Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ο αντί-Ομπράντοβιτς και ο ''Σόφο''!

Την τελευταία φορά είχαμε ασχοληθεί με τον Ολυμπιακό. Με το πώς μπορεί να είναι την επόμενη σεζόν. Γράφει ο Τόλης Κοτζιάς.
Ο αντί-Ομπράντοβιτς και ο ''Σόφο''
Βεβαίως από τότε έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα με την φυγή του Ντούσαν Ίβκοβιτς και μπορεί να διαφοροποιηθούν κι άλλο, αν υπογράψει στους Νικς ο Γιώργος Πρίντεζης, κάτι, που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Εν πάσει περιπτώσει, τώρα ζητούμενο μας είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος αυτός και αν μπαίνει σε νέα εποχή. Πώς όχι άλλωστε από την στιγμή, που έφυγε, θα λέγαμε το... έτερον ήμισυ του, ο κολοσσός Ζέλικο Ομπράντοβιτς, μετά από 13 χρόνια κοινής ένδοξης πορείας. Είναι κενό, που δεν καλύπτεται όχι μόνο λόγω της αξίας του προπονητή, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου διαστήματος, που ήταν μαζί οι δύο πλευρές: με το γνωστό πετυχημένο αποτέλεσμα των 5 ευρωπαϊκών, των 11 πρωταθλημάτων και των 7 Κυπέλλων.
Καλώς, όμως, η ζωή συνεχίζεται και ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να κοιτάζει την επόμενη μέρα με την απαραίτητη σημείωση ότι Παναθηναϊκός υπήρχε και παραυπήρχε και πριν από τον Ζοτς. Εννοείται πως με τον Σέρβο προπονητή οι «πράσινοι» έζησαν μεγαλεία, που κανείς δεν ξέρει αν θα ξαναζήσουν. Στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον.
Το πρώτο θέμα για τους «πράσινους» είναι δίχως άλλο αυτό του προπονητή, εκεί, όπου οι δυσκολίες είναι αντικειμενικές, αφού στην αγορά δεν υπάρχουν μεγάλα ονόματα, ικανά να απαλύνουν κάπως τον πόνο των Παναθηναϊκών για την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν καλοί προπονητές. Χρειάζεται βλέπετε και το μεγάλο όνομα, γιατί το θέμα είναι και επικοινωνιακό. Μεγάλο όνομα είναι ο Ετόρε Μεσίνα, αλλά πάει στην ΤΣΣΚΑ. Μεγάλο όνομα είναι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, αναφέρθηκε, όμως, πως θα συνεχίσει μόνο στην εθνική Σερβίας και άλλωστε δεν θα πήγαινε ποτέ ή σχεδόν ποτέ στον Παναθηναϊκό, ειδικά αμέσως μετά τον θρίαμβο, που κατέγραψε με τον Ολυμπιακό. Κάπου εδώ σταματάνε τα μεγάλα ονόματα. Καλό όνομα είναι και ο Πιανιτζιάνι, αλλά το σημαντικότερο στην περίπτωση του Ιταλού, αυτό, που μετράει, που έχει ουσία, είναι ότι έχει δείξει εξαιρετικά προπονητικά στοιχεία στην Σιένα. Άλλο, βέβαια, η Σιένα, όπου είναι από τα...εφηβικά του χρόνια, και άλλο ο Παναθηναϊκός. Γενικώς βέβαια κάθε προπονητής θα μπαίνει σε σύγκριση με τον Ομπράντοβιτς και αυτό θα είναι άδικο από κάθε πλευρά.
Ποιον θα πάρει ο Παναθηναϊκός πραγματικά περιμένουμε να το μάθουμε με ανυπομονησία, αλλά από κει και πέρα υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα: αυτό, που έχει να κάνει με τους Καϊμακόγλου, Περπέρογλου και Βουγιούκα. Είναι τρεις διεθνείς Έλληνες στη καλύτερή τους ηλικία, τρεις παίκτες, των οποίων τα συμβόλαια έχουν λήξει. Έλληνες ποιοτικοί διαθέσιμοι παίκτες ελάχιστοι υπάρχουν και με αυτό το δεδομένο γίνεται κατανοητό πώς ο Παναθηναϊκός πρέπει να κρατήσει τους τρεις προαναφερθέντες: για να συνεχίσει να έχει τρία δυνατά όπλα στις τάξεις του και παράλληλα να διατηρήσει μεγάλο μέρος της συνοχής, που επί χρόνια ολόκληρα τον είχε στην κορυφή.
Αμ τον Μάικ Μπατίστ που τον βάζετε; Στα 35 του είναι, δεν παύει, όμως, να πατάει πολύ γερά στα πόδια του και άλλωστε στη νέα περίοδο του Παναθηναϊκού χρειάζονται η εμπειρία και η κλάση του Αμερικάνου. Ο Μπατίστ περιμένει να δει τι θα γίνει με το νέο προπονητή, αλλά βεβαίως υπάρχει και το οικονομικό στην μέση. Τα χρήματα, που έπαιρνε, είναι άγνωστο ή μάλλον είναι αμφίβολο να μπορεί να τα πάρει φέτος από τους «πράσινους». Για τον Γιασικεβίτσιους και τον Τσαρτσαρή δεν βάζουμε πολύ μεγάλο προβληματισμό για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με την πεποίθησή μας πως αν θέλει να τους κρατήσει ο Παναθηναϊκός, μπορεί να το κάνει.
Εκείνον, που θα ήθελαν σίγουρα οι Κυπελλούχοι Ελλάδας να κρατήσουν, αλλά δεν μοιάζει καθόλου μα καθόλου εύκολο, είναι ο Νικ Καλάθης. Έμπειρος πλέον είναι μετά από τρία χρόνια στο ΟΑΚΑ, Έλληνας είναι, πολύ ποιοτικός επίσης, παράλληλα, όμως, έχει και μεγάλο κασέ. Έχει και το μυαλό του στο ΝΒΑ.
Ο κορμός, λοιπόν, που είχε ο Παναθηναϊκός επί χρόνια ολόκληρα δεν είναι σίγουρο ότι θα διατηρηθεί αν και προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι εκτός των άλλων 100% θα παραμείνουν δύο από τους Καϊμακόγλου, Περπέρογλου, Βουγιούκα. Ίσως οι δύο πρώτοι.
Στον αντίποδα, εννοείται πως θα γίνουν μεταγραφές με τον Μάικ Μπράμο να φαίνεται πως θα είναι η πρώτη. Είναι ένας παίκτης, που προσόντα έχει, και σε σύντομο διάστημα είναι σε θέση να...πλησιάσει αγωνιστικά τον Περπέρογλου. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης είναι ένα ακόμη «όνομα», που ακούγεται έντονα. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχει κλείσει κιόλας. Οι φήμες ανακατεύουν στις επιδιώξεις του Παναθηναϊκού και τους Βασιλόπουλο, Σλούκα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που λένε ότι θα γίνει κίνηση για τον και πάλι πρωταθλητή Ιταλίας, Νίκο Ζήση.
Κατά το ρεπορτάζ των Ιταλών συναδέλφων, ο Γιάννης Μπουρούσης δεν θα συνεχίσει στο Μιλάνο. Λέτε;Όπως και να έχει, πρόκειται για το πιο δύσκολο καλοκαίρι του Παναθηναϊκού εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συνάμα, όμως, το χαμόγελο διατηρείται ακόμη στα χείλη των φίλων της ομάδας, από την στιγμή, που στο τιμόνι αυτής παρέμεινε η οικογένεια Γιαννακόπουλου. Σε ένα άθλημα, που δεν έχει κέρδος, δεν έχει έσοδα, είναι ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, να παραμένουν ισχυρά οικονομικά άνθρωποι. Και για τους Γιαννακόπουλους και την τεράστια προσφορά τους στον Παναθηναϊκό, μάλλον τα λόγια περιττεύουν. Τα όσα έχουν δώσει στο «τριφύλλι», θέλουν πάρα πολύ χρόνο για να καταμετρηθούν. Αυτό είναι το αντίβαρο για τους Παναθηναϊκούς και την στεναχώρια τους για την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς. Αντίβαρο πολύ μεγάλο, που είναι δύσκολο να προσπερασθεί.
Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: