεσοεπιθετικός στον τελικό του 1972 κόντρα στην Ίντερ, διατήρησαν τον Αίαντα στην κορυφή της Ευρώπης και συνέχισαν το σερί που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά νικώντας τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ.





Χέλμουντ Ντουκαντάμ
Σε αυτή την περίπτωση ο πρωταγωνιστής του τελικού δεν πέτυχε γκολ, αλλά απέκρουσε και μάλιστα όχι ένα, αλλά τέσσερα. Ο Χέλμουντ Ντουκαντάμ το 1986 έγινε ο ήρωας της Στεάουα και χάρισε την ομάδα του Βουκουρεστίου το πρώτο τίτλο του θεσμού που πήρε ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη. Ο τελικός ανάμεσα σε Στεάουα και Μπαρτσελόνα πήγε στα πέναλτι και ο Ρουμάνος γκολκίπερ απέκρουσε με θεαματικό τρόπο και τα τέσσερα πέναλτι των Αλεσάνκο, Πεντράθα, Αλόνσο και Μάρκος που εκτελέστηκαν στην εστία του, πετυχαίνοντας κάτι που δεν έχει επαναληφθεί ως σήμερα.






Ζινεντίν Ζιντάν
Μετά από δύο χαμένους τελικούς με τη Γιουβέντους το 1997 και το 1998 ο Γαλλοαλγερινός άσος με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης είχε ακόμα μία ευκαιρία να προσθέσει στη συλλογή του αυτό που του έλειπε. Η «βασίλισσα» το 2002 αφού είχε αποκλείσει τη μισητή Μπαρτσελόνα αντιμετώπιζε στον τελικό τη Λεβερκούζεν στο «Χάμπτεν Παρκ» Στο 44ο λεπτό ο Ζιζού με μια βολίδα έδειξε πως άξιζε τα εκατομμύρια που είχε δαπανήσει η Ρεάλ για να τον αποκτήσει χαρίζοντάς της την ένατη «κούπα».






ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: